čtvrtek 7. června 2012

Ty jsi má ... anýzová


Tak jsme se konečně dočkali ! Čeho ? Toho pravého provensálského počasí :-) Letos si dalo načas. Pravda, i zima byla výjmečná, Ladovská, mrzlo až praštilo, sníh kam se podíváš, levandulové lány pod sněhovou nadílkou vypadaly jako tisíce bílých buřinek :-)

Teď je ovšem čas na letní apéro - aperitiv který povzbudí chuť k jídlu, zpříjemní chvíle čekání na plný stůl nebo jen tak k lelkování sedíc na prosluněné terase pod platanem. A co si dát ? Nabídka je široká, pro každého se něco najde ! Nejtypičtější je však Anýzovka ;-)





Pastis se zde pije témeř sto let, první šel na trh v r. 1918 pod značkou "Anis Pernod" lihovarníka Pernod a jeho syna. Světlo spatřil "díky" zákazu výroby a prodeje absintu, kterým se až do té doby živil otec Pernod. O tom se však téměř neví, za "otce" pastisu se považuje Paul Ricard, který přišel v roce 1932 v Marseille se "žlutou" variantou anýzovky.

V provensálštině Pastis znamená smícháný, kalný. Lihovina sama o sobě je čirá, jantarové barvy ale při smíchání s vodou získá mléčný nádech díky badiánu jehož aroma a chuť drinku dominuje. Tradičně by měl být pastis složen z 51 bylin : lékořice, zeleného anýzu, fenyklu, levandule, pelyňku, šalvěje... Každý lihovar si však chrání svůj recept, přesné složení bylin a dobu jejich macerace. Nejznámější jsou značky Ricard, Pernod a Janot, vedle Duval, Bardouin, Pastouret... Jaký je mezi nimi rozdíl ? Hmmm, mám chuť říct skoro žádný, kromě většího či menšího rozpočtu na jejich komercializaci a ostrých loktů obchodníků ;-) Ovšem puristé vám řeknou pravý opak ! Ti si také neobjednávají un Pastis nýbrž un Ricard, un Janot... Což je pro neznalce míst ošemetné. Žádat třeba un Janot na ostrově Lez Embiez, který vlastní rodina Ricard se rovná veřejné "popravě" :-)

Jak Anýzovku pít ? Jeden díl pastisu s pěti díly vody. Do vysoké sklenice. Bez ledu ! Aroma by "ztuhlo" na dně. Láhev pastisu neskladovat v ledničce, nejlepší je vychladit karafu s vodou. Nalít pomalu na pastis a sledovat jak mění barvu. Následně na sluníčku patřičně vychutnat :-)





Máte chuť na "barevný" pastis a jinou chuť na každý den ? Není nic snazšího ! Smíchejte pastis se sirupem. Získáte tak:
- "papouška" s mátovým sirupem (un perroquet)
- "rajče" s grenadinou (une tomate)
- "mrtvý list" s grenadinou a mátovým sirupem (une feuille morte)
- "asfalt" s lékořicovým sirupem (un goudron)
- "malé kolo" s pomerančovou šťávou a limonádou (un p'tit vélo)
- "Maurku" s mandlovým sirupem (une Mauresque) : můj nejoblíbenější neboť mandle zjemní chuť anýzovky

Co k tomu zakousnout ? Jednoduše černé olivy naložené v Provensálském koření.

À la votre ! *

_____________
* Na vaše zdraví !

3 komentáře:

  1. Anyzovku jsme zkusili na Azorech a je to dobrota

    OdpovědětVymazat
  2. Zdenko, pastis dame v patek, ne?Je v nabidce!:-D

    OdpovědětVymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...