čtvrtek 30. května 2013

Anýzovka na cestách ... v Paříži



Čím déle už v Paříži nebydlím, tím raději tam jezdím. Ideálně na týden. Užít si toho co město na Seině nabízí. Nasát pařížskou atmosféru (a při té příležitosti i krapet smogu). Oddat se usrkávání caffé au lait na terase, na nose sluneční okulky ač slunce poskromnu a "nenápadně" sledovat šrum na ulici. Sjíždět od hlavy k patě šarmantní Pařížanky a přemýšlet jak to dělají. Jen tak lelkovat, nechat plynout čas. 


Dát si brunch na peniche, s výhledem na muzeum d´Orsay nebo Notre Dame. Sednout na Vélib a popojet o pár ulic dál. V Louboutinkách. Jako každá Pařížanka co se respektuje. Vystát dlouhou frontu do muzea či na výstavu. Samozřejmě bez lístku coupe-file. To by bylo moc zavazující. Co kdyby se nám krásně sedělo v bistru u sklenky vína, v příjemné společnosti a my musely utíkat? Je skvělé být spontání! Nožky v 15cm šteklích nejsou sice stejného názoru ale nadarmo se neříká "pro krásu se musí trpět". V Paříži to platí dvojnásob! Musíme si vybrat. Buď budeme pohodlně v teniskách courat městem, přes rameno brašnu s foťákem a budeme za turistku. Nebo budeme ulicemi ladně proplouvat na jehlách, v ruce psaníčko a budeme za Parisienne... 


 C'est la vie :-)


  • Brunch  = BRekfast+lUNCH, snídaňo-oběd, chcete-li dlouhá a pozdní snídaně na vidličku
  • Peniche =  "nákladní" lodě kotvící podél nábřeží Seiny, dříve sloužily na převoz nákladů, nyní jsou předělané na originální bydlení či restaurace/kavárny
  • Vélib = kola na stojánkách k dispozici "zdarma" (tedy po zaplacení malého paušálu na den/týden/měsíc a za předpokladu že kolo vrátíte na další stojánku do 30-ti minut)
  • Coupe-file = většina muzeí a galerií nabízí možnost koupit si vstupenku tzv. uříznutá fronta, na určitý den a hodinu. Skvělé pokud nechcete čekat jednu, dvě hodiny venku než na vás dojde řada. V případě mimořádných výstav jediná možnost jak je navštívit neboť všechna místa jsou vyprodaná na pár měsíců. 
  • C'est la vie = to je život

31 komentářů:

  1. C'est la vie - krása. A kde je foto Anýzovky na šteklích? Musím přiznat, že dnes volím pohodlí nad krásou a elegancí. Krásný dnešní den.........

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) služební PC odmítá načíst fotky z foťáku, tak bude pokračování až dorazím domů... Ale jak jsem zjistila na všech fotkách kde jsem mám balerínky :-D Kompromis mezi elegancí a pohodlím ;-) Krásný víkend, Janiinko !

      Vymazat
  2. Teda... krásné čtení!Tak TAM jsem ještě nebyla. Francii jsem jednou jen projížděla busem ,při cestě do Spanělska.A asi bych mohla jen za turistku, boty na jehlách nemám, nikdy vzhledem k mým 180cm neměla a ani už mít nebudu. Ale paříž bych si mohla dát na nástěnku snů- co si ještě splním, ne? Tak mávám z dálky do dálky, už jsem netrpělivě vyhlížela Tvé psaní-a paní zatím C'est la vie!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ba naopak! Čím vyšší, tím štekle efektivnější :-) S jehlama mám minimálně 185cm a mužům opakuji podle známé reklamy "dívej se mi do očí" :-D
      Paříž připíchnout na dream board rozhodně doporučuji!
      Zdravím z dálky do dálky a doufám že se TAM K VÁM taky jednou podívám :-)

      Vymazat
  3. Aný, v Paříži jsem byla jen jednou a pro mne nezapomenutelný zážitek, Moc krásně jsi to napsala. Úplně jsem teď po ránu byla v Paříži. Líbí se mi, jak si francouzi umí užívat život. Chtěla bych také takto žít... Krásné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, díky moc! Ty mě vždycky potěšíš :-)
      O to víc mě těší že jsis dnes ráno se mnou dala café & croissant v probouzející se Paříži ;-)
      Krásný víkend à la Parisienne !

      Vymazat
  4. Já jsem si říkala, že určitě někde cestujete :-) V Paříži jsem byla zatím jednou - jako turistka spící v kempu v Bois de Roulogne - však to bylo před dvaceti lety :-D Tehdy byla určitě Paříž o chlup jiná než dnes... Takže děkuju za poetické navnadění k další cestě do tohoto krásného města :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O mně se říká že na zadnici neposedím ;-)
      Teď po 20-ti letech by to byla celkem odvaha spát v bois de Boulogne!
      Jsem ráda že jsem navnadila :-) Srovnání teď a předtím by mohlo být velmi zajímavé.
      Krásný víkend!

      Vymazat
    2. Teď se dívám, jak to, že se mi do názvu toho lesíka vloudilo R místo B, to nechápu :-D no už tehdy o tom kempu kolovaly nechvalné historky, ale nám to přišlo jako normální kemp :-D

      Vymazat
  5. dostala som chuť hneď sa zbaliť a vycestovať!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak šup štekle do kufříku a vstříct pařížským zítřkům !! :-)
      A děkuju za návštěvu !

      Vymazat
  6. Krásný! Zpříjemnila jsi mi dnešní opět upršené ráno. Já bych přes den volila turistku a večer byla za Pařížanku... Měj se moc pěkně a těším se na další svěží vánek z krásné Francie. pa Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky !! Tady taky prší o sto šest :-(
      Já to taky kombinuju, ty mladický nerozvážný léta kdy minisukni v -20°C a štekle celý den jsou ty tam :-) Jinak dobrý kompromis mezi pohodlím a elegancí jsou baleríny ;-)
      Krásný víkend

      Vymazat
  7. Ale som sa zasniiivala ...popravde,ako vzdy u teba na blogu ♥ v Parizi som bola veeelmi daaavno a velmi kratko( ale zadarmo,kedze sme to vyhrali v sutazi:) ) a stale sa tuzim vratit spat,aspon na chvilicku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinka, ty jsi taká sladká <3
      Výlet do Paříže musel být o to fajnovější když to byl "dárek". Kdybych tady ještě žila tak zahrnu město na Seině do našeho kulinárního výměného pobytu ;-)
      Krásný víkend a těším na sweet treat u tebe!

      Vymazat
  8. Ááách... Anýzovko, ty dokážeš tak krásně naladit..(právě mě z toho snění probudila bačkora na hlavě..:-)) Těším se na další krásné příspěvky..
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale nedostatečně když ti přistála bačkora na hlavě :-D
      Krásné víkendové snění ;-)

      Vymazat
  9. Anyzovko, hm az na to, ze pry je ve Francii ted nejchladneji z cele Evropy, tak bych se tam hned rozjela. Pariz mam moc rada, a jelikoz jsem tam jiz parkrat byla tak ji i trosku znam. Mam rada ty krasna mista a po Parizi chodim vzdycky pesky (a bez podpadku!). Jinak to lelkovani v bistrech ucinkuje ve vsech zemich :o) Hezky den, Katerina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, počasí je úděsný!! Není tak zima (19-20°C) ale pořád prší ... Ono i počasí v Provence je letos katastrofální :-/
      Ale i tak si to užívám :-) A dostatečně lelkuju v bistrech, obzvlášť za vydatných přeháněk. Ať jsem kdekoliv :-)
      Krásný víkend do Švýcarska!

      Vymazat
  10. Krásne som si zaspomínala na Paríž, síce som bola za turistku v teniskách s foťákom v ruke, ale užila som si aj potulky uličkami, kávu na teraske, múzeum a bola som unesená označením vchodu do metra, kovanými balkónmi s kvetinami. Štýlové Parížanky brali skor mojho ešte vtedy priateľa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda. Já taky nejsem celé dny za Pařížanku ;-) Paříž má své kouzlo, nejlépe se objevuje právě tím touláním a na to jsou kecky lepší.
      Pravda, Pařížanky dovedou učarovat ale ve finále by je tvůj muž doma nechtěl ;-)
      Krásný víkend

      Vymazat
  11. Krása ... hned bych tam jela znovu, byla jsem tam jen jednou, ale doufám že ne naposledy. a příště podpatky a vzhůru do noční Paříže.
    měj se fajn a těším se na další reportáž :-)
    Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Věrko!
      Určitě! Obzvlášť teď když máš psaníčko do ruky (popř. do zubů ;-)
      Krásný víkend!

      Vymazat
  12. Měla jsem to štěstí strávit celý rok v Paříži, takže ne vždy jsem tam byla za turistku a mohla si vychutnávat posedávání po kavárnách, lelkování ... Úplně chápu :-) Hned bych se tam rozjela zase, Paříž buď milujete nebo nenávidíte. Nic mezi není. A já jsem beznadějně v té první skupině :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bylo času dost na toulání a lelkování ;-)Já se zařídím taktéž do první skupiny :-)
      Krásný víkend a doufám že i brzké Pařížské répété !

      Vymazat
  13. Ach Anyzovko,ty me davas,v Parizi jsem sice byla jiz nekolikrate,ale taaak rada bych se tam stale vracela.A co treba pohodlne ale presto stylove balerynky??To by slo,ne??Pohodlne jako kecky a chic jak jehlovky.No jo,jeste ze mam jako vzpominky mraky fotecek,ale moc dekuji za krasny prispevek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu! Já se taky taaak ráda vracím :-)
      Stylově by to šlo! Už jsem adoptovala ;-) Pohodlná elegance a navíc tak pařížské!
      Rádo se stalo a doufám že jsem tě naladila na uskutečnění další cesty :-)
      Krásné dny, Katko!

      Vymazat
  14. Nadherna inspirace, byla jsem vParizi, rok 2000, prelom duben/kveten je to na wish listu znovu. Navic jste mne inspirovala, hned zitra si jdu koupit leni sandalky 10 cm podpatek, jak cerne tak svetle,kozene, cena privetiva :-) a zitra snidam kavu a croissant, i kdyz je v Brne dest a 10 ´C. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář a zastavení! Jehle nemůžu než schválit, rovnou obě, to si dám říct :-) Croissant s kávou jakbysmet! Dáme spolu, nadálku ;-)
      No a wishing list, ten se má plnit !!
      Krásné dny plné Pařížského snění :-)
      Zdena

      Vymazat
  15. Moja milá, mne na prechádzku postačia na nohách plážové šľapky a igelitka v ruke:))) Sadnem si na terasu, prekrížim nohy s chuťou si vychutnám dobrú kávu a budem šťastná, že som v Paríži.
    Na Paríž sa nedá zabudnúť, ale aj tak ma najviac láka Provencé.
    Pa Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mila Janko,
      krasne napsane a presne vystihuje atmosku :-) Provensalskemu vabeni se neda nez podlehnout ;-)
      Mej se krasne!

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...