pondělí 2. září 2013

Dary podzimu


1. září, podzim klepe na dveře... i když to tak v Provence moc nevypadá. Dnes bylo 31°C a azůro :-) Naše zahrada v horách nám však nadělila o víkendu první podzimní nadílku!

Ráno, ještě za rosy, jsem vyběhla na zahradu a utrhla si první bílé fíky z našeho stařičkého fíkovníku. Cestou zpět k snídani jsem ještě přihodila mirabelky :-)


Odpolko jsme si rozdělili práci - já sklízela lískové oříšky. Úroda je bohatá a těší mě, že letos jsem úspěšně předběhla divočáka, který tak přišel o dezert a já nemusela zachraňovat zničený strom... (viděli jste někdy divočáka jak se šplhá na strom? celkem zážitek!)

A Provensálec se dal na obhlídku úlů. Máme med! A hodně :-)


V neděli jsme se vydali do Sollies-Pont do sadu k Gégé. Cíl byl jasný: fíky ღ Minulý víkend se konaly každoroční slavnosti fíků v Sollies. Byli jsme tam ale už v poledne by ses fíků nedohledal. Vyprodáno. Ve dvě odpoledne balili :-/ Tak jsem aspoň poklábosila s šéfkuchařem Guy Gedda, vychválila jeho broskovový koláč politý medovo-smetanovým krémem (který jsem zvěčnila čerstvě vytažený z trouby zde) a dostala recept na fíkové koblížky. Než jsme odjeli s prázdnou domů, domluvila jsem si soukromou sklizeň s Gégé. Úžasné fíky (ty ze Sollies jsou vyhlášené) za 2€ kilo! (na slavnostech se ty samé prodávaly za 6€). Mám jich sladkých 20kg a od manželky Gégé výslužku na cestu. První várka fíkové zavařeniny už je naložená ;-) Následovat bude jiná verze s fíkovými listy, fíkový likér, fíky confit (v zimě skvělé k foie gras), sorbet a tarteletky. Mňam! Na to jsem se celý rok těšila.

  
Jaký byl váš víkend? Loučím se s vámi pohledem na horskou vesničku Rougon ve Verdoňském kaňonu, který se nám naskýtá z naší chalupy 


25 komentářů:

  1. Mám moc ráda čerstvé fíky. Byli doby, že se daly u nás koupit v obchodě. Už jsem je dlouho neviděla, asi se jim nevyplatí k nám do malého města dovážet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda! Ale pravda, fíky jsou na převoz choulostivé. Aby zdárně přežily, trhají se nezralé a to jim zase na chuti nepřidá :-/
      Krásné dny!

      Vymazat
  2. Anýz, Ty máš vždy zaujímavé zážitky. Čítam vždy so zatajeným dychom a predstavujem si miesta, ktoré opisuješ. Nádhera. A ešte k tomu si moc šikovná a spracuješ to kvantum ovocia a zeleniny. Klobúk dolu. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ღ ღ ღ Lepím si stylově washi páskou nad pracovní stůl. Pro takové komentáře má cenu psát dál!!
      Moc děkuji, Andrejko, a přeji krásné babí léto

      Vymazat
  3. Aný, ten výhled....a ty fíky....a ještě bych chtěla vidět šéfkuchaře Guy a jeho koláč :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, jeho koláč je v kuchařce Provensálská kuchyně (vyšla i v češtině, skvělá kniha), můj koláč ja na FB ;-) A fotečku Guy ti vylepím jako bonus k fíkovému debužírování :-)

      Vymazat
  4. Och, tolko krasy. Jesen jemoje naj obdobie . U nas zacala skola -obe deti v novych skolach, obe deti nervozne, ani sladke ranajky ich neukludnili...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje taky. A jaro! Tak ať se dětem daří a ve škole líbí!!
      Krásné září

      Vymazat
  5. Ach ty fíky, hned bych šla taky za rosy trhat... a ten výhled. Posílám mnoho pozdravů, dnes u nás zamračeno a tak nějak podzimně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výhledu v Rougonu se nemůžu nabažit. A co teprve ten druhý z ložnice! Ten je nej!! Posílám sluníčko a těším se na zářijový coming out vintage zástěr :-) Pa

      Vymazat
  6. Cerstve fiky snad se jich take jednou dockam vloni jsem si ho zasadila a ted nusim cekat.Z chalupy mate uzasny vyhled.Med bude urcite moooooc dobry.Za chvili budete mit podzim a my se radujeme z jara,neni ten svet bajecny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dočkáte se určitě! Já loni zasadila dva nové fíkovníky, a už byla letos i první (malá) sklizeň :-) Verdoňský kaňon je kouzelný a naše vesnička Rougon má na něj nejkrásnější výhled. Nikdy neomrzí! Med je chuťově super - právě stáčíme ;-) A děkuju za návštěvu! Objevila jsem tak blog u protinožců... kam se chystám ;-)
      Krásné jaro !! :-)

      Vymazat
  7. Ty ich kupuješ na debničky ja na kusy po 1€, alebo sa napchávam sušenými. Krásna krajina!!!!!
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1€ za kus ??? Tak doufám že jsou výtečný!!
      A děkuju!

      Vymazat
  8. Co dodat, úžasné! Fíky miluju, akorát mi nezbývá než si je kupovat u nás v obchodech, ale vím, že ty čerstvé od moře chutnají o moc lépe. Těším se, že si je ještě v Itálii koupím, pokud už nebude pozdě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, po fíkách se můžu utlouct :-) Nevím jak v Itálii ale tady máme fíky až do konce září. Doufám že na tebe na stromě počkají ;-)
      Krásnou dovolenou, Baru !!

      Vymazat
  9. Anýzovko,Ty ses uměla narodit...však Ty mi rozumíš,nemohu Ti to ani závidět ,jen přát,možná ta chut čerstvě utržených fíů na mne ještě v mém životě čeká...mávám do dálky a přeji užívej si,jak nejvíc to jde...M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zase to K nepíše...já psát umím,sorry

      Vymazat
    2. Marcelko, hned bych ti pár poslala! Ale nic by ti z nich nedošlo... Takže si je natrháš, ze stromu rovnou do pusy, až přijedeš do Provence :-) Mávám z dálky do dálky, fíkovou vůni posílám a držím palce do školy!!

      Vymazat
  10. No nádhera! Hlavně nad těmi fíky slintám ;-) Letos jsem na Sardinii ochutnala poprvé fíkovou zmrzlinu... zážitek ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, mně tady právě vrčí zmrzlinovač s domácí fíkovou zmrzkou a hned vedle se mrazí fíkový sorbet :-) Tak doufám že budou tak dobré jako na tvé dovolené ;-)
      Krásné babí léto!

      Vymazat
  11. Dostal jsem se nahodne na Váš blog. Super, hned jsem se přihlásil mezi pravidelné čtenáře.
    Zdravim a přeji krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skokem webovým krokem taky ráda brouzdám :-)
      Krásný víkend a děkuji!!

      Vymazat
  12. Anýzovko to je krása. Fíky u tebe teda jedou na všechny způsoby viď.
    A ta poslední fotka mi připomněla naší letošní krásnou cestovatelskou dovolenou - to musím vidět znovu - Verdon byl úžasný.
    měj se Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem fíkoaddict ;-) Verdon je kouzelný <3 Obzvlášť na podzim, krásně barevný, skvělé pochoďáky kaňonem a večery na chalupě u krbu s vínem ze sklípku a pečenými kaštany :-) Kde jste byli?
      Krásný víkend, Věrko!

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...