čtvrtek 18. října 2012

Babka kořenářka


Tedy babka rozhodně nejsem !! Neboť jsem mladá, krásná a inteligentní :-D Ale, pravda, ke kořenářce nemám daleko ;-)

Po hektickém životě v Paříži a New Yorku si užívám plnými doušky provensálskou pohodičku v naší vesnici a jednou z mých oblíbených aktivit se (znovu) stala procházka či projížďka na kole po okolních luzích a hájích. A kudy jdu, tudy sbírám :-) A když už není kde sušit, kam věšet, kde louhovat, tak se i náš pokoj pro hosty mění na bylinářství a lihovar, z ložnice by mě asi Drahý rychle vyprovodil :-D


Co byste v hostinském pokoji teď našli ?

Inu, levanduli, hooodně levandule :-) Jak taky jinak v Provence, navíc levandulové lány nám leží za humny. Co jsem nestihla vytvořit z levandule čerstvé, bylo usušeno do vázy, do voňavých pytlíčků, do kuchyně k vaření, do lékárničky, na pozdější dekoraci a tvořivé období…

Pak otýpku divokého fenyklu. Kam s ní ? Do ryby přece ! Co ? No jo :-) Kvítky vycpat rybě břicho, s rybou hop do speciálního hrnce na ryby nebo šup na venkovní gril vystlaný fenyklovými stonky a se sklenkou chlazeného bílého vyčkat na rybí zázrak :-)

Co tu máme dál ? Sporýše lékařského – čerstvý se šel louhovat do cukrového sirupu k využití na dezerty a domácí osvěžující limču a taky macerovat do alkoholu na 'Verveine' tedy likér pro lepší trávení. Taková štamprlička po nedělní kachně děla divy ;-) Sušený sporýš je naší stálicí v zavařenině z bílých broskví a taky se šikne jako "čajová" infúze s medem do zimních plískanic. Ano, jeden mýtus padá: v Provence taky občas prší a je zataženo :-)

Pak tu máme šípky z naší chalupy v horách. Mno … šípkové kafe z nich už zřejmě dělat nebudu, na můj vkus hodně práce a málo muziky, ikdyž experiment to byl zajímavý. Spíš klasika: "čajová" infúze při nachlazení (které se mi ale od té doby co bydlím v Provence vyhýbá, jen tak dál!) a jedna-dvě skleničky zavařeniny k foie gras, jako obměna za klasickou fíkovou a občasnou kdoulovou.

Z naší horské zahrady jsem si taky dovezla bobkový list, tymián a šalvěj – jejichž vůni jsem už stihla uzavřít do dóz :-) A taky rozmarýn a mátu, ty se zase tetelí zimou v mrazáku. Toť z bylinářství aktuálně vše :-)


Co říká domácí lihovar ? Že bych mohla vydělávat na prohibici v Čechách, neboť je u nás permanentně předemižónkováno :-) Nyní čeká na stočení do lahví, kromě již zmíněného likéru 'Verveine', i fíkový aperitiv. V zavařovacích sklenicích se macerují čersvě sklizené kaštany v Armagnacu. Broskvový aperitiv z listí a bezinkový likér z plodů jsou čerstvě stočeny do lahvinek – teď ještě vydržet než se řádně uleží. To je na tom to nejtěžší! Toť sezóně. Co je ve sklípku, o tom někdy jindy, to by by bylo na hooodně dlouhé vyprávění… jenom doma v baru na nás čeká, jak jsem se právě dopočítala, 84 lahvinek :-)


A co u vás ? Jste také mladé, krásné a inteligentní bylinkářky a lihovarnice ? ;-)


8 komentářů:

  1. Jo bylinky jsou super, taky je využívám, kde to jde. přeji krásné projížďky na kole :-)) Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a posílám krapek provensálského sluníčka do brdských lesů ;-)

      Vymazat
  2. maas krasny zivot,Anyzovka ...pri tvojich prispevkoch snivam s otvorenymi ocami :)♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem si toho moc dobre vedoma :-) Kazda rano si to opakuji u kafe na terase a provensalska magie funguje stale stejne jiz tretim rokem ;-)
      Ja pro zmenu snivam s otvorenou pusou nad prispevky tvymi :-D

      Vymazat
  3. To jo, Anyzovka si umi uzivat, je confirme!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kdopak jsi, ze to taaak dobre vis :-D

      Vymazat
    2. Mam na tyhle veci diamantovej cuch:-D :-D

      Vymazat
    3. Kdepak, diamantovy cuch ma pouze diamond lady ;-)

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...