úterý 22. dubna 2014

Instantanément - velikonoce v Provence

Loni jsem zavedla rubriku Instantanément - okamžitý život, takové pondělní resumé uplynulého týdne s použitím fotek z Instagramu, které by se jinak na blog nedostaly. Ne že by mě pondělní instantky omrzely! Jen se mi nedaří trefit se do jejich vytvoření někde mezi nedělní půlnocí kdy dorazím domů a pátou ranní v pondělí aby včas došly k vaší ranní kavě... a nebo nejít spát... a nebo nebýt na konci světa vlevo a mít k ruce internet... a nebo ... Je mi záhadou jak Bára louská stejnou rubriku na svůj blog s pravidelností švýcarských hodinek :-) Baru, máš za to můj obdiv!!

Rubriku ponechávám ale mění se na tématickou. K vydání kdykoliv kdy mě to chytne a určité téma nadchne ;-) A jako malý bonus fotky, které nebyly nikde. Aby to nebylo déjà vu pro ty co mě také sledují na Instagramu a/nebo Facebooku. Doufám, že se vám bude líbít dál, třeba ke kávě po úterním obědě :-) 

Tím, že na vánoce býváme na druhé straně polokoule, velikonoce doma si snažím užít o to víc. Letos jsem si je dala dokonce dvakrát :-) Oslavy příchodu jara by nebyly úplné bez haluzek kvetoucí mandloně  Na nich nesměly chybět drátované kraslice a levitující ptáčci. Díky teplé zimě letos mandloně vykvetly brzo, a tak květy na velkou noc odkvetly... Nevadí! Deko č. 2 je nahradí. Vrbové proutky a na nich břízová kolečka s vyřezanými velikonočními motivy a kraslice přestěhované do srdíčka.  

Nesměly chybět tradiční mňamky! Jenom letos jejich výskyt na jídelním stole nebyl řízen velikonočním kalendářem ale podle nemocničních schůzek... A tak jsme slavily Zelený čtvrtek v pátek s pórkovým quichem a mazanec na Bílou sobotu se pekl už ve čtvrtek v noci. I tak chutnaly výborně! Jen beránek nebyl :-( Nemám v Provence formu... při příští návštěvě Čech ji musím do kufru přibalit, nějakou krásnou, starou, keramickou.      


Část prodlouženého víkendu jsme trávili na letním bytě u moře v Bandol. Po náročném týdnu jsem potřebovala slunce šimrající na nose, mořský vánek ve vlasech a lázeňskou pohodu. Všechno bylo. I o fous víc! Po příjezdu jsme si dali oběd na terase, ke kterému nám úžasně voněly kvetoucí pomerančovníky a citronovníky z naší zahrady ღ Grilované sardinky z rybího trhu a k nim sklenka bílého bylo to pravé ořechové na pořádný relax. V Sanary sur Mer jsme ochutnali úplně první víno z vinice ve vlastnictví městečka. Pod značkou Cuvée de la Ville de Sanary a pod taktovkou vinařské rodiny z Domaine Ray-Jane produkují AOC Bandol bílé, růžové a červené (to bude k dispozici až příští rok po uzrání v sudech). Velikonoční oběd měl v režii Provensálcův tatínek - nechybělo tradiční jehněčí gigot a obigátních pět chodů před a po. Ještě že dezert byly "pouze" jahody se smetanou... neboť ani večer jsme stále nebyli schopni povečeřet ;-) Jen na hledání čoko vajíček v zahradě se nedostalo :-( O berlích se to hůř provozuje :-/ Ale abych nebyla škodná, dostala jsem několik čokolád ;-)  




Jak jste prožili vy velikonoční svátky?
Krásný pondělní úterní začátek týdne! 


__________________
© photos: Anýzovka v zemi cikád


17 komentářů:

  1. Zdeni, dodatečně přeji krásné velikonoce, které jsi měla. Moc krásná výzdoba a úžasné dobrotky. Ještěže jsem po obědě, jinak bych umřela hlady:-)) Můžeš mi prozradit, copak jsi dělala, že máš berle. Opatruj se, krásný týden. Pa Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, děkuju moc!
      Po pravdě ani nevím jak jsem ke třetím berlím přišla, jen kde... První berle byly v rámci "sportem k trvalé invaliditě" ;-) Ty druhé kvůli blbosti - zachraňovala jsem nábytek řítíc se po hlavě po schodech... nábytek zachráněn, má noha ne :-/ Teď jsem se vrátila z Čech nechodící, někde při 48 hodinovém maratonu mezi tiskárnou, dílnou, ateliérem kde vznikaly mé výrobky mi vypovědělo službu koleno. Po kolečku nemocnice-IRM-chirurg to vypadá na berlové nekonečno :-(
      Měj se moc fajn! Pa

      Vymazat
  2. Joooj, u teba je vzdy tak krasne:)
    My sme prezili velikonoce v horach, divocina, adrenalin, ...a v pondelok popoludni hura civilizacia paraaaada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ďakujem :-)
      Už jsem u tebe byla ale komentáře ti to nebere :-( Krásně jste si to užili! Bobová dráha je super, jela jsem jednu a moc se mi to líbilo a ten kamarád na chatě, ten je nej :-)

      Vymazat
  3. tak nech sa Ti koleno rýchlo zahojí....a mne sa tiež páči obláčiková doštička....jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuju! I za obláček :-) Ten je z mé dílny, dva motivy a tři velikosti + ještě bude sada v barvě.
      Doufám že se mi KONEČNĚ podaří spustit e-shop!! Pak bude čas na plátno ;-)
      Krásný den!

      Vymazat
  4. Moc krásně napsané....užívej jaro a přeji brzké uzdravení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Peti! Aby by mi to rychleji uteklo dám si spritz ;-)

      Vymazat
  5. Aný, jak jsme prožili velionoční svátky můžeš sledovat tento týden na blogu. A prožili jsme je bez mazance i beránka, letos jsem szvládla jen perníčky, na druhou stranu kdo by potom jedl ty báječné koláče a linecké u babiček? A s pravidelností to máš tak ... já ke svému pohodovému fungování potřebuji ony "švýcarské hodinky". Pravidelnost mi vnáší do mého života řád :-) Děkuju! A ať zase brzy skáčeš přes kaluže. O koleni vím svoje, tak ať to dobře dopadne ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlásím že náruživě sleduju :-) To je pravda! Babičkám se nesmí vzdorovat ;-)
      Jooo, tak tím to bude!! Můž život totiž žádný řád nemá :-D Já furt kufr sem, kufr tam, akčně přeletět sem, urgentně něco logisticky vyřešit tamhle :-)
      Kaluží je tu dnes víc než dost ale zatím neskáču :-) Děkuju, Baru!!

      Vymazat
    2. Vidíš a pravidelnost je za pár dní v čudu :-D

      Vymazat
  6. Tedy až na ty berle to je jako sen...
    Naštěstí jsem po večeři, ale stejně, ti rybičku bych ochutnala a trochu vínka taky :o)
    Moc zdravím Zdeničko, Helena
    a opatruj se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Heli!!
      Čerstvě nachytané sardinky obalené ve velkých krystalech soli a upečené na grilu, zakápnuté citronem, jsou bombastické <3 Se sklenkou chlazeného bílého, to je sen, o tom žádná :-)
      Mávám z Provence!

      Vymazat
  7. Přeji rychlé uzdravení :-) Velikonoce jste měli taky krásné, máš moc pěknou sbírku kraslic, no a ty dobroty bych taky ráda ochutnávala, mňam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kraslice si hýčkám a každý rok mám o jednu víc ;-)
      Magdi, děkuju!

      Vymazat
  8. Hm, tak ozdoby jsou krasne, ale ja jsem hlavne na to jidlo a vino a oboji vypada velmi zajimave! Moc me zaujalo to prkynko mracek. Kdepak je k mani? Hezky den, Katerina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kati, prkénko je z mé dílny, ve dvou motivech, a k mání je u mě v obchodě :-) Na vlastním e-shopu stále pracuji tak mám dočasně výrobky na Etsy a samozřejmě mailem. Krásný víkend a děkuju!!

      Link: https://www.etsy.com/fr/people/anyzovka

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...