pondělí 28. října 2013

Instantanément #2


Instantní dvojka je tu! Resumé minulého týdne Instagramu s několika bonusy, zvláště pro ty co mě také sledují na IG nebo FB, aby to pro ně nebylo pouhé déjà vu :-) 

Týden začínal pracovními schůzkami v Marseille. Hned ráno lituji, že jsem si nevzala foťák :-/ U nás v horní Provence bylo pod mrakem a den měl být tak naplněný, že jsem ho nechala doma s čistým svědomím (teda skoro, ti co mě znají ví, že bez foťáku ani na krok :-) V Marseille sluníčko, modrá obloha a o jednu schůzku méně... 


Po ranní kávičce v pražírně Noailles (tady), mířím rychlým krokem k novému muzeu MUCEM. Mám hodinu a půl k dobru ale je to takový speed cultural dating ;-) V rámci MP2013, tedy Marseille Provence - Evropské hlavní město kultury 2013, prošlo město velkými rekonstrukcemi. Jednou z nich je MUCEM, muzeum civilizací Evropy a Středomoří. Krajková struktura architekta Rudy Rucciotti "pluje" na moři poblíř starého přístavu. Ze střechy se po můstku dojde do zavěšených zahrad u pevnosti Saint Jean. Ojedinělá stavba si zaslouží vlastní příspěvek! Příště s foťákem ;-)  


Hned naproti MUCEM se vznáší ve vzduchu Villa Méditerrannée - mezinárodní centrum věnované dialogu a spolupráci aktérů ze Středomoří. Architekt Stefano Boeri navrhl velkolepý 40-ti metrový převis s ojedinělou strukturou pod mořem. Z něho je krásný výhled na Marseille s průhledy do moře. Tak jako já si můžete zahrát na Walk the line ;-) (mimochodem skvělý film!)    


Po kulturním běhu, čas na oběd! Když v Marseille, tak stylově orientálně :-) Kuskus zde najdete na každém rohu, ale ten v restauraci Le Fémina je jedinečný! Kromě klasického připravují kuskus z ječmene se speciální "polévkou" z fazolí. Jejich couscous d´orge nikdy nevynechám. Tak jako nikdy neodjedu z Marseille bez toho abych se zastavila na mátový čaj s piniovými oříšky do arabské cukrárny Pâtisserie d'Aix. Spolu s rohem gazely - mega vanilkový rohlíček plněný mletými ořechy jsou na čaj o páté jak dělané!    


Po návratu domů se věnuji mému projektu Atélier Cigale & Olive. Doufám že již brzy bude hotová webová verze a budu vám ho moc představit. Prozatím dvě vlaštovky: Štrikovaná slova (díky Janě z rooster-hill vím že má zelená královna se jmenuje dutinkovač :-) a Birds věšáčky, které přiletěly do provensálského obchůdku.


Ani kuchyň nazahálí! Provensálská vývařovna se nese v rytmu experimentů. Můj první bochník chleba. Kvásek jako největší cennost dovežená z Čech z biopekárny Vizovice, recept na nehnětěnou Šumavu od Cuketky (tady) a chlebové čáry máry od Maškrtnice (zde). Výsledek? Vizuálně velká spokojenost! Bochník je krásně kulaťoučký, nepopraskal a vůně si line domovem. Chuťově dobrý ale hutný. Zřejmě přezrálý kvásek... Budu zkoušet dál! 
Pro návštěvu peču makronky. Na fotce je nehledejte! Povedly se na výbornou. Až tak, že mi ještě večer, neplněné, Provensálec skoro všechny snědl ;-) Bude bábovka. Inovuji podle Chez Lucie a zkouším její černou komtesu (recept). Dávat do bábovky červené víno je velmi netypické... Což o to, u nás je nějaká lahvinka stále otevřená ;-) Recept dodržuji na chlup, dávám jen poloviční dávku skořice - 15g mi připadá dost. Bábovka je krásně vláčná ale doporučuji počkat do druhého dne. Bude ještě vláčnější a čokoládovo-kakaová hořkost prvního dne uleželejší a vyvážená. 
A protože jedeme momentálně na kaštanové vlně ;-) tak nechybí na stole má klasika: dýňovo-kaštanová polévka. Recept najdete tady.   


Víkend trávíme v našem letním bytě u moře v Bandol. Na konec října počasí ale vůbec nevypadá. Stále máme krásné babí léto, sluníčko a azúro, moře 20°C, na pláží o 4 stupně víc, poslední říjnový víkend si užíváme lenošení, koupání v moři a slunění na terase kavárny. Jediným náznakem podzimu jsou platany, které přišly o listí. A taky že budou vánoce neboť všude začínají instalovat vánoční osvětlení. V plavkách nám to nějak nepřipadá reálné :-) 


Než se vracíme domů, obhlížím blížící se úrodu. V naší přímořské zahrádce se začínají vybarvovat do žluta citrony a pomeranče začínají nabírat na barvě. U sousedů uždibuji plody arbouse. Planika je menší okrasný strom, s dlouhým květenstvím a stálozelenými listy. Když dozraje, což trvá téměř rok, její plody jsou sytě červené. Lidově se stromu proto říká jahodový strom. Plody si můžete natrhat jen tak do pusy, mají hodně vitamínu C, ale lepší jsou tepelně zpracované. Výborná je z planiky zavařenina a taky likér :-) Už vím co půjde brzy do demižonů... jen co sliju likér fíkový ;-)


* * * * *

Doufám že jste si užili prodlouženého víkendu! 
Krásný (krátký) týden :-)

____________
© photos: Anýzovka v zemi cikád


24 komentářů:

  1. 7Any, nadhera! Prajem vela slnka a svetla pre dalsie fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ďakujem! Tobě taky, posílám krapet sluníčka a čekám až dopluje k moři lodička s tvým námořníkem :-)

      Vymazat
  2. Aný, krása! Nechápu, jak toho tolik zvládneš!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem byla u tebe, ty toho zvládáš taky dost ;-) A děkuju!

      Vymazat
  3. Ranní káva vypita - díky za společnost :) Skvělé shrnutí týdne....tak jsem se prošla místy, které neznám, ale přijdou mi z vašich povídání blízké. Planikový likér - nádherná vidina...:-) Ať se povede!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo :-) Jsem moc ráda že máte Provence o pár levandulových semínek blíž :-)
      Planikový likér bude premiéra, dám vědět jak to dopadlo ;-) A děkuju!

      Vymazat
  4. Při pohledu na Marseille se mi hned vybaví dvě návštěvy tohoto města a lítost nad tím, že jsme ani jednou nezajely s kamarádkami na ostrov If (kvůli vysokým vlnám). Jinak závidím babí léto, to bylo u nás jen v sobotu, dnes pravá podzimní mlha hustá tak, že by se dala krájet...a dost možná ještě dál...:-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Marseille svítí sluníčko 330 dní v roce ale vše má svou daň... Mraky rozfoukává silný mistrál takže trefit se do poklidného dne je zázrak. Doufám že ti to do třetice výjde!
      Mlha až k rybníčku Brčálníku? :-)
      Krásný týden, Evo, a děkuju za návštěvu!

      Vymazat
  5. Ach to je zase krásné francouzské atmosféry aspoň na chvíli. Měla jsi teda nabitý týden ... :-) Tak pa a ať se daří rychle otevřít obchůdek!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já chvíli neposedím :-)
      Snažím se, snažím, ale technicky to vázne :-/ Asi brnknu tvému synkovi ;-)
      Krásný týden, Jani, a děkuju!

      Vymazat
  6. taká zmes vôní priletela z Tvojich obrázkov....ale aj u nás je teraz veľmi príjemne a jesenne voňavo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podzim je letos obzvlášť vyvedený! V Čechách byl taky kouzelný...
      Užívej plnými doušky, Janka!

      Vymazat
  7. Krásné povídání, krásné fotky ... ach jo :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Any....krásne fotky a užívaj si krásne babie leto v plavkách namočená po krk v mori....júúúj ako ti závidím
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ďakujem, Janka!
      To se může :-) Přeju ti brzké rachtání v mořských vlnách! Ježíšku, slyšíš???

      Vymazat
  9. Trocha krásné, voňavé, vyhřáté Francie do našich obyčejných studených dní ..... Anýzovko, já k tobě tak ráda nakukuju .... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Studenější ano, obyčejné určitě ne! Takové hovění na terase, s kávou, zachumlaná v dece vedle manžela, to je čarokrásné :-)
      Marki, moc děkuju a sluníčko posílám!!

      Vymazat
  10. Anýzovko,
    moc zdravím akční Provance a díky moc za komentík!
    P.S. Kniha Praha-Paříž přečtena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Ilonko!
      Tak teď zbývá Praha-Provence! Ale v knize ji nehledej ;-)

      Vymazat
  11. Aný, takhle na blogu je to stejně lepčejší než na Faceku,užila sis báječný týden.Já obšlehla recept na černou komtesu a zasekla se tu u Tebe ,jak vidíš do brzkých ranních hodin. P.S. Mávám z dálky do dálky. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, lepčejší = <3
      Waou, 5:15! Jsi mě překonala! Já šla na kutě ve 3:15 :-)
      Mávám z menší dálky ;-) a ať je ráno pyžamové!
      Pa

      Vymazat
  12. Moje rána jsou županové, růžový hunatý župan je nej... no rána, když jdu spát v šest , tak rána mám v deset nejdřív.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Surfovat do rána na webu a blozích je lepčejší než sedět nad prací do školy, ne? ;-) Užívej volno, Marcelko, a přeju dlouhá županová rána :-)
      PS: u nás jsou kimonová ;-)

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...