Instagram mě dostal. Je to takový foto motoring každodenního dění, vše drží pěkně v jednom rámečku. Nemusím nic loadovat, přeposílat z mobilu nebo foťáku na comp, upravovat... Jednoduše to co chci sdělit aplikací IG vyfotím, přidám filtr a/nebo černobílo, zarámuju, zaškrtnu sdílení na Facebooku a zanesení na mapu a klik, je to tam :-) Taky mě láká možnost z nejvydařenějších IG fotek nechat si udělat polaroidy a píchnout si je na reálnou nástěnku. Bohužel Instagram (prozatím?) nevyvěšuje IG dění na blog :-( Proto nová rubrika Instantanément, tedy Okamžitě. Takový instatní život minulého týdne Anýzovky v Provence, Anýzovky na cestách a toho co by se na blog jinak nedostalo. Doufám že se vám bude líbit :-)
Anýzovka na cestách... stále ještě v Čechách. Na Vysočině máme krásný barevný podzim, užívám si poslední 2 dny, s rodinou, na chalupě, slunce svítí, spadané listí šustí a já mám úsměv široký :-) A taky jsem "vykradla" cukrošku aneb jak jsem si šla pro jeden jediný větrník :-D
Na rozloučenou mi maminka peče peciválky ღ
Znáte? Děláte? Přes FB jsem se v komentářích dozvěděla varianty tohoto receptu. U nás ho děláme už čtvrtou generaci :-) Jak na to? Z bramborového těsta uděláme placky, upečeme na plotně (to dělala ještě babička, my pec nemáme tak pečeme na tlustém litinovém kolečku), nastříháme na kostky, spaříme horkým mlékem které scedíme. Promastíme máslem a pořádně prosypeme umletým makem s cukrem. Navrch dáme extra vrstvu maku a zakápneme máslem. Peciválky se jí z jedné velké mísy - zadělávačky - všichni hezky kolem stolu napichujeme vidličkou :-)
Středa je dnem loučení :-(
Provence mě vítá zpět azurovou oblohou a 24°C. Nahazuju sandály, sluneční okulky a hurá na kafe do vesnice.
V pátek jedu do města (rozuměj Aix en Provence, nejbližší město hodné tohoto názvu je coby 50km dohodil). K letnímu outfitu (ač je 18. října) potřebuji bižu, tak jsem si "spíchla" můj první bižuterní výtvor. Jsem z něho tak natěšená, že o den déle si umotám náramek další - hezky růžový, k šatům, k moři jak dělané ;-)
Víkend trávíme s Provensálcem na letním bytě v Bandol. První ranní cesta (tedy po kávě v kavárně na terase) vede na trh. Ale ne v Bandol, ten v Sanary sur Mer, 5 km po pobřeží, je lepší. Stánky se prohýbají sezonním sortimentem: první kaštany, houby (girolles - taková velká kuřátka a sanguins - obdoba ryzce), jujuba, kaki... Berem i tuňáka, bude k večeři :-)
Doma z trhu, usedáme na terase a vysrkáváme ústřice. K tomu Pinot Blanc 2003 a jako dezert kaki. Sobotní oběd nemá chybu a začátek víkendu je idylický.
V neděli vyrážíme do Collobrières na Fête des châtaignes. Každoroční slavnosti kaštanů se konají tři poslední neděle v říjnu a návštěva této vesnice za to rozhodně stojí. Z kaštanů se připravuje snad všechno, i pivo ;-) Pečené kaštany úžasně voní celou návsí, všude se chodí a uždibuje, staroprovensálská hudba hraje... Nádhera!! Ale o tom bude další příspěvěk ;-)
Na cestu domů si dáváme dvojitý nášup zmrzky. Kaštanové, jak jinak :-) S kousky pravých ledových kaštanů ღ
A jak to bylo dál? To se dozvíte příští pondělí ;-)
Krásný týden!
PS: Moc vám děkuji za krásná slova k minulému příspěvku! Četla jsem si je několikrát a pokaždé mě hřála u srdce ღ Už jen proto stojí za to blog psát!! 1000 merci ღ
PS: Moc vám děkuji za krásná slova k minulému příspěvku! Četla jsem si je několikrát a pokaždé mě hřála u srdce ღ Už jen proto stojí za to blog psát!! 1000 merci ღ
____________
© photos: Anýzovka v zemi cikád via Instagram
Uz si mi tu chybala, Anyzovka. No prisla si a este i s plnou narucou naaadhernych fotiek. Neviem sa rozhodnut, co sa mi paci viac -ci ta farebna jesen alebo azurove francuzko:) nie! Krasne vsetko
OdpovědětVymazatA gastany - mnam mnam...
Díky, Marikat, za moc milý komentář!! Je dobré vědět že někomu mé psaní chybí a páčí se ღ
VymazatGaštanový boštěk z Provence :-)
no juchuuu....konečne sa dočkám mlhy.....:)
OdpovědětVymazatJani, kudy chodím, tudy na tebe myslím!! A svědomí mám černé :-(
VymazatMlhy se dočkáš!!! :-)
PS: doufám že máš levandulovou esenci? Jestli ne, pošli adresu! na "bolestné" za čekání ;-)
Zdravím po dlouhé době. Moc krásné fotky jsi dala. Někdy bych tu kaštanovou zmrzlinu ráda ochutnala. Hodně jsem na tebe vzpomínala. Měj se krásně a budu se těšit na další krásné fotky. Pa Rija
OdpovědětVymazatJaruško, ty jsi zlatá ღ
VymazatDěkuju moc a kaštanovou si jednou dáme spolu na provensálském nápraží :-)
Měj se moc krásně a užívej podzimní chaloupky!
Aný, už se těším na další pokračování! S tebou se člověk aspoň dostane do světa :-) Tak si to u vás krásně užívej, u nás také panuje neobvykle teplé počasí - 20 stupňů a slunce k tomu. Co víc si můžeme přát:-)
OdpovědětVymazatJani, díky moc :-) Do světa až na provensálský vidiek ;-)
VymazatUžívej si krásného slunečného podzimu, doufám že vám vydrží!
PS: v Čechách jsem vybrakovala knihovny s časopisy. Měli Marianne Bydlení za celý rok JENOM číslo ze září nikde :-/ Je zarezervované na několik měsíců dopředu! Na Vysočině jsi star :-)
Aný, to jsem ti ho v tom srpnu mohla koupit a poslat! Téda ... a stár Vysočiny ... to je pěkný :-))
VymazatJá jsem si ho naštěstí přečetla díky tobě :-) Ale chtěla jsem si tě okouknout tištěnou ;-)
VymazatVy si teda zijete,podle fotek to vypada na prima akce ,hned bych to sla take vyskouset.
OdpovědětVymazatJo, to mi jde :-) Hlavně debužírování :-D
VymazatZdravím k protinožcům!
Anýzovko,
OdpovědětVymazatnádherný příspěvek .... taky by se mi líbilo večeřet peciválky v čechách a ráno popíjet kávičku v Provence .... s tebou se člověk prostě nenudí .... Marki
Díky, Marki, za krásný komentář! Takhle shrnuté mi to připomíná Pretty Woman jak jí Richard vzal do opery za oceán a na snídani zase zpět ;-)
VymazatMěj se moc fajn!
to je přímo letemxsvětem - a víme co se děje ♥
OdpovědětVymazatto je :-) a děkuji!
VymazatNojo, no...tak budu zatím anonymní...se musím polepšit a vylepšit :)
OdpovědětVymazatAle komentovat budu. Krásné shrnutí všeho, co jsem ráda četla na fb...
A schválně: kdo jsem? :-D
Skleněnou guli nemám :-)
VymazatAle takhle od boku ... milovnice Jamese Hallera? Přihořívá? Hoří? :-)
Přímo hoří! :-D
VymazatPolepším se na naučím se sem neanonymně nainstalovat :)
:-D Tak ani tu guli nepotřebuju :-)
VymazatKrásné fotky! Váš blog jsem našla teprve nedávno a je velmi pohodový. Každoročně se snažím jezdit na pár dní do Provence s kamarádkami, načerpat to jejich "savoir vivre" :-) Prosím o nějaký zajímavý recept z kaštanů, manžel o nich onehdy mluvil, ale přiznám se, že nejsem jejich velký příznivec...asi nebyly chutně připraveny :-) Kdepak jste se toulala na Vysočině? Nemáme ji zas tak daleko...
OdpovědětVymazatZdraví nová čtenářka vašeho blogu Eva.
Milá Evo, moc ráda vás vítám u mě v Provence a děkuji za milý komentář. Je super že se každý rok sbalíte a jedete do Provence nasávat atmošku! To se musí prožít :-)
VymazatJá kaštany můžu na všechny způsoby tak jako fíky ;-) Používám je nasladko i naslano, něco na zub na blog dám, třeba změníte názor :-)
Na Vysočině jsme toho projeli dost, výlety a pochoďáky to je moje :-) Rodinu mám na Havlíčkobrodsku.
Mějte se krásně a budu se těšit!
Aný, já jsem úplně přehlédla, že jsi dala příspěvek. Tak hurá! Krásné čtení! A dnes to moře, o kterém jsi psala na fb. Ach, to musela být nádhera. Měj se fajn a těším se na další cestování s Tebou... :-)
OdpovědětVymazatMoni, bodejď bys nepřehlédla když to tady leželo ladem ... :-)
VymazatU moře bylo dneska krásně, počasí kouzelný, turisté žádní, zátoka jen pro nás :-) Tak jsme nic nedělali a užívali si to, lelkovali na terase, usrkávali kávičky, courali se po pláži... Nádhera to byla!
Krásnou neděli a jsem moc ráda že se ti na cestách se mnou líbí :-) Pa
Krásny príspevok, ale najviac ma zaujali pecivalky...toto som doteraz nepoznala a skúsim to našim uvariť, majú radi mak. Pozdravujem a prajem krásne dni.
OdpovědětVymazatDěkuji, Mery! Peciválky bývávaly české tradiční jídlo na štědrý den, dělaly se v různých variantách - kromě pečených placek i pečené šišky, buchtičky. A taky se máčely třeba v cukrovém nálevu nebo medu. My je děláme takhle podle babičky a prabičky ale třeba v rodině mé maminky, ač ze stejné vesnice, se dělaly jinak :-) Je škoda že skoro přišly do zapomnění... Nemůžu než doporučit!
VymazatKrásný podzim a dobrou chuť!