Tak jsme se konečně dočkali ! Čeho ? Toho pravého provensálského počasí :-) Letos si dalo načas. Pravda, i zima byla výjmečná, Ladovská, mrzlo až praštilo, sníh kam se podíváš, levandulové lány pod sněhovou nadílkou vypadaly jako tisíce bílých buřinek :-)
Teď je ovšem čas na letní apéro - aperitiv který povzbudí chuť k jídlu, zpříjemní chvíle čekání na plný stůl nebo jen tak k lelkování sedíc na prosluněné terase pod platanem. A co si dát ? Nabídka je široká, pro každého se něco najde ! Nejtypičtější je však Anýzovka ;-)
Pastis se zde pije témeř sto let, první šel na trh v r. 1918 pod značkou "Anis Pernod" lihovarníka Pernod a jeho syna. Světlo spatřil "díky" zákazu výroby a prodeje absintu, kterým se až do té doby živil otec Pernod. O tom se však téměř neví, za "otce" pastisu se považuje Paul Ricard, který přišel v roce 1932 v Marseille se "žlutou" variantou anýzovky.
V provensálštině Pastis znamená smícháný, kalný. Lihovina sama o sobě je čirá, jantarové barvy ale při smíchání s vodou získá mléčný nádech díky badiánu jehož aroma a chuť drinku dominuje. Tradičně by měl být pastis složen z 51 bylin : lékořice, zeleného anýzu, fenyklu, levandule, pelyňku, šalvěje... Každý lihovar si však chrání svůj recept, přesné složení bylin a dobu jejich macerace. Nejznámější jsou značky Ricard, Pernod a Janot, vedle Duval, Bardouin, Pastouret... Jaký je mezi nimi rozdíl ? Hmmm, mám chuť říct
Jak Anýzovku pít ? Jeden díl pastisu s pěti díly vody. Do vysoké sklenice. Bez ledu ! Aroma by "ztuhlo" na dně. Láhev pastisu neskladovat v ledničce, nejlepší je vychladit karafu s vodou. Nalít pomalu na pastis a sledovat jak mění barvu. Následně na sluníčku patřičně vychutnat :-)
Máte chuť na "barevný" pastis a jinou chuť na každý den ? Není nic snazšího ! Smíchejte pastis se sirupem. Získáte tak:
- "papouška" s mátovým sirupem (un perroquet)
- "rajče" s grenadinou (une tomate)
- "mrtvý list" s grenadinou a mátovým sirupem (une feuille morte)
- "asfalt" s lékořicovým sirupem (un goudron)
- "malé kolo" s pomerančovou šťávou a limonádou (un p'tit vélo)
- "Maurku" s mandlovým sirupem (une Mauresque) : můj nejoblíbenější neboť mandle zjemní chuť anýzovky
Co k tomu zakousnout ? Jednoduše černé olivy naložené v Provensálském koření.
À la votre ! *
_____________
* Na vaše zdraví !
Anyzovku jsme zkusili na Azorech a je to dobrota
OdpovědětVymazatZdenko, pastis dame v patek, ne?Je v nabidce!:-D
OdpovědětVymazatjasne ! doufam ze mate taky Maurku ;-)
Vymazat