Maškarní úterý u vás, Tučné úterý u nás. Svátkem Mardi Gras, který připadá letos na dnešek, vrcholí masopust, končí bohaté hodování a od zítřka začíná Popeleční středou předvelikonoční čtyčicetidenní půst. Dnes se však stoly pod mísami ještě prohýbají, víno teče proudem, nesmí chybět palačinky či karnevalové koblihy. A i na maškary dojde :-)
Ve Francii se připavuje k hodování maso a vejce, které budou z jídelníčku od zítra vykázané. Kreativitě se meze nekladou, jídlo má být však masité a mastné, abyste měli na co vzpomínat během dlouhého půstu. Z vajec se připracují tradičně palačinky. Že je dnes Palačinkový den zřejmě víte. Doufám, že žhavíte pánvičky! A pokud byste měli chuť na pravé francouzské palačinky, můj recept najdete v posledním čísle Cinnamon magazínu na stránkách 50 až 55 tady.
V Provence nesmí na Tučné úterý chybět karnevalové koblihy, beignets de carnaval. Podle toho v kterém koutě Provence bydlíte, najdete na masopustní tabuli tu či onu "koblihu". Těsto je podobné jako na koblížky, liší se však ve finálním tvaru. V Marseille tak uždibujete chichi frégi marseillais - dlouhá kobliha, která se smaží ve tvaru kruhu, nakrájená na kousky a obalená v cukru; v Nice si dáte ganse niçoise - těsto nakrájené na uzké proužky kde uprostřed je svázaný uzel; v horách narazíte na bugnes - smažené obdelníčky silnější konzistence; ve vesnicích na oreillettes - ty jsou pododné bugnes tvarem ale jsou tenounké a křupavé.
A aby toho "posledního" veselí nebylo málo, i tady chodí maškarádi. Ne jako průvody v maskách po vesnicích tak jako v Čechách, ale jako organizované karnevaly. Nejznámější se koná každoročně v Nice a velkolepostí si nezadá s karnevaly v Riu, Benátkách či New Orleansu. Carnaval de Nice trvá čtrnáct dní a dnes večer slavnosti vrcholí. Letos byl za téma zvolen Král gastronomie na oslavu specialit z Nice a samozřejmě nechybí tradiční květinové bitvy, noční průvody se světelnými efekty a ohňostroje.
Ať vaše palačinky úspěšně létají vzduchem a zítra hezky zlehka Popeleční středou!
______________________
© photos: Anýzovka v zemi cikád (1,3,4); www.centraleasteurope.bbfr.net (2); www.variations-gourmandes.blogspot.fr (5); www.samgraphic18.wordpress.com (6); www.provencia.fr (7); www.nicecarnaval.com (8,9,10,11)
Nádherné fotky, děláš mi chutě:-))) Hned bych něco ochutnala.
OdpovědětVymazatJá bych si dala všechno! Ale držím Popeleční středu už od pondělí (proč dělat věci jak se mají, že :-) tak se taky kochám virtuálně ;-)
VymazatHezké dny, Amélie, a děkuju!
No to musí být paráda. A přestože se má držet půst, tak o víkendu se o palačinky pokusím. Přeji krásné dny Rija
OdpovědětVymazatJe to nádhera, Jaruško! Jen kdyby během toho karnevalu bylo takové vedro jako v Riu :-)
VymazatAť chutná a přeji krásné dny na zahrádce!
Krásně napsané a nafocené....já se chystám na koblížky v sobotu, v týdnu to nestíhám...Užívej jarní Provence!
OdpovědětVymazatDěkuju! Tak ať se smaží hezky od ruky :-)
VymazatKrásné jarní dny i u vás!
Ja mam taky chut na koblizky:-)
OdpovědětVymazatA ty krouzky mi trochu pripominaji spanelske churros.
Citim tu sladkou vuni palacinek a koblih i na dalku!
Jo! Ty kroužky jsou dost podobné churros :-)
VymazatA koblížek bych si dala taky ;-)
Díky za návštěvu! A vůni citronového koláče dnes posílám :-)
Zdeničko, moc děkuji za rozšíření obzorů a krásné fotky!
OdpovědětVymazatZdravím, Helena
Jsem ráda že se líbilo, Helenko :-)
VymazatMěj se krásně a děkuju!