Jsem tu se slíbeným receptem na ovocné želé Pâte de fruits :-) Tato Staroprovensálská pochoutka tradičně tvoří jeden ze třinácti dezertů na štědrovečerní tabuli. Původní a po staletí používaná verze je želé z kdoulí, pâte de coings. Na vánoce to bylo jediné sezónní ovoce k dispozici v Provence, navíc si ovoce stačí chuťově samo. Nebylo třeba žádné skořice, vanilky nebo esence z pomerančových kvítků, koření to vzácné a drahé. Teď se dají želíčka koupit v cukrárnách celoročně a snad ze všech druhů ovoce. Ty z kdoulí se stále připravují doma na vánoce. Já osobně mám nejraději želé malinové, je úžasně šťavnaté a sladkokyselé :-)
Želé z kdoulí / Pâte de coings (tradiční provensálský recept)
Jednodužší to už být nemůže! Omyjeme dobře zralé kdoule, osušíme, nakrájíme na čtyři díly. Dáme do hrnce (i se slupkou a jadřincem). Podlijeme trochou vody a necháme na mírném ohni dusit až do změknutí, asi 30 minut. Občas promícháme. Ve finále by nám v hrnci neměla zůstat voda. Propasírujeme na mlýnku na zeleninu.
Získanou ovocnou dužninu zvážíme a přidáme stejné množství cukru. Dáme zpět na plotnu a za stálého míchání necháme zesklovatět, trvá asi 30 minut (ale pokud připravujeme malé množství, třeba půl kila, tak je to za 15 minut hotové). Poznáme jednoduchým trikem: nabereme hmotu na vařečku, zatřepeme s ní a pokud hmota spadna jako celý kompaktní kus, tak máme hotovo.
Rychle nalijeme do připravených forem do výšky 1 cm, kam jsme si připravili pečící papír, uhladíme povrch a necháme želé vystydnout a zaschnout. Krájíme nožem (jde to lépe obaleným v cukru) na kostky (jako karamely) a postupně obalujeme v krystalovém cukru. Skladujeme na pečícím papíru v hermetické krabičce. Uchovají se tak vláčné a šťavnaté několik týdnů.
* * * *
Ostatní želé se dělají obdobně, jen se musí vychytat poměr ovoce vs cukr na základě množství pektinu, které dané ovoce obsahuje a sladkosti/kyselosti ovoce. Je to stejné jako s přípravou zavařenin. Můžeme přidat šťávu z citronu k ovoci slabému na pektin. Přidat pektinový prášek nebo agar-agar. Prostě jak to má každý v zavařeninách rád.
Když jsem byla na cukrářském kurzu, který vedl cukrář/zmrzlinář Jérôme Cellier, tak jako bonus jsme s ním připravovali ovocné želé v několika variacích. Podělil se s námi o své profi recepty, které stále obsahují 50% ovoce a výsledek je vždy perfektní.
Želé z malin / Pâte de framboise (podle J. Cellier)
250g malinového pyré (propasírovaného na mlýnku a zbaveného jadérek)
25g + 250g krystalového cukru
6g pektinového prášku
50g glukózy
4g kyseliny citronové
! potřebujeme teploměr !
Vše si dopředu zvážíme a připravíme k ruce. Smícháme v mističce 25g cukru a pektin. Formy vyložíme pečícím papírem.
Malinové pyré zahřejeme na bod varu, občas promícháme. Za stálého míchání nasypeme směs cukru a pektinu. Necháme opět vařit 2-3 minuty. Poté postupně přidáme na třikrát cukr (250g), nakonec přidáme glukózu. Necháme vařit až hmota dosáhne 107°C. Sundáme z ohně a vmícháme kyselinu citronovou. Okamžitě lijeme do forem, do výšky 1cm. Tuhne skoro ihned! Necháme želé vystydnout a zaschnout, krájíme nožem a postupně obalujeme v krystalovém cukru. Skladujeme na pečícím papíru v hermetické krabičce.
Ovocné variace na stejný recept:
- meruňka / broskev: 250 g ovoce na 190g cukru (+25g)
- jahoda / malina / rybíz: 250g ovoce na 250g cukru (+25g)
* * * *
PS: z odkrojků želíček si můžete udělat skvělou domácí Studentskou pečeť ;-) Od dětství miluju dvě české cukrovinky: sušenku Milu a tuto čokošku. Ani jedno tady samozřejmě běžně nemám... Do teď to bylo heslo à la sezame otevři se k našemu pokoji pro hosty pro všechny přijíždějící z rodné domoviny. Bez čokošky a Mily ani na krok přes práh! :-)
Díky za recepty s moc pěkně popsaným postupem, vidím, že nutně potřebuju nasadit ještě nějaké maliny :-) a Milu miluju taky :-D
OdpovědětVymazatMalin není nikdy dost ! Zvláště těch velkých co si pak můžeš nasadit na polštářky prstů a jednu po druhé strkat rovnou do pusy ještě u keříku ;-)
VymazatAť žijí Mila´s lovers !! :-)
mňam, to vypadá užasne Anýzovko. Dala bych si hned - nejspíš taky to malinové. Tak si recepty schovám a počkám až budou maliny. Díky Věrka
OdpovědětVymazatDíky, Věrko! Já si pro změnu schovávám maliny ;-) Tedy pokud zbydou... do foroty do mrazáku :-)
VymazatKrásný víkend.
To je nádhera! A musí to být hrozně dobré, hlavně to malinovééé (nemá potuchy, jak chutná kdoule)! :))
OdpovědětVymazatOlivko, je to tuuuze dobré ! Hlavně to malinovééé :-) A jazyk ti pak krááásně ladí do tvého interiéru ;-)
VymazatKdoule se nedají chuťově popsat ... ale když už trandíš s tím prázdným kufrem po České krajině, dej výhybku do Provence ! Ale s plným !! :-) Dám ti ochutnat. I levandulovou "kukuřici" přibalím ;-)
Krásný výlet ve společnosti paní které přinesl pošťák psaní :-)
Jéje díky moc za recept. Vypadá to jednoduše a mutně potřebuji víxc malin na zahrádce. A kdeže jsou časy, kdy rostly kdoulová jablíčka na každé stránï. Určitě vyzkouším. Pa Rija
OdpovědětVymazatRádo se stalo :-) A oproti receptům jiných šéfcukrářů to jednoduché opravdu je !
VymazatTy české kdoulové časy jsou ty tam :-( Ale tady stále provensálské stráně v kdoulové záplavě :-)
Krásný víkend
To je krása, a musí to být i dobré...šlo by to i z třešní? těch se nám urodí tuny, tak by mohly být i tuny bonbonků:) měj se krásně, ale s tím posíláním jara ti to moc nejde, u nás zase sněží:) pa Jana
OdpovědětVymazatDíky, Jani! Z třešní to jde taky :-) Já jsem loni neměla šanci vyzkoušet neboť někdo "šikovný" nám úspěšně otrhal celou třešňovou úrodu v sadu v horách než jsme s košíky dorazili :-/ Nechal nám JEN JEDEN pár třešní, já i Provensálec jsme tedy ochutnali po jedné třešínce ... a to nás vytočilo ještě víc porotože tak šťavňaté a chuťové výborné jsme dlouho neměli...
VymazatKrásný víkend !
PS: tak už zase máchám rukama seč to jde a jaro k vám naháním ;-)
Parádička, dulové želé som robila na jeseň aj ja: http://www.food4fun.sk/?food=1&id=316/#1. Malinové určite vyskúšam tiež, len treba pár mesiacov počkať.
OdpovědětVymazatA jedna malá poznámka, keksík Mila nie je český, ale slovenský, vyrába ho Sedita ;)
Aduš, děkuji za návštěvu i odkaz na tvé dulové cukríky :-) Podle TV spotu "ne ne já nemusím já už ho vidím" ;-) já čekat nemusím: léto pilně uvězňuji do sklenic a mrazáku. Na želé a sorbety jak dělané!
VymazatA díky za rozšíření obzorů, korektura provedená ! Já když se ke mě Mila dostane, tak rozcupuju obal jak se na ní sápu :-D
Tak to vyzerá úplne úžasne,dala by som si teraz také želé :)
OdpovědětVymazatDíky, Lizzy ! Krásný víkend, doufám že ve společnosti želé na sporáku :-)
Vymazatwau .. daaakujeme za odtajnenie receptíku ..
OdpovědětVymazatešte taká malá otázočka (a červenám sa, že neviem).. čo je pektinový prášok?
niečo so želírovaním? želírovací prášok?
rádo se stalo, Samain :-)
VymazatAno, pektinový prášek slouží k želírování, jen je "přírodní". Můžeš klidně použít klasický želírovací prášek, jen budeš muset vyzkoušet na malé porci dávkování. Želé je tuhé dost na to aby krásně drželo, šťáva netekla a dalo se vykrajovat, tedy o hodně solidnější než zavařeninové "gelée". Já používám pektinový prášek, anglicky Slow setting Gelling pectin. Je to výtažek z ovoce, v mém připadě z citrusů.
Princip je stejný jako u zavařenin: čím ovoce obsahuje více přírodního pektinu, tím lépe zavařeniny (i želé bonbony) "chytají". Nejvíc pektinu je obsaženo v černém a červeném rybízu, citrusech, kdouli, jablku a švestce. Já osobně do zavařenin a gelée vůbec pektin či konzervanty nepřidávám, mám je 100% přírodní, jen ovoce, cukr a popř. citronová šťáva. V želé bonbónek se však bez nějaké želírovací složky neobejdeš. Super želírovací přírodní prášek je taky agar-agar.
daakujem .. myslím, že starká len do džemov používa želírovací cukor, inak aj my len ovocie + cukor - v rámci kompótov :)
Vymazatprajem krásny zvyšok nedele a ďakujem za cenné rady
ps. tie prírodné želatíny skúsim ešte pozrieť v bio shopoch - možno nájdem, svk je na takéto veci chudobné :(
Pane jó, nevěděla jsem, že je kdoule jedlá! Želé je opravdu vzpomínka na dětství, mňam:-). Krásný víkend
OdpovědětVymazatJe, Šárko, ale až po uvaření :-) Já mám želé spojené s plížením kolem stromku a odstrojováním želíček rovnou do pusy ;-) Krásný velikonoční víkend !
VymazatAnýzovko, děkuju .... recepty jsem si opsala a už čekám jen na léto, kdy tu úrodu ze zahrádky nebudu stíhat zpracovávat ..... Marki
OdpovědětVymazatJen abychom se nějaké úrody letos dočkali vzhledem k tomu "supr" počasí :-/ Krásný víkend, Marki
VymazatUz to,ze jsou to klasicke Provance pochoutky,tak uz tim to musi byt mnamky,myslim,ze ovoce od vas musi stejne mit jinou,slunecnou chut a hlavne...ta atmosfera..jak ja ti zavidim,v dobrem,ale strasne,ach jo.Ja chci taky do Provance.......
OdpovědětVymazatMáš pravdu, Katko, ovoce i zelenina jsou tady nasáklé sluncem a trhy tady, to je kapitola sama o sobě :-) Krásný víkend
VymazatPS: a víš že když skočíš do letadla tak za dvě hoďky už můžeš poslouchat cikády ? :-)