pondělí 21. října 2013

Instantanément #1

Zavádím novou rubriku :-) Proč dnes? Dnes je to měsíc co jsem napsala poslední řádek. Dnes začíná nový týden, čas na rekapitulaci toho prožitého. Dnes jsem si také dala nová předsevzetí a jala se je z čerstva realizovat... Jedním z nich je blogovat víc. Ať se děje co se děje, ať jsem na konci světa (tedy za předpokladu že nelítám v buši kde ani telefon nepremává nebo se nehoupu na vlnách oceánu ;-) Dnes jsem také mlaskla na Instagram svůj 100. příspěvek za pouhý měsíc používání... Proto.  

Instagram mě dostal. Je to takový foto motoring každodenního dění, vše drží pěkně v jednom rámečku. Nemusím nic loadovat, přeposílat z mobilu nebo foťáku na comp, upravovat... Jednoduše to co chci sdělit aplikací IG vyfotím, přidám filtr a/nebo černobílo, zarámuju, zaškrtnu sdílení na Facebooku a zanesení na mapu a klik, je to tam :-) Taky mě láká možnost z nejvydařenějších IG fotek nechat si udělat polaroidy a píchnout si je na reálnou nástěnku. Bohužel Instagram (prozatím?) nevyvěšuje IG dění na blog :-( Proto nová rubrika Instantanément, tedy Okamžitě. Takový instatní život minulého týdne Anýzovky v Provence, Anýzovky na cestách a toho co by se na blog jinak nedostalo. Doufám že se vám bude líbit :-)


Anýzovka na cestách... stále ještě v Čechách. Na Vysočině máme krásný barevný podzim, užívám si poslední 2 dny, s rodinou, na chalupě, slunce svítí, spadané listí šustí a já mám úsměv široký :-) A taky jsem "vykradla" cukrošku aneb jak jsem si šla pro jeden jediný větrník :-D


Na rozloučenou mi maminka peče peciválky ღ 
Znáte? Děláte? Přes FB jsem se v komentářích dozvěděla varianty tohoto receptu. U nás ho děláme už čtvrtou generaci :-) Jak na to? Z bramborového těsta uděláme placky, upečeme na plotně (to dělala ještě babička, my pec nemáme tak pečeme na tlustém litinovém kolečku), nastříháme na kostky, spaříme horkým mlékem které scedíme. Promastíme máslem a pořádně prosypeme umletým makem s cukrem. Navrch dáme extra vrstvu maku a zakápneme máslem. Peciválky se jí z jedné velké mísy - zadělávačky - všichni hezky kolem stolu napichujeme vidličkou :-)



Středa je dnem loučení :-( 
Provence mě vítá zpět azurovou oblohou a 24°C. Nahazuju sandály, sluneční okulky a hurá na kafe do vesnice.

V pátek jedu do města (rozuměj Aix en Provence, nejbližší město hodné tohoto názvu je coby 50km dohodil). K letnímu outfitu (ač je 18. října) potřebuji bižu, tak jsem si "spíchla" můj první bižuterní výtvor. Jsem z něho tak natěšená, že o den déle si umotám náramek další - hezky růžový, k šatům, k moři jak dělané ;-)


Víkend trávíme s Provensálcem na letním bytě v Bandol. První ranní cesta (tedy po kávě v kavárně na terase) vede na trh. Ale ne v Bandol, ten v Sanary sur Mer, 5 km po pobřeží, je lepší. Stánky se prohýbají sezonním sortimentem: první kaštany, houby (girolles -  taková velká kuřátka a sanguins - obdoba ryzce), jujuba, kaki... Berem i tuňáka, bude k večeři :-)

Doma z trhu, usedáme na terase a vysrkáváme ústřice. K tomu Pinot Blanc 2003 a jako dezert kaki. Sobotní oběd nemá chybu a začátek víkendu je idylický. 

V neděli vyrážíme do Collobrières na Fête des châtaignes. Každoroční slavnosti kaštanů se konají tři poslední neděle v říjnu a návštěva této vesnice za to rozhodně stojí. Z kaštanů se připravuje snad všechno, i pivo ;-) Pečené kaštany úžasně voní celou návsí, všude se chodí a uždibuje, staroprovensálská hudba hraje... Nádhera!! Ale o tom bude další příspěvěk ;-)

Na cestu domů si dáváme dvojitý nášup zmrzky. Kaštanové, jak jinak :-) S kousky pravých ledových kaštanů ღ


A jak to bylo dál? To se dozvíte příští pondělí ;-)

Krásný týden!

PS: Moc vám děkuji za krásná slova k minulému příspěvku! Četla jsem si je několikrát a pokaždé mě hřála u srdce  Už jen proto stojí za to blog psát!! 1000 merci 

____________
© photos: Anýzovka v zemi cikád via Instagram


26 komentářů:

  1. Uz si mi tu chybala, Anyzovka. No prisla si a este i s plnou narucou naaadhernych fotiek. Neviem sa rozhodnut, co sa mi paci viac -ci ta farebna jesen alebo azurove francuzko:) nie! Krasne vsetko
    A gastany - mnam mnam...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marikat, za moc milý komentář!! Je dobré vědět že někomu mé psaní chybí a páčí se ღ
      Gaštanový boštěk z Provence :-)

      Vymazat
  2. no juchuuu....konečne sa dočkám mlhy.....:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, kudy chodím, tudy na tebe myslím!! A svědomí mám černé :-(
      Mlhy se dočkáš!!! :-)
      PS: doufám že máš levandulovou esenci? Jestli ne, pošli adresu! na "bolestné" za čekání ;-)

      Vymazat
  3. Zdravím po dlouhé době. Moc krásné fotky jsi dala. Někdy bych tu kaštanovou zmrzlinu ráda ochutnala. Hodně jsem na tebe vzpomínala. Měj se krásně a budu se těšit na další krásné fotky. Pa Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ty jsi zlatá ღ
      Děkuju moc a kaštanovou si jednou dáme spolu na provensálském nápraží :-)
      Měj se moc krásně a užívej podzimní chaloupky!

      Vymazat
  4. Aný, už se těším na další pokračování! S tebou se člověk aspoň dostane do světa :-) Tak si to u vás krásně užívej, u nás také panuje neobvykle teplé počasí - 20 stupňů a slunce k tomu. Co víc si můžeme přát:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky moc :-) Do světa až na provensálský vidiek ;-)
      Užívej si krásného slunečného podzimu, doufám že vám vydrží!
      PS: v Čechách jsem vybrakovala knihovny s časopisy. Měli Marianne Bydlení za celý rok JENOM číslo ze září nikde :-/ Je zarezervované na několik měsíců dopředu! Na Vysočině jsi star :-)

      Vymazat
    2. Aný, to jsem ti ho v tom srpnu mohla koupit a poslat! Téda ... a stár Vysočiny ... to je pěkný :-))

      Vymazat
    3. Já jsem si ho naštěstí přečetla díky tobě :-) Ale chtěla jsem si tě okouknout tištěnou ;-)

      Vymazat
  5. Vy si teda zijete,podle fotek to vypada na prima akce ,hned bych to sla take vyskouset.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to mi jde :-) Hlavně debužírování :-D
      Zdravím k protinožcům!

      Vymazat
  6. Anýzovko,
    nádherný příspěvek .... taky by se mi líbilo večeřet peciválky v čechách a ráno popíjet kávičku v Provence .... s tebou se člověk prostě nenudí .... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marki, za krásný komentář! Takhle shrnuté mi to připomíná Pretty Woman jak jí Richard vzal do opery za oceán a na snídani zase zpět ;-)
      Měj se moc fajn!

      Vymazat
  7. to je přímo letemxsvětem - a víme co se děje ♥

    OdpovědětVymazat
  8. Nojo, no...tak budu zatím anonymní...se musím polepšit a vylepšit :)
    Ale komentovat budu. Krásné shrnutí všeho, co jsem ráda četla na fb...
    A schválně: kdo jsem? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skleněnou guli nemám :-)
      Ale takhle od boku ... milovnice Jamese Hallera? Přihořívá? Hoří? :-)

      Vymazat
    2. Přímo hoří! :-D
      Polepším se na naučím se sem neanonymně nainstalovat :)

      Vymazat
    3. :-D Tak ani tu guli nepotřebuju :-)

      Vymazat
  9. Krásné fotky! Váš blog jsem našla teprve nedávno a je velmi pohodový. Každoročně se snažím jezdit na pár dní do Provence s kamarádkami, načerpat to jejich "savoir vivre" :-) Prosím o nějaký zajímavý recept z kaštanů, manžel o nich onehdy mluvil, ale přiznám se, že nejsem jejich velký příznivec...asi nebyly chutně připraveny :-) Kdepak jste se toulala na Vysočině? Nemáme ji zas tak daleko...
    Zdraví nová čtenářka vašeho blogu Eva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evo, moc ráda vás vítám u mě v Provence a děkuji za milý komentář. Je super že se každý rok sbalíte a jedete do Provence nasávat atmošku! To se musí prožít :-)
      Já kaštany můžu na všechny způsoby tak jako fíky ;-) Používám je nasladko i naslano, něco na zub na blog dám, třeba změníte názor :-)
      Na Vysočině jsme toho projeli dost, výlety a pochoďáky to je moje :-) Rodinu mám na Havlíčkobrodsku.
      Mějte se krásně a budu se těšit!

      Vymazat
  10. Aný, já jsem úplně přehlédla, že jsi dala příspěvek. Tak hurá! Krásné čtení! A dnes to moře, o kterém jsi psala na fb. Ach, to musela být nádhera. Měj se fajn a těším se na další cestování s Tebou... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, bodejď bys nepřehlédla když to tady leželo ladem ... :-)
      U moře bylo dneska krásně, počasí kouzelný, turisté žádní, zátoka jen pro nás :-) Tak jsme nic nedělali a užívali si to, lelkovali na terase, usrkávali kávičky, courali se po pláži... Nádhera to byla!
      Krásnou neděli a jsem moc ráda že se ti na cestách se mnou líbí :-) Pa

      Vymazat
  11. Krásny príspevok, ale najviac ma zaujali pecivalky...toto som doteraz nepoznala a skúsim to našim uvariť, majú radi mak. Pozdravujem a prajem krásne dni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Mery! Peciválky bývávaly české tradiční jídlo na štědrý den, dělaly se v různých variantách - kromě pečených placek i pečené šišky, buchtičky. A taky se máčely třeba v cukrovém nálevu nebo medu. My je děláme takhle podle babičky a prabičky ale třeba v rodině mé maminky, ač ze stejné vesnice, se dělaly jinak :-) Je škoda že skoro přišly do zapomnění... Nemůžu než doporučit!
      Krásný podzim a dobrou chuť!

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...