pátek 12. dubna 2013

Cappuccino o páté



Ano, já VÍM, že se cappuccino o páté nepije ... tedy nemělo by ;-) A v Itálii bych si NIKDY cappuccino po obědě, nedejbože o páté, v kavárně neobjednala. To bych se hnedle zařadila do řad turistů... V Itálii se chovám jako Italka :-) Cappuccino jedině ráno k snídani! 

Ale dnes jsem na něj měla strašnou chuť. A je pátek. A nikdo mě nevidí (no, teď jsem to na sebe napráskala). A celý den nefunguje internet. A práce mi stojí :-/ A sluníčko mě láká ven. S jakou chutí bych si zašla na café au lait do kavárny a usrkávala ho na prosluněné terase a jen tak lelkovala... Kavárnu hodnou toho slova v naší provensálské vesnici nemáme :-/ Máme bistro, s terasou, obsazenou štamgasty,  kteří již od dopoledne jedou na pastisu. Kafe je tam opravdu hodně zlé, tak akorát ráno na stojáka když čas schází... 

Tak jsem si udělala pauzu o páté doma. S cappuccinem. A se zákuskem. Jak jinak :-) Vyzkoušela jsem nový dezert od našeho pekaře - "křupinky" prokládané krémem z lískových oříšků, le praliné. Není špatné ale zůstávám věrná Paris-Brest s praliné ;-)


Přeji vám krásný a SLUNEČNÝ víkend ! 


PS: V Provence, potažmo ve Francii, se na vás nikdo nebude mračit když si dáte kávu s mlékem v kteroukoliv hodinu ;-) 

24 komentářů:

  1. Těm dobrotám to v tom krásném servisu opravdu sluší :-)
    A musím teda moc poděkovat za skutečně pravdivé líčení reálného života - že i v té idylické Provence jsou bistra, která bych přirovnala k naší hospůdce, kde ovšem teče proudem pivo a borovička (slivovici má každý doma svou). Ale českou tureckou kávu nic nepřekoná :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono by se ty dobroty dobře jedly i z "obyč" talíře ale takhle se mi to zamlouvá dvojnásob ;-)
      Rádo se stalo :-) Provence máme všichni zidealizovanou, včetně mě ;-) Nikdo ti neřekně, než to sama životem tu zjistíš, že budeš mít nutkání mít okna každý druhý týden neboť jak je sucho se zde neskutečně práší, že ve starých provensálských domech budeš v zimě klepat kosu nebo se zrujnuješ na topení atd atd Ale na druhou stranu je to (téměř) ráj na zemi a tak se to lehce odpouští/zapomíná, obzvlášť v letní sezóně :-)
      Jinak KAŽDÁ provensálská vesnice má minimálně pekárnu, kostel a bistro se štamgasty ;-)
      Krásný den

      Vymazat
  2. Krásně nafoceno až jsem na vše dostala chuť. Děkuji, že mohu prostřednictvím tvého blogu nakouknout do nádherné Provance, kterou opravdu miluji. Přiznám se, já bych byla v Itálii za turistu, protože latté piju právě po obědě. Ráno jen čaj ten mi chutná nejvíc. Děkuji a už se těším na další příspěvek. Pá z Brna. Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Leo, děkuji za milý komentář i návštěvu u mě v Provence :-)
      Já jsem po Provence hodně toužila a přála si a stalo se! A na tvých úžasných polštářkách se provensálskému snění musí túze dařit :-)
      Posílám slunečné pozdravy do Brna!
      Zdena

      Vymazat
  3. Anýzovko máš super servis,a ta barva,hmmm ta se mi líbí!někdy je mi líto,že ten můj jednopokojový byteček tady není nafukovací a je jen na rent.Nemohu si tu vytvořit takové prostředí,jaké bych chtěla.Snažím se,ale nejde to.Nábytek do těchto bytů -landlordi odloží to,co se jim doma už nehodí a podobně.Ani do kaváren a restaurací moc nechodím,je to pro mne drahé.Jen když doletí návštěva z domova,tak je tam vezmu a pohostím.A capučo piji zrovna ted,při čtení Tvého příspěvku!Tobě i provensálci letí z dálky do dálky pozdrav!Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marcelko! Já jsem neodolala ve Vaison la Romaine, podlehla jsem obzvlášť kalíškům na vejce s poklopem, to byla láska na první pohled :-D Foto tady: http://anyzovka-v-zemi-cikad.blogspot.fr/2012/10/snidanovy-servis-neodolala-jsem.html
      Podléhala bych víc ale taky to není kam dávat :-/ Tak to řeším prozatím tak, že kupuji nádobí tohoto stylu po 2ks a pokud možno kombinovatelné barevně/stylově s ostatními sadami, abych mohla taky hostit víc lidí než nás dva doma ;-) Ale i tak už kuchyň přetéká! Takže jsem přistoupila k řešení č.2 a to je vlastní vaisselier, tady příborník/kredenc na nádobí. Už jí mám ale stále renovuji, brousím a patinuji... Ideál je velká provensálská kuchyň a k tomu samostatná jídelna kde jsou ty obří kredence alespoň dvě ;-)
      Oba zdraví do dálky a doufám že u vás neprší!!

      Vymazat
  4. Krásné kapučinko, teď už bych si ho nedala, to bych nespinkala, ale ráno jo i s tím dortíčkem....:) krásný víkend do Provence Anýzovko!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jani! Jak jsem zaregistrovala, víkend byl u tebe vydařený na terase a pak sladké nicnedělání :-)
      Krasné pondělí !

      Vymazat
  5. Dokonale,tac,nadobi a v nem a na nem taaakove lahudky,zavidim mistni dobrutky a ja jsem tady asi prava italka,hi,hi,protoze ja zas kavicku s mlekem nebo latte jedine rano a mimochodem jsi me pripomela,ze musim zkusit opravit muj slehac mleka na capuccino.Jo a ohledne poznamek,prosim,napis si,ze ja bych asi chtela nejvice ted videt bezny letni a i jarni zivot venku v Provance,proste mesto nebo mestecko,prirodu,trhy,obchudky,proste vse venku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Katko! A si píšu do notýsku!! :-) Fotím jak blázen, brašku s foťákem prakticky nesundávám z ramene ale jak nám funguje internet v "provensálském stylu" tak vždy nestíhám aktuálně publikovat ... ale snažím se ;-) Jinak víc momentek dávám na Facebook rovnou z akce přes mobil :-)
      Pa

      Vymazat
  6. No,keby mi to niekdo takto krasne prestrel,tak si tam cappucccino aj o polnoci a uplne s kludom aj v Italii :) krasny vikend,Anyzovko ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Ty mě vždycky pobavíš, Martinko! Mně kdyby někdo nosil tvé úžasné dorty, tak bych je nestihla ani servírovat, natož fotit :-D
      Děkuji a doufám že i tvůj víkend byl vydařený!

      Vymazat
  7. Tak to je pre mňa nová informácia, že taliani cappuccino len ráno. Koláčik vyzerá tiež výborne. Peknú chvíľku o piatej prajem aj na budúce. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji pěkně :-)
      Jo jo, Italové jen černočerné expresso přes den nebo pak odpolko nájezd na aperitif :-) Cappuccino jen dopolko, nejlépe s něčím sladkým k snídani. Ve Francii to mámě podobně, jen caffé crème, tedy s mlékem, se pije i odpoledne - tedy ti co kafe bez mléka nemusí. Tomu odpovídá italské macchiato. Takže když kafe s mlékem odpoledne, tak to ;-)

      "Viděl jsi to, ten Němec si objednal navečer cappuccino, to je ale barbar!" [Eva Rýznerová: Říkal jsi ti amo]

      Vymazat
  8. Anýzovko, kafíčko i dortík vypadá lákavě, děláš mi chutě .... děkuju za informaci, teď už příště budu v itálii za "Italku" .....a u nás za "francouzsku", protože já kafe můžu v jakoukoli denní a občas i noční hodinu .... pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marki :-) Že jsi kávová lady jsem právě zjistila u tebe :-) Nádherný retro kávovar!!!
      Krásný den s vůní kávy

      Vymazat
  9. Anýzovko, Ty tak poutavě píšeš, že jsem si Tvůj příspěvek musela přečíst několikrát. Včera v mobilu, dnes v klidu u počítače... Zákusek vypadá skvostně. Hezký týden :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, tak to mě moooc těší že mě čteš na pokračovaní a velmi pozorně :-) Merciiiii ♥
      Tobě taky krásný týden, pa

      Vymazat
  10. Moc pěkný blog, gratuluji:-) Provance mám taky moc ráda, s manželem jsme tam strávili už tři dovolené a letos se chystáme opět:-) Nedáme dopustit na místní kuchyň a všechny ty dobroty z trhu...
    Přeji krásný den
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Petro, děkuji za zastavení u mě v Provence :-) Máš pravdu, jídla zde jsou výborná a návštěva trhu je vždy skvělý zážitek. Stále i pro mě ;-)
      Kde jste byli v Provence a kam se letos chystáte ? Moc ráda se dívám na Provence/Francii očima druhých :-)
      Přeji krásný týden a já jdu na návštěvu k tobě ;-)

      Vymazat
  11. to jste mě zase krásně po ránu naladila, jdu si dát capuccino a trochu se zasnít...
    posílám pozdrav do Provence.. :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší, Kattko :-) Slunné provensálské pozdravy posílám!

      Vymazat
  12. Dala by som si a ja kapucinko aj o piatej... a v Taliansku ani rano k ranajkam... nieze by som nechcela zapadnut do davu miestnych, ale ta ich kava je taka silna, ze by som aspon tyzden nespala...

    Paris Brest? Musim niekde pohladat recept, zboznujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Adriko, za návštěvu u mě a milý komentář. Na mě je italské presso taky moc silné, mléko ho zjemní takže cappuccino ke snídani je fajn :-)
      Paris-Brest plněný krémem praliné je skvělý! Doporučuji a upozorňuji bacha návykové :-)
      Zdravím do Bretagne ;-)

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...