pondělí 5. srpna 2013

Anýzovka na cestách... lodí po Středomoří


3:10 ráno. Nebo v noci, jak se to vezme ;-) Kolem černočerná tma, naše loď brázdí vlny, lana plachet pod náporem "pochrupují" a nad hlavou ta nejkrásnější noční obloha "pod sluncem". Sedím na palubě, mořský vánek mi ovívá obličej, je teplá letní noc a já mám noční hlídku. Vypadalo to na poklidnou plavbu, vítr tak akorát, kolem (skoro) ani živáčka. V noci naviguje málokdo, jenom mořští vlci, to jako Provensálec :-) Druhým povoláním profi skipper. Teď pochrupuje spolu s plachtami. Já kormidluju (z plavčíka už jsem povýšila ;-) držím směr 55°, pro zábavu počítám "morseovku" majáků, vyhýbám se rybářským násadám (v noci dost fuška). Prostě pohodička, kterou jsem sdílela zde.

Tedy do té doby než na nás útočili piráti a přistávalo ufo :-D Že je za námi loď jsem věděla, ovšem že za minutu bude plnou parou vpřed na naší přídi jsem neměla tůšo. Kužely silných reflektorů mě oslepují, nevidím nic, na rádiové spojení nereagují. Co to na mě hoši zkouší? Hlavou mi bleskne, že snad ve Středomoří piráti nejsou. Nejsme u Somálska. Nebo že by jo??? To už nám na plachty "přistává" helikoška, stejné oslepení přichází i shora. Na piráty moc sofistikované. Že by pobřežní policie a má nás za narkotrafikanty??? Jak se navazuje spojení s letadlem nemám tušení... Mám jim zamávat? Nebo počkat až chrabrý mužík sjede po laně až ke mě? Rozhodnu se pro třetí variantu. Nahazuju automatického pilota, abych mohla (o)pustit kormidlo a letím vzbudit kapitána :-) Ten zírá na night show jako já, nicméně i přes oslepení vidí že to jsou záchranáři. Z rádia se najednou ozve "Orion! Orion!". Z pobřeží nás volá námořní hlídka a informuje nás, že nás kolegové jedou zachránit. ??? Vypadám snad že bych potřebovala pomoc či co? Prý dostali hlášení že někdo vystřelil světlici a my jsme jediná plachetnice v okolí. S díky odmítáme pomoc, oslepení ustává. Zřejmě nějaký miliardářský výrostek si povyrazil při noční party v Saint Tropez, které k nám problikává z dáli...

Od té doby plavba pokračuje bez jediného mráčku, brázdíme tyrkysové vlny Středomoří a zaškrtáváme zastávky. Kam plujeme? Na FB jsem psala, že nás čeká 17 dní jachtaření, bude jich ve finále 19... to je tak když počítám francouzsky ;-) Na programu 3 země a 8 ostrovů 


Escale # 1 – Ostrovy Lérins
Dva úžasné ostrůvky blízko Cannes. V plánu nebyly, umně jsem vysvětlila kapitánovi proč tam nutně musíme kotvit :-) Obzvlášť jsem chtěla na Saint Honorat, kde není nic jiného než kláštěr obklopený levandulemi a vinicemi. Ostrov je ve vlastnictví Lerinských mnichů, kteří vyrábějí výtečné víno z vlastních vinic, likéry (mě zaujal mandarinkový) a život na ostrově se nese v rytmu bohoslužeb. V klášteře se můžete i ubytovat a užívat tak klidu, ticha a prázdných pláží. Oproti rušnému Cannes, kde se zastavujeme, balzám na duši!


 


Escale # 2 – Korsika

Konkrétně rybářská vesnička Centuri a severní výběžek Cap Corse. Společnost nám dělají malebné vesničky na horských svazích obklopené vyhlášenými vinicemi a tyrkysové moře 



A kam to bude dál? Zítra na ostrov Elba, pak po pobřeží Itálie, na Capri, Stromboli a přes Messinský průliv na Maltu. Tak už jen zvednout kotvu, vítr do plachet a pluje se dál :-)




_________
© photos: Anýzovka v zemi cikád

30 komentářů:

  1. Aný, neuvěřitelně krásné!!! Chci taky! Takové cestování bych jednou chtěla zažít. Přeji příjemnou plavbu a těším se na další středomořské zprávy. Tvé texty hltám!!! Měj se fajn! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, tve komentare me vzdy moc potesi <3 Krasne letni dny! A dekuju!!

      Vymazat
  2. Aný, Ty se mi snad zdáš!Jsi vážně v jednom kole, zastavíš se vůbec někdy? To musí být zážitek za všechny prachy...teda mít je, tak je dám, zažít to třeba jen na na jeden den.I když to čtu, tak noc, 3:10 by také nebyla k zahození!Příjemnou plavbu kormidelníku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezastavim :-) Obcas si stezuju Provensalci ze nemam na nic cas, domacnost stoji, pracovna zeje prazdnotou... Tak mi rekne at zustanu teda doma a to hned stojim u vrat :-D Zdravim z dalky do dalky!
      PS: co neni muze byt :-) obcas bereme na lod "turisty" ;-)

      Vymazat
  3. Prajem krasny vylet a dobry vietor do plachiet a poprosim este zopar fotiek a rozpravania. Tvoj blog je ako dobra kniha, davam sa ho k ranajkam, ku kave, namiesto cokoladky
    M.

    OdpovědětVymazat
  4. Vezmi mě s sebou :-) Nádhera! Užij si to!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je bomba!!!! Krásný výlet a opatruj se. Slávka

    OdpovědětVymazat
  6. Zdeni, to je taková paráda. Já jsem z těch našich veder doslova zničená, ale z tvého povídání je cítit ten krásný vlahý mořský vzduch. Těším se na další tvoje psaní. Krásné léto. Měj se krásně Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru, moc dekuju! Uzivej si leto na chaloupce, posilam ti vanek :-)

      Vymazat
  7. Tak to je sen! A navíc s takovým dobrodružstvím na začátku :-) Přeji plavbu plnou zážitků i prožitků :-) a ať se ve zdraví vrátíte :-)*** Miluji tvé vyprávění i forografie***

    OdpovědětVymazat
  8. Nádhera! Krásnou plavbu kormidelníku!!!! :))

    OdpovědětVymazat
  9. Nádhera! Hned bych se taky vydala na plavbu:-), jen nemáme kapitána, ale jeden z instatních synků na něj studuje....tak třeba někdy....na moři! Krásné dny a dobrý vítr do plachet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to zni slibne! Krasne navigacni zitrky ;-) A dekuji, Luci!

      Vymazat
  10. Krásný blog a krásný výlet děkuji.

    OdpovědětVymazat
  11. Vždycky vidím nový článek u Anýzovky a říkám si, teď ne, teď spěchám, to si chci vychutnat a užít...A pak přibude zase další... Tak až dnes, konečně, káva a tvé fotky a psaní! Nádhera!
    Přeju šťastný vítr a těším se na další povídaní!
    Zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, děkuju za krásný komentář!! Moc potěšil, i když objeven na souši a teprve dnes ;-)
      Oh, túze se mi líbí jak si mě vychutnáváš :-)
      Mávám z Provence!

      Vymazat
  12. Téda - kormidelnice :-) To zní úžasně a ty nádherné fotky...Tam by se mi líbilo. Děkuji za virtuální výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Amelie!
      Zdraví,
      Kormidelnice t.č. na souši ;-)

      Vymazat
  13. Krásny reportáž.... och ako ti závidím!!!
    Pa Jana
    PS: nezabudni mať po ruke záchranú vestu, alebo koleso..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jani!!
      Poté co jsme se málem utopili v italských vodách a zdolali povětrnostní rekord - 168km/h !! - jsem záchranou vestu měla stále na očích :-)

      Vymazat
  14. Krásné fotky .... krásná místa a určitě i krásné zážitky ...... Marki

    OdpovědětVymazat
  15. Ostrovy Lérins jsou jedno z nejkrasnejsich mist, kde jsem byla - hned potom St. Paul de Vance ( snad to pisu spravne) a jeste Zlate ostrovy. A jachta je muj davny sen, vubec je pro mne tezke cist tak uzasny blog - myslim, ze zijes zivot, o kterem my ostatni jen snime a jeste k tomu s neuveritelnym nasazenim!!! Jo a kanon Verdon a chata v nem, to je bomba. Tohle je prvni blog, u ktereho fakt slintam :-), Provence je proste laska na cely zivot. Diky za uzasne zazitky a recepty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Roque,
      Vítám tě u mě v Provence! Tetelím se blahem u představy jak slintáš nad blogem :-D
      Děkuji za kouzelný komentář!! Pravda, splnila jsem si pár (velkých) snů a jsem opravdu vděčná kam mě život zavedl. Každé ráno si to říkám u ranní kávy na terase, koukajíc na azurovou oblohu, u nohou levandule a cikádová hudba k tomu :-) Provence JE láska na celý život a já se budu snažit ti ji zprostředkovávat dál :-)
      Moc tě zdravím a budu se těšit!

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...