sobota 20. července 2013

Když muž se ženou snídá...


... zpívá mistr :-) Muž (ten můj) se ženou (to jako já :-) snídá každý den. A dokonce jí připravuje každé ráno snídani ♥ Já vím ;-) Ale víkendový brunch mám v režii já!

Teď tady ovšem není nikdo kdo by mě čerstvě praženou kávou a křupavou bagetkou či croissantem lákal z postele (a dávat klíče Jean-Lucovi - to jako soused, ne amant! - by se "asi" Provensálci na služebce "moc" nezamlouvalo ;-) 

Tak si dopřávám toho co mi v týdnu není přáno neb času málo na vysedávání na terase, poslouchání zpěvu cikád a listování časopisem či knihou (tipy pod olivovník níže). Mohla jsem sice skočit do boulangerie pro něco čerstvě křupavého a voňavého, ale jím zase zdravě! (tak asi dva dny ;-) Abych rozchodila sušenčičky a čokoládičky z české donášky až do domu :-) A co zdravého jsem si uvařila? Kaši z rýžových vloček s kaštanovo-rýžovým "mlékem", ořechy, kousek banánu a zakapáno agávovým sirupem. Zdravější už to být nemůže! Nebo jo? Čerstvě vymačkaný pomerančový džus. A káva z Papua Nové Guiney  Má nejoblíbenější. Má komplexní aroma, bohatou a vyváženou chuť, s plnějším tělem, bez kyselosti, s nádechem čokolády (uff, jsem se vyčerpala :-) Poté co jsem ji objevila v jedné pražírně v New Yorku hned vedle mé práce, jsem po přestěhování do Provence jásala jak mála (jak málo stačí ke štěstí), když mě Provensálec zavedl do pražírny La Brûlerie Richelme v Aix en Provence (1) (v tom skvělém městě kde jsme původně měli bydlet než nás mistrál a práce zavály do Horní Provence a o kterém jsem vám "psala" fotoreportáž tady). Skvělé místo, skvělé kávy a ledové čaje, příjemná obsluha. A mají papou!   



Pořádná snídaně by nebyla úplná bez trošky inspirace. Čtivo na mysli mám (když se začteme tak se nám to snídaňové lelkování krásně protáhne do předobědového aperitivu. to já ne! to ti Jižani! ;-) Jak jsem zuřivě běhala za kuropění a fotila v Aix, tak jsem se stejnou náruživostí "vybílila" dvě oblíbená knihkupectví na Cours Mirabeau a odnesla si 6 kousků... No co? Teď se mnou (provensálský) muž nesnídá, proč si nedopřát :-)






Miluju cestovní poznámky  Carnet de voyages si sama na cestách vedu (ne tak krásné, bohužel :-( A strašně ráda listuju sešity těch druhých. "Carnet de cuisine - Provence" (2) vypráví krásnými akvarely nejenom o Provence na pobřeží Středomoří a o tom co dělá Marseille Marseillí ale také nabízí 50 receptů vonících česnekem, pastisem a provensálským kořením.  






Miluju Liberty  Vím že je na webu inspirací i návodů houšť. Šít umím. Ale této knize jsem prostě nemohla odolat! "Touches de Liberty" (3) je plná krásných fotografií, skvělého designu, jasných návodů a střihů v originální velikosti, je hravá, je girly, je Liberty :-)
  




Miluju bio, eco, recy, green ♥ Tento čtvrdletník jsem náhodně objevila při čísle 3, foto z čerstvě vytisknutého letního čísla 4. Pure Green Magazine - inteligentní časopis pro ženy o bio, ekologii, art de vivre a "zelených" informacích. 100 stránek o green novinkách a tendencích, bio kosmetice, DIY ve stylu recy/šetrné k životnímu prostředí, eco módě, zdravých bio receptech, reportážích z eco domů, o životních příbězích à la jak jsme z města odešli budovat svůj sen na venkov, o etickém cestování... Tištěno ve Francii na 100% recyklovaném papíru + ochutnávka z aktuálního čísla (tady) a komplet starší čísla (zde) volně ke stažení a virtuálnímu prolistování na webu. 


* * * * *

Jaké je vaše ideální víkendové ráno?

___________
(1) La Brûlerie Richelme - 1 place Richelme - Aix en Provence - www.cafe-the-richelme.com
(2) Carnet de cuisine: Provence - Patrice Fender a Valérie Seguin - nakl. Gallimard 
(3) Touche de Liberty - Delphine Pélérito - nakl. Creapassions.com
(4) Pure Green Magazine - www.puregreenmag.fr

© photos: Breakfast/Snídaně na terase: http://anyzovka-v-zemi-cikad.blogspot.fr ; Carnet de cuisine: http://www.gallimard.fr ; Touche de Liberty: http://vitracandson.co.uk ; Pure Green Magazine: http://www.puregreenmag.fr

10 komentářů:

  1. Když muž se ženou snída - skoro moja pesnička vo svadobnom videu, prvá asociácia, čo ma napadla pri začatí čítania príspevku :)
    avšak, nakoniec v zostrihu vyhrala Lásko má ..
    robíš také chúťky na Stredomorie .. sa snažíme vytvoriť to Stredomorie u nás, doma ..
    zdravíme od nás, zo .. Vicky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se, snažím, vás naladit na provensálskou notu a jsem ráda že se mi to daří :-)
      Děkuji, Vicky!

      Vymazat
  2. často si protahuji to snídaňové lelkování ....jak to, že to ti Jižani tak skvěle vymysleli ♥Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni to mají v malíku! O tom svědčí i dvouhodinový oběd v pracovním týdnu, o šesté apéro a večeře dlouho do noci ;-)
      Lelkování je nejlepší, o tom žádná !! :-D

      Vymazat
  3. ZDENKA,TY SI VIES ZIVOT TAK KRAASNE VYCHUTNAVAT A TO SA MI MOOOC PACI :) A KAZDODENNE RANAJKY OD "PROVENSALCA" TEDA SILNO ZAVIDIM ...ASI POSLEM TOHO MOJHO NA ZAŠKOLENIE :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ďakujem, Martinka, za krásný komentář!
      PS: Klidně pošli, i košile si bude po "stáži" žehlit ;-)

      Vymazat
    2. hehe :) tak to sa mi vyplati :) kedy ti ho mozem doručiť ? :)

      Vymazat
    3. Koncem srpna? Na fíkobraní ;-)

      Vymazat
  4. Já Ti tak závidím a zároveň přeji život, jak si ho umíš užít, to umí fakt málo kdo! Klidně bych šla bydlet k Tobě :-) Ba ne, mě by stačilo a mám jí tak trochu vysněnou Itálii. Calabrii, jih Itálie. Tam bych chtěla žít ten poklidný italský, ničím nerušený život...
    No, nenech se rušit a pokračuj, budu dál slintat nad Tvým blogem! Krásný víkend a ještě krásnější léto!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem z newyorské workoholičky ladně vplula a totálně adoptovala provensálské lelkování, debužírování a užívání si :-) Jih Itálie taky miluju! V Provence máme s Itálií hodně společného a dokonce kulturně/kulinárně v některých městech/čtvtích převládá. Tak dobře, až se ti splní sen o Calabrii, budeme se jako jižanské sousedky navštěvovat a lelkovat spolu ;-)
      A děkuju! Krásné léto i tobě!

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...