pátek 8. února 2013

Oranžové cappuccino


Tak tohle cappuccino si k snídani asi nedáte ale jako barevné zahájení obědu či večeře je dýňovo-kaštanová polévka ideálním good mood budičem  v zimních měsících. Jako bonus přidávám jeden-dva triky odkoukané od šéfkuchařů a na závěr cappuccinovou variaci s kachními chipsy - neboť dobré dýňové polévky není nikdy dost !

Proč vůbec cappuccino ? Jednoduše proto, že se polévka servíruje tak jako oblíbený kávový nápoj, s pořádnou krémovou čepicí a pokud možno ve skle. Ale nic vám nebrání ji podávát klasicky na talíři, jenom slůvko cappuccino zaměňte za velouté, tedy krémová polévka.   



Dýňovo-kaštanové cappuccino *


1/2 dýně nebo celá dýně Hokkaido
150 g čerstvých kaštanů (asi 20ks)
1 středně velká cibule (pokud možno sladká)
1 lžíce másla
1 stroužek česneku
1 l kuřecího vývaru (1,5 l podle velikosti dýně)
1 větvička tymiánu
2 lžíce sušeného mléka
15 cl neslazeného kondenzovaného mléka nebo zakysané smetany
petželka
sůl, pepř


Na másle zpěníme lehce cibulku tak aby nezhnědla. Přidáme dýni nakrájenou na větší kostky (Hokkaido také bez slupky, polévka je jemnější), stroužek celého česneku, snítko tymiánu a necháme chvíli restovat. 

Zalijeme horkým kuřecím vývarem tak aby dýně byla ponořená a necháme vařit 20 minut. Přidáme čerstvé oloupané kaštany a povaříme dalších 20 minut (pokud máte kaštany sterilizované, přidejte je po půlhodině na posledních 10 minut, jinak se vám rozvaří).

Vyndáme snítko tymiánu a pár kousků kaštanů stranou. Zeleninu s trochou vývaru umixujeme v blenderu. Podle potřeby přidáme vývar, polévka by měla být krémové konzistence. Za stálého mixování osolíme, opepříme a přisypeme sušené mléko.

Ušleháme sníh z neslazeného kondenzovaného mléka (nebo můžete použít zakysanou smetanu). Orestujeme zbývající kaštany na troše másle, přidáme nasekanou petrželku.

Dýňovo-kaštanové cappuccino podáváme ve skle s čepicí mléčného sněhu, posypané orestovanými kaštany s petrželkou.


U šéfkuchařů jsem okoukala dva super triky jak docílit krémové polévky i čepice bez přidání smetany (a bez špíčků na boky ;-) Klasicky používanou smetanu na zahuštění polévky stačí vyměnit za sušené mléko - polévka tak získá jemnou krémovou konzistenci. A čepice ze zakysané smetany se dá nahradit sněhem z neslazeného kondenzovaného mléka. Ani jedno na chuti velouté neubere, ba naopak. Zato kalorický přísun bude třikrát menší ! Podtrženo, sečteno. 


Variantou na toto velouté je recept od šéfkuchaře Christophe Girardot, který do polévky přidává dva plátky uzených kachních prsou magret fumé. Polévka tak získává výraznější, zauzenou chuť. A sněhovou čepici zdobí chipsy z kachních plátků a vytváří tak kontrast mezi jemným krémem, sněhem a křupinkami.


Dýňové cappuccino s kachními chipsy **

1/2 dýně nebo celá dýně Hokkaido
14 tenkých plátků uzeného kachního magret
1 středně velká cibule (pokud možno sladká)
70 g másla
1 stroužek česneku
1 l kuřecího vývaru (1,5 l podle velikosti dýně)
1 větvička tymiánu
2 lžíce sušeného mléka
kůra z 1/4 pomeranče
15 cl neslazeného kondenzovaného mléka 
pažitka
sůl, pepř


Postup je stejný jako předchozí polévka. Pouze cibulku zpěníte na větším množství másla, 35g. Místo kaštanů přidejte do polévky 2 plátky uzených kachních prsou a povařte 40 minut. 

Mezitím si připravte chipsy. 12 plátků uzeného kachního magret dejte mezi dva pečící papíry a pečte v předehřáté troubě na 170° po dobu 10 minut.

Polévku umixujte v blenderu, přidejte sušené mléko, zbytek másla a pomerančovou kúru. Osolte, opepřte.

Podávejte ve skle s jednou lžící mléčného sněhu a několika kachními chipsy. Ozdobte pažitkou.


PS: Z dýně se dá taky upéct úžasný cake k pravému cappuccinu  ;-)

___________________
Cappuccino de potimarron aux chataîgnes
** Cappuccino de potimarron à la mousse de lait et chips de canard


6 komentářů:

  1. Anýzovko, tak to jsou speciality. Nic takového jsem nikdy nevyzkoušela a ráda vyzkouším. Vypadá to úžasně... Díky za recept :) Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, dýňové velouté vřele doporučuji, je snadné, zdravé a výtečné ! A má úspěch i u nepolévkových lovers ;-)

      Vymazat
  2. Dýňovou polévku miluji a naštěstí už i u nás není problém sehnat čerstvé kaštany, takže určitě tuto dobrotu s kaštany vyzkouším co nejdřív :-) Druhá varianta vypadá ještě lákavěji, ale její ochutnání budu muset nechat na nějakou návštěvu sladké Francie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dýni můžu nejenom v polévce ale na všechny způsoby, kaštany jakbysmet - pro mne ideální recept :-)
      Pravda, kachní magret se asi v Čechách (běžně) nesežene ... ale každý důvod navíc k návštěvě sladké Francie je dobrý ;-)

      Vymazat
  3. Neodolatelné. Tímto mi připomínáš, že musím ještě nějakým způsobem využít kaštany, než zmizí zase na půl roku z pultů. Kdysi jsem v Německu ochutnala dýňovou polévku s plátky vyškvařeného, obyčejného špeku (žádná slanina, opravdový špek špekovitý)- nečekaná dobrota. Já měla zrovna "dietní náladu", když jsem naposledy chystala dýňové cappuccino, chipsy z pastináku jemnou chuť dýně také celkem pozvedly. http://cuocadolce.blogspot.cz/2012/11/neco-maleho-z-velke-dyne.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po podzimním kaštanobraní jsem strávila dva týdny v kuchyni než jsem ty hory kaštanů zpracovala, zavařila, zamrazila A hlavně OLOUPALA !! Ale stálo to za to, teď už stačí jen vytáhnout a degustovat :-) Je fajn, že kaštany jsou už i na českých pultech a byla by škoda je nevyužít ... takové "ledové" kaštany, nakládané v Armagnacu, kaštanová nádivka do drůbeže, zmrzka nebo jen tak pečené na ohni ;-)
      Tvé cappuccino taky vypadá lákavě. Poslední dobou zkouším chipsy ze zeleniny (v troubě) - vypadá to originálně a křupinky ladí s jídlem jemné konzistence.
      A dýňově se výhledově chystám na tvé dýňové gnocchi, motivována úspěchem těch klasických dle str. 76 :-) Viz. můj komentář na tvém blogu k "Čas dýní" :-)

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...