pátek 26. července 2013

Makronkový souboj


... jsem vyhlásila já a ne hlavní aktéři sami sobě :-) Kdo tedy bojuje o moji (doživotní) náklonost? Moje horká favoritka Ladurée spolu s makronkovým "králem" Pierre Hermé

Do Ladurée chodím léta, všechno bez vyjímky mi moc chutná, jejich salon de thé jsou přesně podle mého gusta. A makronky? Ty jsou ty nejlepší pod sluncem ;-) Ptáte se tedy proč duel, když kostky jsou dopředu hozené? Makronky od Pierre Hermé jsem ochutnala před lety. Ještě než světem otřáslo makronkové tsunami. Tenkrát se mi nazamlouvaly. Rádoby dlouze hledané asociace chutí mi neseděly a chuťově byly velmi přeslazené. Poté co pasovali PH na krále v oboru jsem si říkala, jestli já mu nekřivdím? Třeba se "zlepšil". Nebo já kulinárně dospěla do jeho výše... Dneska při toulání s foťákem po Marais jsem se náhodně ocitla před jedním z mnohých PH butiků. Nastal tedy čas dát Pierrovi Hermé šanci ;-)  

Nově otevřený butik* je řešen velmi designově, v pop barvách a za "space" pultem elegantně úřaduje příjemná obsluha co do nekonečna opakuje příchutě makronek. Jejich nicneříkající názvy jsou totiž umístěny na mikro cedulkách ve výši boků těch menších nákupčích, v místě kde se zároveň platí, balí, zboží předává. Takže nemáte ani malilinkatou šanci si je přečíst a v klidu si vybrat. A kdyby se vám to přeci jen podařilo a vy mezi něčí rukou, nákupní taškou a pozadím zazřeli onen nápis jako Céleste (nebeský) nebo Envie (touha), tak stejně musíte zapojit představivost na plné obrátky. Nejlépe tento přednákupní stav vystihuje makronka Imagine - představ si :-)  


Po dlouhém popisu příchutí, kdy již u desáté zapomínám jaká byla ta první, vybírám čtyři kousky. Kousíčky. Makronečka je velká stíží na dva palce. Taková jednohubka na túze malou hubu. Cena je ovšem standardní: 2,05 € (55 Kč). Výběrem se snažím obsáhnout celou škálu nabízených makronek: 
  • Velouté Ispahan - z nové jogurtové řady s liči, růží a malinami
  • Le Jardin Fruité - z limitované kolekce Ovocná zahrada s limetkou a červenými plody
  • Infiniment Jasmin - stálice z jasmínového čaje a kvítků
  • Infiniment Caramel - karamelová klasika se slaným máslem
K balení v celofánovém sáčku dostávám i poutavý leták kde všude ještě můžu zaskočit k PH - po celém světě, prosím - a výčet všech existujících makronek (jejichž víc než polovina není v tomto butiku dostupná). Makronky si chci vychutnat jak se patří, hledám vhodnou kavárnu s terasou a dobrou kávou v okolí, držíc sáček opatrně v ruce. Než se ovšem tak stane a v kombinaci se slunečním počasím v Paříži, makronky jsou v nefotografickém stavu. Rozuměj rozteklé. Snažím se identifikovat která makronka je která. Práci mi neusnadňuje fakt, že všechny makronky vypadají úplně stejně. Žádné barevné skořápky, žádná barevná nuance náplně. Jedinou vyjímkou je slaný karamel. Fajn, budu testovat na slepo. Ikdyž nutno dodat, že komplet verzi naslepo bych uvítala. Průhledná náplň tří makronek nechvalně připomíná pomádu na rty. Hůř, vazelínu :-/ Jasmín je přeslazená pěna, po jasmínu ani stopy. Ovocná zahrada neurazí ale ani nenadchne. A jogurtová makronka je to nejhorší co jsem kdy jedla. Zkyslé mléko, chemicky ochucené. Ještě že jsou makronky minihubky, druhé sousto by šlo do koše... Jediná makronka která u mě vyvázne s pochvalou je slaný karamel. Křehká skořápka s klasickou karamelovou ganache, vyvážená chuť i sladkost. 


Co dodat? Pierre Hermé mě nadchl designem svého butiku, jeho úžasným citronovým koláčem (recept tady) avšak jeho makronky jsou u mě (opět) propadák. Makronkovou královnou zůstává v mém srdci Ladurée ♥ Ale o té někdy příště ;-)   


_________
* Pierre Hermé - 18 rue Sainte Croix de la Bretonnerie - Paris 4e - www.pierreherme.com
© photos: 1, 2) Anýzovka v zemi cikád ; 3) Pierre Hermé


25 komentářů:

  1. Zdeni,jen co si u Tebe počtu,hned mám lepší náladu.Tak nevím,mám se nejdřív pustit do makronek nebo raděj upéct ten parádní citronový koláč?Díky za super blog.Přeji krásný víkend.Barča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, díky moc za krásný komentář <3 Dopuručuji oboje ;-) Krásný sladký víkend!

      Vymazat
  2. Krásná reportáž - díky ní vím, kam třeba vkročit jen nakouknout a kde stojí za to i otevřít peněženku :-D řekla bych, že málokdo je ochoten přiznat, že něco, co většina vychvaluje do nebes, mu tak úžasné nepřipadá... a kdo ví, jestli ta chvála většiny je opravdu upřímná... Přeji pěkné letní dny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Magdi! Osobně, Ladurée nikdy nezklame :-) Krásný srpen!

      Vymazat
  3. Ahojky do Francie...děkuji za super makronkovou reportáž, moc se mi líbí vaše psaní o všem možném...díky, Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Marti za moc milý komentář <3 Pozdrav z Provence posílám a krásné léto přeju!

      Vymazat
  4. Tak tedy u mě vždy vítězí Ladurée... kdykoli jedu do Paříže, vracím se s makronkami a mám co dělat, abych je vůbec domů dovezla... :-) Tarte au citron vypadá luxusně, asi vyzkouším ;-)
    Posílám pozdravy do Provence a Paříže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě taky :-) A žádná návštěva Paříže se neobejde bez posezení v jejich úžasném salon de thé a krabičkou makronek na cestu domů ;-) Tarte au citron od PH je moc dobrý, vřele doporučuji!
      Krásné letní dny!

      Vymazat
  5. No vida! Kdo by řekl, že PH může prohrát v souboji makronek :-) Skvělá a poučná reportáž :-) Těším se na další střípky z Paříže či prosluněné Provence :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U me bohuzel ano :-( Makronky jsi nestihla na tve Parizske ceste? O duvod vic se tam vratit ;-)
      A dekuji!

      Vymazat
  6. Moc pěkný článek. Nevím proč, ale tu současnou makronkovou euforii jsem nepochopila. Makronky jsem ochutnala v Paříži už několikrát, ale mezi jejich nadšence se nařadím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju. Ja mam makronky moc rada, udelala jsem si na ne i cukrarsky kurz od Laduree a pecu. Ale nejsi sama, doma v Cechach jim rikaji "takove lepsi laskonky" :-)

      Vymazat
  7. Zdeno, to je moc fajn reportáž ze "souboje". Minulý týden v Paříži jsem se zařekla, že už si makronky nikdy nekoupím a budu ty peníze investovat radši do kiru :-) A podobně jsem nafotila (po několikaletém poctivém srovnávání) soutěž mezi Berthillonem a Amorinem a původní favorit taky neuspěl :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, Hanko! Je pravda ze to co se obcas za makronky vydava je lamentable :-/ K Berthillon jsem sla, mela byt reportaz c. 2 ale oni si dovolili takovy luxus ze na cele 2 mesice zavreli... A kupovat jinde se mi nechtelo. Moc rada si o zmrzlinovem klani prectu u tebe! Mas na blogu?
      Zdravim do Parize!

      Vymazat
  8. Úžasné foto i povídání, vybavuju si naštěstí tu skvělou chuť:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, Sarko! Tak to ti zavidim, ja si odnesla zklamani :-(
      Krasne letni dny!

      Vymazat
  9. Ha, a já to při předloňském výletu do Paříže měla přesně naopak, víc se mi do vkusu trefil Hermé, ale je to možná výběrem příchutí... tenkrát měl totiž v nabídce mimo jiné nějakou ostružinovo-lékořicovou, a ta byla jak vyrobená mně na míru a navíc byla roztomile dvoubarevná. :) Kdoví, jak to dopadne, až do Paříže pojedu příště.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je moc fajn! Lekorici muzu ve velkem :-) Barevnost resp. nebarevnost byla minus bodem c.2 nebot na webu i letaku jsou PH makronky krasne (dvou)barevne a originalni a ja mela vsechny tri v kremove barve a stejnou pruhlednou ganache :-(
      Treba priste to i u me dopadne jinak ;-)
      Krasne leto!

      Vymazat
  10. Mám takovou poznámku. Ochutnal jsem již macarons od Ladurée i od Pierra Hermé. Jsem jeho velkým obdivovatelem a mám od něj i knihy. Proto vás musím opravit v tom, že macarons Ifiniment Jasmine jsou naplněny ganachí a karamelové macarons se slaným máslem jsou plněny máslovým krémem.
    P.S. Myslíte si, že v horku náplň která je tvořena smetanou a čokoládou zůstane tuhá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Názory i chutě jsou subjektivní ;-) Já obdivuji PH pro jeho dezerty, makronky mě opět zklamaly. Obzvlášť mi vadí vizuální aspekt jeho náplní. Dovolím si podotknout že všechny makronky jsou plněné tzv. ganache ať už je au jasmin, à la framboise či au caramel. Slovo pěna jsem použila protože přesně vystihovala konzistenci Infiniment Jasmin. Mohla jsem také napsat napěněná ganache :-)
      Kdyby u PH bylo možné posedět, ochutnala bych je tam. To však možné není, tudíž od minikrabičky za 750 korun očekávám že si je donesu domů celé a ne napadrť. A tak daleko jsem ani nešla. Popravdě už tekly pár kroků před obchodem. Pro srovnání, ty od Ladurée vydrží o hodně víc, klidně i cestu letadlem. Navíc v tom samém počasí jsem je nosila 2 hodiny po Pařiži a byly v pohodě. Včetně karamelové ganache i čokoládové.
      Makronkám zdar! ;-)

      Vymazat
    2. Myslím si, že svůj názor na macarons Pierra Hermé by jste změnila po ochutnání Jardin Japonais s třešní, citronem a fazolí tonka. Měl jsem to štěstí ji ochutnat a u mě zvítězila na celé čáře. :)

      Vymazat
    3. To zni slibne :-) Tu bohuzel nemeli :-(
      Flintu do zita nehazim a treba dam PH treti sanci pri dalsich Parizskych toulkach... az budou mrazy ;-)

      Vymazat
  11. Makronky jsem neznala, zase jsem o něco chytřejší:-)

    OdpovědětVymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...