úterý 7. května 2013

Jahody z Carpentras



Jahody miluju, obzvlášť ty sladké, chutné a ze kterých se line úžasná vůně kuchyní. Ty ze Španělska, ze skleníku, které vypadají jako jahody ale chutnají jako "řepa" u mě nemají žádnou šanci!

Každé jaro je netrpělivě vyčkávám na trhu. Které? Přeci ty provensálské :-) Nejen proto že jsou místní a v bio kvalitě, ale taky proto že jsou nejlepší. Opravdu! Konkrétně ty z Carpentras. Špatně "cestují" neboť jsou velmi křehké a tak se prodávají jenom po Provence ... tedy kromě Paříže, kam si je nechávají expresně vozit vyhlášení šéfcukráři. Vždyť vám říkám že fraises de Carpentras jsou ty nejlepší :-) 



A co s nimi? Stačí si samy. Jen tak do pusy, obzvlášť odrůda Garriguette - drobnější plody světle červené barvy, úžasně voňavé. Pajaro - tmavě červená většího kalibru, skvělá zalitá pravou hutnou smetanou. Jak je úžasně sladká, tak ani přislazovat není třeba. Cléry - hodně plodí, gurmánské chuti a lehce pokřupuje. Výtečná na dezerty. 

A kdy se za nimi vydat na trh podle sezónního provensálského košíku? Úplně první se objevují koncem března. Letos si dala zima na čas, tak se dostaly na pulty až v půlce dubna. První "vlaštovky" se platí zlatem ... 250 korun za kilo (10€/kg). Pak postupně klesá, jak se jahody "okoukají" na trhu a začátkem června se dostane na krásných 75 Kč za kilo prvotřídní kvality a chuti (3€). V půlce června se po nich slehne zem a nezbývá než netrpělivě vyčkávat jahody z Carpentras příští jaro.

Já jsem si z nedělního trhu přinesla kilo Dely, pár jsme jih slupli jen tak, pár se smetanou. Na dezert se nedostalo, na to jsou ještě vzácné. Tak za měsíc nebudu vědět co s nimi, to dojde na kouzlení v kuchyni :-) 

Jaké jahody máte nejraději vy ? A kam se za nimi vydáváte ? 






JAHODY z CARPENTRAS   
               ... FRAISES de CARPENTRAS



Jahody z Carpentras se pěstují ve zlatém trojúhelníku mezi Carpentras, Pernes a Monteux. Klima a půda jsou zde ideální, dostatek slunce umožňuje výjimečné zrání a proto jsou zdejší jahody vysoce ceněny pro jejich chuť a vyhledávany pro obsah cukru a vůně. 

Ročně se zde urodí 4000 tun jahod, což představuje stíží 10% francouzské produkce. Nicméně díky nejjemnější chuti slaví velké úspěchy a jsou prezentovány na nejvybranějších stolech francouzské gastronomie. 

Každoročně se konají dvě velké slavnosti jahod, v Carpentras (letos 20. dubna) a ve Velleron (8. května 2013).
Nejpěstovanější jsou zde odrůdy :

* Cléry - bohatá produkce, gurmánská a lehce křupavá

* Garriguette - drobnější, světle červená, velmi křehká, s nejpronikavější vůní

* Dely - nová odrůda, obrovské plody, voňavá a sladká

* Agatha - nejrannější odrůda

* Pajaro - krásně temně červená

* Ciroflette - podlouhlá, světle červená, spíše sladkokyselá


15 komentářů:

  1. Taky už netrpělivě čekám, kdy začnou dozrávat jahody tady, bude to nejdřív koncem května a letos se chystám ve větším množství si je nasbírat na plantážích u Holešova, pěstují tam taky několik odrůd :-) Příští rok už snad budeme mít i vlastní... A ze všeho nejvíc se těším na začátek července, kdy budu sbírat lesní jahůdky okolo chalupy v Javorníkách, mají pro mě nezapomenutelnou chuť pohody a letního slunce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super že i v Čechách existuje PYO! Když jsem v anglickém Oxfordu taky vyrážíme na plantáže v okolí si nasbírat ovoce, je to skvělý. Ale není nad vlastní, když je opečováváš a těšíš se :-) Já mám zahradu na chalupě v horách ale jak tam nejsme stále a prozatím ji dávám do kupy tak se na jahody zatím nedostalo. Letos jenom maliny a žluté melouny. Taky doufám že příští léto budu procházet vlastními jahodovými řádky ;-) Jó, lesní jahůdky, to je báseň! Sbírám u našich na chalupě když zrovna klapne timing při návštěvě Čech. To je hotová nostalgie :-)
      Krásný týden, Magdi

      Vymazat
  2. To je voňavý a chuťvyvolávající příspěvek! U nás jsou zatím jen ty dovozové nebo skleníkové, takže nic moc. Snad za pár týdnů. Za barákem máme les, takže pravidelně chodíváme na lesní. Ty jsou výborné, sladké a voňavé, ale malinké. Hezký den, Anýzovko! Adriana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Adriano! Procházka do lesa na lesní jahůdky musí být tuze úžasná procházka!!
      Krásný týden

      Vymazat
  3. Neviem vobec či takéto odrody u nás sú v predaji, tento rok som sadila nové a na záhone sú aj staršie jahody, už kvitli tak nas dúfam potešia aj dáke sladké plody :) jahody mám rada, u babičky sme ich jedli popučené s cukrom ako decká, mamina nám zvykla robiť domácu jahodovú dreň a samozrejme že sa varil aj domáci jahodový džem. Mňam ale najlepšie sú čerstvé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já letos vlastní ještě nemám, doufám že příští rok se už budu těšit i já! Jahodové vzpomínky z dětství mám stejné :-) Ještě nám mamina dělala (a dělá stále když přijedu na návštěvu :-) jahodové knedlíky z tvarohové těsta. Čerstvé jen tak do pusy jsou nejlepší! A slovo "popučené" je kouzelné !! Moje dnešní slovenská novinka :-)
      Krásný týden

      Vymazat
  4. Tak ja se tesim na ty nase ze zahradky,jsou take bio a nase deti je chodi kazdy den od zrani trhat postupne a ihned na zahrade cerstve,umyte v zahr.drezu je basti a to je myslim pro ne to nejlepsi.Nevim,jak se odruda jmenuje,ale jiz kvetou a od cervna plodi postupne az do podzima,jsou to nejake ty dlouhoplodici a kdyby hodne na podzim pak neprselo,plodi snad i zacatkem zimy,jen jim na dozrani pak chabelo slunicko,ale zasla jsem,jak stale a stale plodily.Ale ty vase z Provance,tak to bych si dala rict a klido i za 250 korun,no co,nekourim,nepiju,tak proc si nedoprat,hlavne detem,mnam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z vlastní zahrádky jsou ty nejlepší ! Obzvlášť když se baští na místě :-) To je skvělý že máte jahody až do podzimu! My tady sice máme ranní odrůdy z Carpentras už v dubnu ale koncem července je po jahodách :-(
      Zdravím z Provence

      Vymazat
  5. V okamžiku, kdy přišlo na popisování odrůd to ještě šlo, ale jak došlo na ceny, tak jsem musela přestat číst. U nás se hnojivem hnané červené rádoby jahody prodávají i v sezoně dráž než ty Vaše delikátní okoukané. Ještě, že mi ty moje na bio zahradě momentálně kvetou jako kytice, snad nepřijdou mrazíky a dočkáme se voňové úrody.
    Píšu si na seznam, a jednou se tam za těmi Vašimi vydám :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůžu než vřele doporučit včetně cesty do Provence ;-) Krásnou voňavou úrodu ze zahrádky!

      Vymazat
  6. Sbíhají se mi sliny :-)
    S odrůdami si rady nevím, ale já na jahody nejraději chodím na zahradu. Je to blízko, je to bio a je to naše :-) Tak snad bude bohatá úroda a děti polovinu neslupnou ještě zelenou, jako loni :-)
    Krásný blog, ráda se budu vracet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blízko-bio-naše je super trojka ! Děti chápu, taky jsem to tak dělala jak jsem to nedočkavostí nemohla dočkat ;-)
      Děkuju a budu se těšít!
      Krásný týden, Báro

      Vymazat
  7. Milá Anýzovko, tu a tam vidím někde komentář od vás, dneska jsem se konečně podívala, kdo to vlastně píše. A fakt jsem si to užila, určitě přijdu zas. V Provence jsem byla jen jednou, byla to jen taková ochutnávka na pár dní, ale vím, že se musím určitě vrátit. Zatím tedy alespoň díky vašim článkům!
    Tak moc zdravím a přeji krásný den tam k vám, na jih.
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Heleno,
      moc mě těší že jste si to u mě na návštěvě ač virtuální užila :-) Doufám že brzy dojde na tu pravou! Obzvlášť po té co jste ochutnala Provence na vlastní kůži :-) Tomu se pak ještě hůře odolává ;-)
      Děkuji za moc milý komentář a budu se těšit!
      z Provence zdraví a slunce posílá,
      Zdena

      Vymazat
  8. Pokud máte s přicházející jahodovou sezónou chuť na čerstvé jahody, mohu doporučit si zajít do samosběrny a sami si tak můžete jahody natrhat. Seznam podle krajů ČR naleznete na www.jahodalera.cz

    Dobrou chuť :)

    OdpovědětVymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...