Jahody miluju, obzvlášť ty sladké, chutné a ze kterých se line úžasná vůně kuchyní. Ty ze Španělska, ze skleníku, které vypadají jako jahody ale chutnají jako "řepa" u mě nemají žádnou šanci!
Každé jaro je netrpělivě vyčkávám na trhu. Které? Přeci ty provensálské :-) Nejen proto že jsou místní a v bio kvalitě, ale taky proto že jsou nejlepší. Opravdu! Konkrétně ty z Carpentras. Špatně "cestují" neboť jsou velmi křehké a tak se prodávají jenom po Provence ... tedy kromě Paříže, kam si je nechávají expresně vozit vyhlášení šéfcukráři. Vždyť vám říkám že fraises de Carpentras jsou ty nejlepší :-)
A co s nimi? Stačí si samy. Jen tak do pusy, obzvlášť odrůda Garriguette - drobnější plody světle červené barvy, úžasně voňavé. Pajaro - tmavě červená většího kalibru, skvělá zalitá pravou hutnou smetanou. Jak je úžasně sladká, tak ani přislazovat není třeba. Cléry - hodně plodí, gurmánské chuti a lehce pokřupuje. Výtečná na dezerty.
A kdy se za nimi vydat na trh podle sezónního provensálského košíku? Úplně první se objevují koncem března. Letos si dala zima na čas, tak se dostaly na pulty až v půlce dubna. První "vlaštovky" se platí zlatem ... 250 korun za kilo (10€/kg). Pak postupně klesá, jak se jahody "okoukají" na trhu a začátkem června se dostane na krásných 75 Kč za kilo prvotřídní kvality a chuti (3€). V půlce června se po nich slehne zem a nezbývá než netrpělivě vyčkávat jahody z Carpentras příští jaro.
Já jsem si z nedělního trhu přinesla kilo Dely, pár jsme jih slupli jen tak, pár se smetanou. Na dezert se nedostalo, na to jsou ještě vzácné. Tak za měsíc nebudu vědět co s nimi, to dojde na kouzlení v kuchyni :-)
Jaké jahody máte nejraději vy ? A kam se za nimi vydáváte ?
Jaké jahody máte nejraději vy ? A kam se za nimi vydáváte ?
JAHODY z CARPENTRAS
... FRAISES de CARPENTRAS
... FRAISES de CARPENTRAS
Jahody z Carpentras se pěstují ve zlatém trojúhelníku mezi Carpentras, Pernes a Monteux. Klima a půda jsou zde ideální, dostatek slunce umožňuje výjimečné zrání a proto jsou zdejší jahody vysoce ceněny pro jejich chuť a vyhledávany pro obsah cukru a vůně.
Ročně se zde urodí 4000 tun jahod, což představuje stíží 10% francouzské produkce. Nicméně díky nejjemnější chuti slaví velké úspěchy a jsou prezentovány na nejvybranějších stolech francouzské gastronomie.
Každoročně se konají dvě velké slavnosti jahod, v Carpentras (letos 20. dubna) a ve Velleron (8. května 2013).
Nejpěstovanější jsou zde odrůdy :
* Cléry - bohatá produkce, gurmánská a lehce křupavá
* Garriguette - drobnější, světle červená, velmi křehká, s nejpronikavější vůní
* Dely - nová odrůda, obrovské plody, voňavá a sladká
* Agatha - nejrannější odrůda
* Pajaro - krásně temně červená
* Ciroflette - podlouhlá, světle červená, spíše sladkokyselá
* Cléry - bohatá produkce, gurmánská a lehce křupavá
* Garriguette - drobnější, světle červená, velmi křehká, s nejpronikavější vůní
* Dely - nová odrůda, obrovské plody, voňavá a sladká
* Agatha - nejrannější odrůda
* Pajaro - krásně temně červená
* Ciroflette - podlouhlá, světle červená, spíše sladkokyselá
Taky už netrpělivě čekám, kdy začnou dozrávat jahody tady, bude to nejdřív koncem května a letos se chystám ve větším množství si je nasbírat na plantážích u Holešova, pěstují tam taky několik odrůd :-) Příští rok už snad budeme mít i vlastní... A ze všeho nejvíc se těším na začátek července, kdy budu sbírat lesní jahůdky okolo chalupy v Javorníkách, mají pro mě nezapomenutelnou chuť pohody a letního slunce...
OdpovědětVymazatTo je super že i v Čechách existuje PYO! Když jsem v anglickém Oxfordu taky vyrážíme na plantáže v okolí si nasbírat ovoce, je to skvělý. Ale není nad vlastní, když je opečováváš a těšíš se :-) Já mám zahradu na chalupě v horách ale jak tam nejsme stále a prozatím ji dávám do kupy tak se na jahody zatím nedostalo. Letos jenom maliny a žluté melouny. Taky doufám že příští léto budu procházet vlastními jahodovými řádky ;-) Jó, lesní jahůdky, to je báseň! Sbírám u našich na chalupě když zrovna klapne timing při návštěvě Čech. To je hotová nostalgie :-)
VymazatKrásný týden, Magdi
To je voňavý a chuťvyvolávající příspěvek! U nás jsou zatím jen ty dovozové nebo skleníkové, takže nic moc. Snad za pár týdnů. Za barákem máme les, takže pravidelně chodíváme na lesní. Ty jsou výborné, sladké a voňavé, ale malinké. Hezký den, Anýzovko! Adriana
OdpovědětVymazatDíky, Adriano! Procházka do lesa na lesní jahůdky musí být tuze úžasná procházka!!
VymazatKrásný týden
Neviem vobec či takéto odrody u nás sú v predaji, tento rok som sadila nové a na záhone sú aj staršie jahody, už kvitli tak nas dúfam potešia aj dáke sladké plody :) jahody mám rada, u babičky sme ich jedli popučené s cukrom ako decká, mamina nám zvykla robiť domácu jahodovú dreň a samozrejme že sa varil aj domáci jahodový džem. Mňam ale najlepšie sú čerstvé.
OdpovědětVymazatJá letos vlastní ještě nemám, doufám že příští rok se už budu těšit i já! Jahodové vzpomínky z dětství mám stejné :-) Ještě nám mamina dělala (a dělá stále když přijedu na návštěvu :-) jahodové knedlíky z tvarohové těsta. Čerstvé jen tak do pusy jsou nejlepší! A slovo "popučené" je kouzelné !! Moje dnešní slovenská novinka :-)
VymazatKrásný týden
Tak ja se tesim na ty nase ze zahradky,jsou take bio a nase deti je chodi kazdy den od zrani trhat postupne a ihned na zahrade cerstve,umyte v zahr.drezu je basti a to je myslim pro ne to nejlepsi.Nevim,jak se odruda jmenuje,ale jiz kvetou a od cervna plodi postupne az do podzima,jsou to nejake ty dlouhoplodici a kdyby hodne na podzim pak neprselo,plodi snad i zacatkem zimy,jen jim na dozrani pak chabelo slunicko,ale zasla jsem,jak stale a stale plodily.Ale ty vase z Provance,tak to bych si dala rict a klido i za 250 korun,no co,nekourim,nepiju,tak proc si nedoprat,hlavne detem,mnam.
OdpovědětVymazatZ vlastní zahrádky jsou ty nejlepší ! Obzvlášť když se baští na místě :-) To je skvělý že máte jahody až do podzimu! My tady sice máme ranní odrůdy z Carpentras už v dubnu ale koncem července je po jahodách :-(
VymazatZdravím z Provence
V okamžiku, kdy přišlo na popisování odrůd to ještě šlo, ale jak došlo na ceny, tak jsem musela přestat číst. U nás se hnojivem hnané červené rádoby jahody prodávají i v sezoně dráž než ty Vaše delikátní okoukané. Ještě, že mi ty moje na bio zahradě momentálně kvetou jako kytice, snad nepřijdou mrazíky a dočkáme se voňové úrody.
OdpovědětVymazatPíšu si na seznam, a jednou se tam za těmi Vašimi vydám :-)))
Nemůžu než vřele doporučit včetně cesty do Provence ;-) Krásnou voňavou úrodu ze zahrádky!
VymazatSbíhají se mi sliny :-)
OdpovědětVymazatS odrůdami si rady nevím, ale já na jahody nejraději chodím na zahradu. Je to blízko, je to bio a je to naše :-) Tak snad bude bohatá úroda a děti polovinu neslupnou ještě zelenou, jako loni :-)
Krásný blog, ráda se budu vracet!
Blízko-bio-naše je super trojka ! Děti chápu, taky jsem to tak dělala jak jsem to nedočkavostí nemohla dočkat ;-)
VymazatDěkuju a budu se těšít!
Krásný týden, Báro
Milá Anýzovko, tu a tam vidím někde komentář od vás, dneska jsem se konečně podívala, kdo to vlastně píše. A fakt jsem si to užila, určitě přijdu zas. V Provence jsem byla jen jednou, byla to jen taková ochutnávka na pár dní, ale vím, že se musím určitě vrátit. Zatím tedy alespoň díky vašim článkům!
OdpovědětVymazatTak moc zdravím a přeji krásný den tam k vám, na jih.
Helena
Milá Heleno,
Vymazatmoc mě těší že jste si to u mě na návštěvě ač virtuální užila :-) Doufám že brzy dojde na tu pravou! Obzvlášť po té co jste ochutnala Provence na vlastní kůži :-) Tomu se pak ještě hůře odolává ;-)
Děkuji za moc milý komentář a budu se těšit!
z Provence zdraví a slunce posílá,
Zdena
Pokud máte s přicházející jahodovou sezónou chuť na čerstvé jahody, mohu doporučit si zajít do samosběrny a sami si tak můžete jahody natrhat. Seznam podle krajů ČR naleznete na www.jahodalera.cz
OdpovědětVymazatDobrou chuť :)