středa 18. března 2015

Na skok v gurmánské Paříži

Když uslyšíte slovo Paříž, zajisté se vám vybaví železná lady Eiffelovka, hrbáč z Notre-Dame, Amélie z Montmartru, zamilované páry držící se za ruku při procházce po nábřeží Seiny, Mademoiselle Chanel a pařížská haute couture, literární kavárny na boulevard Saint Germain…  

Co však hýbe pařížskou scénou, šeptá se mezi gurmány a za čím je rodilá Pařížanka na Louboutinkách ochotna přejít z jednoho břehu na druhý jsou slůvka jako macaron, éclair, chou. Jinými slovy Conticini, Ladurée, Adam, Hermé, Michalak, Hévin, Martinez… Ti nejlepší šéfcukráři co Paříž má, crème de la crème ve sladkém království.   

Jedete poprvé do Paříže a máte dilema zda zvolit obligátní památky či dát přednost gurmánství? Chcete vidět (téměř) vše a ochutnat od každého něco? Jak jednoduché! Obujte pohodlné ale stále elegantní mokasíny, dámy pravé pařížské balerínky od Repetto, a vydejte se za obojím. Prodloužený víkend vám na to bude stačit!  
  
Bez návštěvy Tour Eiffel zřejmě nebudete chtít Paříž opustit, začneme tedy zde čtvrteční objevování města na Seině. Ti odvážní si vyšlapou na železnou lady po schodech, odměnou jim bude Paříž jako na dlani a pozdní snídaně. Vězte, že croissant a café au lait zde chutnají jinak než "dole", nadpozemsky. Pokud chcete vidět Eiffelovku z jiného, neotřelého úhlu, popojděte po nábřeží do zahrad Musée du Quai Branly, kde můžete zároveň obdivovat architekturu tohoto nového muzea primitivního umění, které navrhl Jean Nouvel. Na jedné ze stojánek si půjčíme kolo Vélib a vydáme se přes řeku ke Trocadéro a dál do 16. obvodu. Cíl je jasný: Pâtisserie des rêves, tedy cukrárna snů a to doslovně. Ze stropu vysí skleněné poklopy, které se zvedají podle objednávek hostů, a pod nimi jsou k nahlédnutí úžasné kreace Philippa Conticini. V přilehlém salonku určitě ochutnejte jeho zásluhou oceněný Paris-Brest, vyhlášený Saint Honoré či Tarte Tatin. Večer zakončete projížďkou lodí po Seině, odkud se vám naskytne krásný pohled na většinu památek a s hlavou plnou dojmů půjdete na kutě. 


Pâtisserie des rêves
Paris-Brest od Philippa Conticini
Železná lady ze zahrady Musée du Quai Branly

Pátek si necháme na Montmartre ale než se tam vydáme, posnídáme v prvním obvodě,  někde v kavárně mezi Operou a zahradami Tuileries. Avšak žádné vysedávání! Tak jako Pařížané, jedno espresso a croissant ve stoje u pozinkovaného baru. Pro více pařížské autentičnosti můžete listovat denním tiskem či sledovat chic parisien na kolemjdoucích. Posilněni, projdeme přes Place Vendôme, kolem hotelu Ritz, do ulice Cambon. Stejnou cestu léta chodila Mademoiselle Chanel. Stavíme se v č. 31, kde jsou stále ateliéry a boutique Chanel, u č. 21 zavzpomínáme na první kloboučnictví Coco a v čísle 4 vykoupíme krám - makronky či křehký zákusek Ispahan z růží a liči od Pierre Hermé bude to pravé na cestu vzhůru k Montmartru. Tady je nejlepší se ztratit, potulovat se bezcílně po uličkách této "vesnice ve městě", kde na vás dýchá atmosféra dekadentní Paříže. Nemůže se stát, že při toulání minete kabaret Lapin Agile, Musée Montmartre odkud je nádherný výhled na pařížské střechy a vinici, bílou baziliku Sacré Cœur, náměstíčko Place de Tertre se stovkou malířů… Kaváren je zde přehršel, stačí se posadit na venkovní terasu, popíjet kávu, ukusovat laskominy od Hermé a užívat si místní atmosféru. Při procházkách také objevíte trendy boutiky s módou a designovými kousky a večer si můžete zajít zatancovat kankán do Moulin Rouge či povečeřet k Jeanne B. Ale Montmartre rozhodně stojí za to opouštět pozdě večer, za světla kandelábrů, scházejíc nekonečné schody zpět k městu Paříži.
    


Vinice na Montmartru

Kabaret Lapin Agile

Po nachozených kilometrech uplynulého dne, sobota bude lenivá ale rozhodně ne nudná. Začneme ji vydatným brunchem. Třeba na palubě lodi kotvící před Musée d´Orsay nebo v nedaleké trendy kavárně Coutume Café.  Muzeum d´Orsay, jeho nádražní architektura a díla věnovaná 19. století rozhodě stojí za návštěvu, tak jako jeho Café de l´Horloge v posledním patře s úžasným výhledem přes obří ciferník hodin. Paříž by nebyla Paříží bez korzování po boulevard Saint Germain des Prés a vysedávání na terasách kultovních kaváren v duchu vidět a být viděn. Na čaj o páté se tedy můžete usadit v Café de Flore, v kavárně Les Deux Magots či popojít o kousek dát do ulice Bonaparte k Ladurée. Zde máte na výběr mezi budoárem a salonkem v koloniálním stylu a širokou škálou laskomin, obligátních křehounkých makronek a výborné horké čokolády. Odpočati, projdeme se po nábřeží k Notre-Dame a dál přes ostůvek Ile Saint Louis na pravý břeh do třetího obvodu. Concept store Merci zde nabízí na třech podlažích vše co je momentálně v Paříži in a představuje nové kreativní talenty. Spousta inspirace pod jednou střechou designového nábytku, doplňků do domácnosti, módy, módních doplňků a originálního papírnictví. Večer můžete třeba zakončit ve společnosti neznámých hostů u jednoho velkého stolu v neo bistru Le Tourrette či romantickou noční procházkou po nábřeží Seiny.

Café de l´Horloge v muzeu Orsay

Sladká pauza u Ladurée



Concept store Merci

Merci nenabízí pouze designové kousky, ale také občerstvení v knihovně

neo bistro Le Tourrette

Poslední den pařížského dobrodružství! Brunchovali jsme včera, vydáme se po lehké snídani do pátého obvodu na náměstíčko Place Monge. Nedělní trh je zde menší, zato sem chodí jen místní. Kvalita, ceny a sezónnost ovoce, zeleniny, sýrů, uzenin a květin jsou na tom znát. Pokud jste milovníky čaje, než opustíte trh, zastavte se v Maison des Trois Thés, kde čajový mistr Maître Tseng nabízí více jak tisíc druhů čajů té nejvyšší kvality. Na oběd se můžete stavit v blízké kantýně vietnamské komunity Foyer Vietnam nebo se projet na kole do Marais a dát si v Café Pinson lehký oběd ze sezónních bio potravin. Historická čtvrť Marais je k nedělní procházce jak stvořená, navíc v neděli to zde tepe životem. Až na vás příjde mlsná a čas na odpolední pauzu, zajdětě do cukrárny Éclairs de génie. Christophe Adam zde nabízí pouze jeden druh zákusku éclair z odpalovaného těsta, plněného krémem a s polevou, zato v nesčetných variacích chutí a barev. Se sladkým úlovkem se přesuňte na nejkrásnější náměstí na světě Place des Vosges a vychutnejte si poslední okamžiky v Paříži sedíc na trávníku či v jedné z četných kaváren v podloubí... 


Éclairs de génie od Christopha Adama

Place des Vosges 

Nezapomeňte vaše čtyřdenní pařížské toulání řádně prokládat posedáváním v kavárnách a na židličkách seřazených jako v divadle sledovat dění ulice a nasávat atmosféru města na Seině! A pokud jste vše nestihli a neochutnali, nevadí...

Určitě nejste v Paříži naposled :-)


_______________
© crédit photos: Anýzovka v zemi cikád



Repetto: www.repetto.com
Tour Eiffel: Champ de Mars - 5 avenue Anatole France, 7e - www.tour-eiffel.fr
Musée du Quai Branly: 37 quai Branly, 7e - www.quaibranly.fr
Pâtisserie des rêves: 111 rue de Longchamp, 16e - www.lapatisseriedesreves.com
Chanel: 31 rue Cambon, 1e - www.chanel.com
Pierre Hermé: 4 rue Cambon, 1e - www.pierreherme.com
Musée Montmartre: 12-14 rue Cortot, 18e - www.museedemontmartre.fr
Moulin Rouge: 82 boulevard de Clichy, 18e - www.moulinrouge.fr
Jeanne B.: 61 rue Lepic, 18e - www.jeanne-b-comestibles.com
Coutume Café: 47 rue de Babylone, 7e - www.coutumecafe.com
Musée d´Orsay: 1 rue de la Légion d'Honneur, 7e - www.musee-orsay.fr
Café de Flore: 172 boulevard Saint-Germain, 6e - www.cafedeflore.fr
Les deux Magots: 6 place Saint Germain des Prés, 6e - www.lesdeuxmagots.fr
Ladurée: 21 rue Bonaparte, 6e - www.laduree.com
Merci: 111 boulevard Beaumarchais, 3e - www.merci-merci.com
Le Tourette: 70, rue de Grenelle, 7e
Maison des Trois Thé: 1 rue Saint-Médard, 5e - www.maisondestroisthes.com
Foyer Vietnam: 80 rue Monge, 5e - www.foyer-vietnam.org
Café Pinson: 6 rue du Forez, 3e - www.cafepinson.fr
Éclairs de génie: 14 rue Pavée, 4e - www.leclairdegenie.com


19 komentářů:

  1. Anýz, vďaka za krásnu prechádzku týmto úžasným mestom. musí byť naozaj krásne. Andrea

    OdpovědětVymazat
  2. Zdeni, moc děkuji za připomínku krásných míst. Oživila jsi mi vzpomínky na jednu úžasnou dovolenou a chvíle strávené v Paříži. Měj se moc krásně. Pa Rija

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tenhle článek si ti opravdu moooooc povedl! Krásně čtení a vzpomínání.... Hned jsem přeposlala tchýni do Paříže, ať se může trochu inspirovat:-))) Přeji krásný sluneční den!

    OdpovědětVymazat
  4. Tvůj článek bych si vytiskla jako průvodce, kdybych teď plánovala "tour de Paris" (píšu to správně?). Což se v blízké době bohužel konat nebude, ale jednou určitě ano! Ale jako bych tam byla, když ho čtu.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak toto bylo něco. :-) Článek schovávám, když jsi mi to tak krásně naplánovala. Jen zrealizovat mohu až příští rok, ale to mi nevadí. :-) Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  6. Mon Cher:-) přesně vím, kde chci teď být... Tereza

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Anýzovko, krása ... musím honem udělat aspoň palačinky :) Kolik kapesného si musím nastřádat, abych mohla podle dokonalého průvodce naplánovat Paříííž!!!! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nádhera :-)
    To vytisknu manželovi jako itinerář k naší společné cestě do Paříže, kterou mám zamluvenou ke třicátým narozeninám... K nim sice dospěju až za pár let, ale štěstí přeje připraveným ;-)
    Děkuju za krásnou virtuální procházku:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za milé nostalgické připomenutí oblíbených zákoutí :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Zdeni, moc povedený článek! Ale jednu chybu má - CHCI TAM, zas a znovu :o) Paříž jsme si užili vánoční a pak letní, už se těším na další výlet. krásný den, Š.

    OdpovědětVymazat
  11. Zdeničko, jdu krok za krokem s tebou a moc si to užívám - díky!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  12. Čoveče, čtu si to nacpaná po tom pikniku na pláži a následné pětichodové večeři u Věry a Pierra a nějak to se mnou nic nedělá... musím se k tomu vrátit, až budu zpět v Praze :D.

    OdpovědětVymazat
  13. To je naprosto úžasný článek!!

    OdpovědětVymazat
  14. Moc hezky dlouhy vikend v Parizi plno zajimavych mist a hodne dobreho jidla.Konecne jsem ochutnala macaron a byla jsem zklamana da se rict ze mi to vubec nechutnalo.

    OdpovědětVymazat
  15. Wow, úžasně sepsané. Super, děkuji a přeji krásné jarní dny :) Tereez

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuji za připomínku, už se nemůžu dočkat května :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Merci, jako bych tam s tebou byla...návrat do minulosti...nějak jsem se zasnila, ale rozhodně jsem si nenechala z ničeho ujít ani drobeček! Prostě, krásná romantická návštěva Paříže, jak ji miluji:-)!

    OdpovědětVymazat
  18. ANÝZ,
    DĚKUJI MOC ZA ÚŽASNÝ ČLÁNEK.
    PRÁVĚ DOBALUJI TAŠKU A ZA 5 HODIN VYRÁŽÍM NA 5 DNÍ DO PAŘÍŽE.
    MÓÓÓC SE TĚŠÍM.

    MĚJ SE PĚKNĚ DENISA

    OdpovědětVymazat
  19. Nice post, things explained in details. Thank You.

    OdpovědětVymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...