úterý 1. července 2014

Meruňkovo-mandlová zavařenina

Zavařuji celoročně, podle toho co přinesu sezónního v košíku z trhu nebo co se nám urodí v sadu na chalupě v horách ... tedy pokud mě nepředběhnou ve sklizni divočáci a/nebo kolemjdoucí :-/ 

Jedna z věcí, kterou na létě miluju je hojnost ovoce, šťavňatého, sladkého, vymazleného sluncem ღ O to s větším nadšením tu prosluněnou krásu uzavírám do sklenic a v zimě pak pouštím do světa slunce a vůni léta u snídaně :-) 

Na přání z Facebooku dávám k dobru starý provensálský recept na meruňkovou zavařeninu, kterou jsem si upravila k obrazu svému. V původním receptu mandličky z meruňkových pecek dodávají zavařenině na výraznější mandlové chuti. Pokud máte meruňky vlastní a nebo jste si jistí, že nebyly nijak ošetřeny, stojí za to meruňkové pecky rozlouskat (což není tak snadné) a použít malé bílé mandličky. Když se sklizni časově zadaří, používám mandle klasické, čerstvě natrhané, ještě zelené, ke kterým přidám pár hořkých mandlí. Dodají zavařenině úžasnou chuť Amaretta. Můžete ale použít i ty z obchodu - chuť bude sice méně mandlová, ale o to bude zavařenina křupavější. Pro více "sálajícího tepla" přidávám ještě vanilkový lusk. Snadné ale túze dobré! Na takové briošce, čerstvě vytažené z trouby, ještě teplé, se slaným máslem a čepicí meruňkového zlata, ke kávě černé jako noc, když je venku zimní plískanice ... to je 

Pokud máte bohatou sklizeň meruněk, můžete si také připravit meruňkové želé na ovocné dorty. Oproti zavařenině je čiré a bez mandlí.

Meruňkovo-mandlová zavařenina

2,2 kg meruněk (zralých ale ještě stále pevných)
2 kg cukru kristal (méně cukru pokud jsou meruňky hodně zralé a sladké)
1 citron
30 čerstvých mandlí + 2-3 hořké mandle nebo mandličky z poloviny pecek
1 vanilkový lusk (fakultativní)


Omyjeme a vypeckujeme meruňky. Nakrájíme je neoloupané na menší dílky. Dáváme je postupě do hrnce se silným dnem a prosypáváme cukrem. Nakonec zalijeme citronovou šťávou a zamícháme. Pokud chceme, vtlačíme dovnitř rozříznutý vanilkový lusk. Přikryjeme pokličkou a dáme do ledničky na 12 hodin.

Druhý den vyloupeme buď mandličky z meruňkových pecek nebo z čerstvých mandlí. Spaříme je horkou vodou, sloupneme a rozpůlíme. Do mrazáku dáme malý talířek pro test zavařeniny.

Meruňky v šťávě přivedeme pomalu k varu. Poté vaříme za silného probubávání 15-20 minut, průbežně mícháme, barva zavařeniny nesmí ztmavnout ale zůstat zlatavá. Pár minut před koncem varu přidáme mandličky. Zavařenina je hotová když kapky nakapané na ledový talířek ztuhnou téměř ihned. Pokud ne, pokračujeme 5 minut ve vaření. Naposledy zamícháme, sebereme pěnu a vyndáme vanilkový lusk. Nalijeme ihned do sterilizovaných sklenic a necháme vychladnou obrácené. 


Já kromě citronu nepřidávám do zavařenin žádné konzervanty/chemické pektiny. Konzervuji přidaným citronem. Mé zavařeniny nejsou tuhé, za to na briošky jak dělané :-) Pokud máte rádi zavařeniny tuhé konzistence, můžete na konci vaření přidat přírodní pektin, agar-agar nebo zavařeninu vařit s jablečnými pecičkami v pláténku.


Z Provence přeji dobrou chuť!

______________
Foto © Anýzovka v zemi cikád

31 komentářů:

  1. Jej tak mandle vidím prvýkrát v takejto zavaranine. :) myslíš že sa môžu tie mandle aj posekat na menšie kúsky ? Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, já myslím že jo :-) Jen bych je posekala podélně, aby byly v zavařenině vidět. Změknou, tak úplně malé kousky by nekřupaly.
      Krásné dny z Provence!

      Vymazat
  2. Zdeničko, to zní prostě úžasně!
    Děkuji za recept a přeji krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedna z mých nejoblíbenějších :-)
      Krásné voňavé léto, Heli!!

      Vymazat
  3. Teda aný, ta meruňková vůně je cítit až sem.. a ta hebkost, sametovost meruněk... miluju je..a zavařeninka ve Tvém podání.. s mandličkama :-O WHAU! To nemá chybu!!!! Hned si píšu receptík .-) a jak jí máš kouzelně hlaďounkou.. to říkám.. sametová**** Krásné dny cestovatelko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Susie ღ
      Přeji krásné a sametové léto t.č. z Provence :-)

      Vymazat
  4. WOW! Ale pyszny dzemik! :)

    Pozdrawiam!

    Dagi

    OdpovědětVymazat
  5. Ó to zní a vypadá tuze lákavě! Děkuji za recept, stojí za vyzkoušení... Krásné léto, Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sametově lákavě ;-)
      Krásné léto, plné sluníčka, Maru!

      Vymazat
  6. Mmmmmmmmmm, dala bych si :o) Štěpka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pojď na briošku ;-)
      Krásný víkend, Štěpko!

      Vymazat
    2. To nepůjde, jsem celiak....hold si dám jen tu marmošku :oD hezký den, Š.

      Vymazat
    3. I gluten free briošku bych zmákla ;-) Ale marmoška, na lžičku, rovnou do pusy, je taky tůze dobrá :-)
      I vám!

      Vymazat
  7. Úžasná inspirace, úplně tu zimní scénu vidím :-)
    Máma má ráda mandle, tak marmošku jisto jistě zkusím, díky. ♥ M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jí taky vidím... Ale ať chvíli ještě počká ;-)
      Krásný víkend s vůní mandlí a děkuju!

      Vymazat
  8. Krásný dobrý den. Včera jsem vás ukazovala mému příteli :-) a víte co řekl? Měla by se jmenovat " Na...u každýho, kdo se podívá" 😀😀😀 Samozřejmě myšleno z legrace, kvůli tomu vašemu cestování. Jsou to moc krásný obrazky z cest. A nejen ty, máte moc krásný příspěvky a váš blog je radost číst.
    Přeji krásný den, Emilka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Emilko,
      chvíli mi trvalo než jsem si dosadila za tečky správná písmenka... To rozhodně není mým záměrem!
      Ale na druhou stranu, kdybych seděla doma za provensálskou pecí, tak bych neměla o čem psát ;-)
      Doufám, že jsem vás od čtení neodradila, nýbrž naladila na toulavé boty :-)
      Krásné léto!

      Vymazat
    2. To byla vážně legrace :-) MY VÁS OBDIVUHEME A RÁDI SE KOUKÁME. A nikdy nejsme naštvaní :-) Ani nevím, jak to O. napadlo, ale mě to hrozně rozesmálo. Moc se nám líbí obrazky z míst, kde jsme byli a hltáme obrázky z míst, kde jsme nikdy nebyli. Máte krásný, řekla bych, profesionální, blog a já se vždy budu moc těšit na novy příspěvek. V mém příteli mate nového čtenáře a k Vánocum mi pry Ježíšek nadelí ten vás pekny diář, tak doufám, ze diáře zase budou :-)))
      Snad jsem bezmyšlenkovitě neplacla neco, co by vás mohlo nějak ... pohorsit. To bych nerada. Moc rada vás blog čtu.
      Preji krasny víkend a těším se na nové příspěvky.
      PS: toulavá boty jsou prevít ;-) ty jak nazujete...
      Znáte La Capte? Tam mě cosi učarovalo a poprvé v životě jsem na dovolené brečela, že nechci domů. Vydyndala jsem si 1 den navíc!

      Vymazat
    3. :-) kdepak, Emilko, neplácla, pohoršená nejsem :-) naopak, jsem ráda, že jsem výrokem získala nového čtenáře ;-)
      Moc děkuji za krásná slova a chválu na můj blog <3
      La Capte - pláž u Hyères? Tu znám :-) A tomu cosi rozumím, učarovaných míst mám několik...
      Přeji krásné léto! U nás je teď provoněné levandulí <3
      PS: diáře budou! Ježíšek si může připravit vak ;-)

      Vymazat
  9. Odpovědi
    1. A až bude zlato probublávat, to teprve bude ticho ;-)
      Děkuji za návštěvu a přeji krásné prosluněné léto!

      Vymazat
  10. Aný, jak mě tato meruńková nádhera minula, nechápu. Přečetla jsem ji jedním vrzem a jdu si dát repete!
    Skvostné probublávající zlato, které voní až sem.
    Jen je škoda, že i ty meruňky mě minuly....ale příští rok to napravím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, jaká škoda, Eliannko!! Ale recept je letitý, tak určitě i napřesrok bude zlato probublávat a vonět stejně :-)
      Moc ti děkuju a přeji krásné dny!

      Vymazat
  11. Milá Anýzovko, přesně tenhle recept jsem potřebovala. Mandloň nám roste na zahradě a meruňky všude, všude.
    Jsem tady poprvé, a jistě ne naposledy.
    Ze slunečného města mávám do krajiny dětství Marcela Pagnola...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je ideální konstelace, mandloň-meruňky-slunce <3 Že by Morava? :-)
      Děkuji za návštěvu u mě v Provence a budu se těšit na další!
      Mávám sedíc pod Garlabánem :-)

      Vymazat
    2. Správně, Morava! Zavařenina je moc dobrá, i když dost tekutá. Chutí mi připomíná meruňkový likér, co jsem kdysi vyráběla. Také tam šly vyloupané pecky a vanilkový lusk. Ještě jednou díky za recept. :o)

      Vymazat
  12. Och, to je krása! Já dneska vyfasovala meruňkovou od babičky, malinovou od mojí mamky a jahodovou od tchýně. Takže zavařovat opět nemusím :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Zdeni,tenhle recept jsem potřebovala.První várka je hotová a zítra se chystám na další.Mandličky jsem dala s meruňkových pecek.Je to velká dobrota.Mám na zahradě velkou meruňku a letos obrovskou úrodu.Sbírám je sudů na meruňkovici,pro známého.Těším se na další krásné počteníčko a výborné recepty.Krásný zbytek neděle,Barča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, to jsem moc ráda, že se marmoška povedla a hlavně, že chutná!!
      Meruňkovici z pecek? To zní bájo!! Já dělám broskovici z broskvového lupení. Nebyl by recept? Značka: vyměním :-D
      Krásné dny i tobě, Baru, s vůní meruněk!

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...