neděle 14. října 2012

Fíkové tarteletky s mandlovou náplní


Tyto tarteletky mají u mě 2 plusy : jsou strašně jednoduché a strašně dobré :-) Tak proč si je nedopřát ?


    
    
     křehké těsto

     10-12 zralých fíků

    
Náplň:
     60g pískového cukru
     60g mandlové moučky
     60g másla pokojové teploty
     1 lžička vanilkového cukru


Recept na vlastní křehké těsto určitě máte - já jsem ve stádiu testování nových receptů šéfcukrářů, tak proč komplikovat jednoduché tarteletky složitým těstem, ikdyž musím uznat že bylo výborné ;-) Těsto vyválejte, vyložte jím tarteletky, lehce propíchejte vidličkou a dejte vychladit. Předpečte tarteletky (zatížené cukrářským závažím) asi 15 minut na 180°.

Mezitím si připravte mandlovou náplň neboli "crème d'amande" : utřete máslo (pokojové teploty – nerozehřívat) s cukrem, přidejte mandlovou moučku a nakonec přimíchejte vanilkový cukr (já si dělám domácí z vanilkových lusků, hodně koncentrovaný). Rozetřete mandlovou náplň na dno tarteletek.

Fíky nakrájejte buď na 4 díly nebo na silnější plátky – čtvrtky fíků jsou vizuálně efektivnější ale musíte jich na tarteletku naskládat dvakrát tolik / plátky vám krásně zakryjí náplň. Rozložte je na tarteletky.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180° asi 30 minut. Jako bonus je můžete nakonec zlehka potřít meruňkovým želé, aby se vám fíky krásně leskly. Po vyndání z trouby nechte chvíli vychladnout než vyjmete tarteletky z formiček. A je to ;-)



13 komentářů:

  1. Moc děkuji za návštěvu u mě na blogu a jsem ráda, že někdo z Provence bloguje po česku! Tak to budu chodit nakukovat co nového u vás:-)). Mějte se krásně. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ja dekuji za navstevu vam, Jano :-) Blog o Provecne v planu byl ale ze je v cestine vzeslo z toho, ze jsem zadny jiny nenasla, tak jsem zalozila prvni ;-) Ja budu pro zmenu nakukovat u vas co noveho na staveni v lesich a v Toskansku :-)
      Zdravim ze slunne Provence, Zdena

      Vymazat
  2. Určitě vyzkouším. Moc krásný blog. Budu častým hostem. Miluji Provence. Hezký večer. Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji moc, Moniko, to me tesi !! Provence je krasna ... a mne se libi jak vdechujes provensalsky sarm do vintage bilych kousku u tebe doma :-)
      PS: Fikova tarteletka v tve uzasne kuchyni se bude delat jedna basen ;-)

      Vymazat
  3. No kam se hrabe Béchard!!Kdy se mame stavit???Pokud jste to uz vsecko nezdlabli??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, mlada pani :-) Syn matky Béchardové je muj vzor ;-)
      Bohuzel, po tarteletkach se jen zaprasilo !! Ale za to muze EG, ja ne :-D

      Vymazat
    2. Tak to si EGiho podam!!Jaktoze vsecko zdlabnul??
      Jen tak mezi nami devcaty, poradne si ho mazlis!!

      Vymazat
    3. Jo :-) Tarteletek bylo 6 a stihla jsem si urvat jenom jednu :-D
      Jasne ze si ho hyckam !! Abych nahodou neprisla o sladky zivot v Provence na ktery jsem si musela deset let pockat ;-)

      Vymazat
    4. Kdyz se rekne Provence, nase predstavivost se pusti na plne obratky a zacneme snit o lete, slunicku, zpevu cikad a horkem vzduchu plnem silnych vuni, o linem mori a levanduli na nekonecnych polich ... (signé L.C.) ;-)

      Vymazat
  4. Kéž bych mohla cítit tu vůni! Vypadají vážně famózně :) Měla bych problém počkat, až trochu zchladnou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Voněly famózně :-) Ani se neohřály, jen se po nich zaprášilo a já stihla ukořistit jenon jednu tarteletku :-D
      Catalina, děkuji za zastavení a přeji krásný víkend !

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...