úterý 2. dubna 2013

Velikonoční víkend v horách


Doma jsem si to krásně velikonočně vyzdobila. Doháním totiž vánoce, které poslední léta trávím někde letem světem a o to s vědší vervou se vrhám na sezónní deko když jsem doma. Takže vše nachystané, načančané, upečené ... a Provensálec vymyslí že jedeme na prodloužený víkend na chalupu do hor. Chvíli protestuju, že do hor nic netáhnu, ani pomlázku ! ;-) Provensálec se culí. Ví že budu prořezávat stromy a že o proutí nebude nouze. Tak alespoň vyjednávám hon na čoko vejce v horské zahradě. Provensálec se culí ještě víc! Nějak mi (prozatím) uniká proč, ale pro čokošku i přes plot skočím ;-) Takže se jede. Stěhování národa probíhá tak jako tak, jen mandlová haluzka s kraslicemi zůstává doma na stole. Nehodlám riskovat, že tu krásu roztřískám v horských serpentýnách. 


Víkend je víc než vyvedený, počasí nám přeje, slunce a azúro, jen v pondělí 1.4. je pravé aprílové počasí. Na tričko to ještě není ale na sluneční okulky ano :-) V neděli se jdeme projít do naší víkendové vísky Rougon ve Verdoňském kaňonu, zahalené do mandlových květů. Nádhera!




Skočíme do kapličky dát pozdravení otci Guy - kapitola sama osobě, dlouhé háro, na každém prstu obří prsten ve stylu lebka a heavy metal, na mši se přiřítí v kožené bundě a na nohách santiága, chybí už jen motorka :-)  


Po návratu na chalupu Provensálec vyhlašuje hon za čokoládovým pokladem. Já natěšeně vyrážím s košíkem v ruce ;-) Po chvíli mi dochází proč se tak culil! Hledat vajíčka ve 2000 m² zahradě mi dá řádně zabrat. Když jí celou prolítnu a mám jedno jediné vajíčko, jsem nucena přistoupit na radikální řešení. Učím Provensálce rychlokurzem česky "přihořívá" a "hoří". Ve finále to vypadá tak, že on si sedí na terase, usrkává archivní vínečko a občas na mě, lezoucí v houští, křičí "pžihoživa !" :-) 



Tak takhle krásně na mě čekalo vajíčko pouze jedno, to co jsem našla hned ;-) Ostatní byla velmi dobře schovaná, jedno dokonce v bývalém kurníku ;-) Pravda, vajíčka vypadají jako pravá ale jsou čokoládová, s cukrovou polevou. A velkou radost mám z fialek a zvonků, které jsou rozeseté všude po zahradě :-)

Zcela vyšťavená z honu ale spokojená "s úrodou", usedám k nedělnímu obědu. Tradiční jehněčí v troubě několik hodin zkracujeme na jehněčí kotletky na zahradním grilu, s čerstvě natrhaným tymiánem. Místo klasické velikonoční tabule, která se obvykle protáhne na celé odpoledne, zasedáme na terasu s výhledem do vsi. Archivní vínko ročník 1995 velikonoční atmošku jistí :-) 



O víkendu se nemohu nabažit pohledem na naši stařičkou a majestátní mandloň. Větévky na azurovém plátně mi připomínájí obraz od Van Gogha :-)


   
Jaké byly vaše velikonoce ?


29 komentářů:

  1. Řekla bych, že je to od tebe docela dobrá provokace. Ještě včera ráno jsme byli zasypaní hromadami sněhu. Naštěstí dost toho stihlo roztát. Na sluníčku bylo příjemně, ale občas foukl studený vítr. A další přívaly sněhu nás čekají zase zítra. Nejspíš asi uteču za tebou. Měj se moc krásně Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No uvažovala jsem jestli azúro vyvěsit aby vás to neporazilo :-) Ale takhle krásně bylo "jenom" v sobotu a neděli.
      Přijeď se ohřát, Rijo, něco upeču ;-)
      Krásné dny

      Vymazat
  2. Anýzovko, krásné velikonoce jste měli! Kytky a mandloně - nádhera! U nás je hromada sněhu...Vesnička v pozadí, romantika...a k tomu jehněčí a dobré víno. Pokouší se o mě závist ( v dobrém)... Krásný den! Adriana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím že to jaro u vás letos nějak měšká :-( Ale tady má taky minimálně 2 týdny zpoždění a počasí jak na fotkách je normálně celý březen ale teď se vydařilo jen 2 dny na velikonoce...
      Pravda, provensálská atmoška to čekání na jaro přeci jenom pozdvyhne do jiných výšin :-)
      Krásný den i tobě, Adriano

      Vymazat
  3. Tak tento příspěvek byl vzhledem k počasí u nás, jako navštívit karibský ostrov. Jak je psáno výše, jsme zasypáni sněhem, mrazivé ráno -7st., ale naděje, že taky uvidíme nějaké ty květy umírá poslední. Díky za reportáž z hor. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Tak to pak ten karibik nemáte z Čech moc daleko :-)
      Neboj, jaro brzo dojde !! Přední meteorolog hlásil minulý týden, že si ještě 2 týdny počkáte. Takže příští týden je tam i s květenou :-)
      Krásný den, Marvael

      Vymazat
  4. No teda to je krása, překrásná vesnička!!! Dobře sis vybrala svého Provensálce....:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jani! Já vím ale to jsem ještě netušila že to bude až takové terno :-D
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Ach to je nádhera, takové Velikonoce bych chtěla mít. Aspoň konečně vidíme jaro. Ta mandloň má ale krásné květy. Díky za fotky, jsou super:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Moni! Mandloňových květů se nemůžu nabažit i když na ně koukám třetím rokem. Staré pokroucené stromy, záplavy květů, rozeseté po stráních... ten kontrast jemné květy a hrubá zvrásněná kůra stromu je úžasný :-)
      Měj se fajn!

      Vymazat
  6. Nádhera. Závidím to rozkvétající jaro. U nás je na zahradě sníh a sněženky se třesou ve sněhu.
    V sobotu nás vytáhlo ven sluníčko a v neděli ráno jsme se probudili do bílého.
    O velikonočním pondělí se sluníčko dralo mezi mraky, ale nic moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Aleno,
      Já zase závidím ty sněženky :-) Ty tady nemáme a moc mi chybí...
      I tady není počasí typicky jarní, taky přišlo pozdě. A to že jsou letos velikonoce už tak brzo, tomu moc nepřidalo, v Čechách obzvlášť :-/
      Počasí u vás hlásí oteplení příští týden, tak snad vše konečně rozkvete a zima a sníh dají sbohem!
      Děkuji za návštěvu a přeji krásné dny,
      Zdena

      Vymazat
  7. Any, tak o takychto nadhernych velkonocnych sviatkoch mozem len snivat. Nadherne prostredie, krasne pocasie. Mozem len tisko zavidiet, ale v dobrom samozrejme. Moje oko sa Tvojimi krasnymi fotkami nabazilo. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejko, to jsem ráda že alespoň tvé oko pookřálo :-)
      Posílám jarní pozdravy a děkuju !

      Vymazat
  8. No tady v Čechách bylo na Velikonoce tak ošklivé počasí, že člověk má pocit, že to tak musí být všude až u tebe jsem pochopila , že někde už třeba jaro opravdu je.. Krásně jsem se u tebe pokochala a z vyprávění nasmála... to muselo být skvělé hledat ta čokoládová vajíčka.. krásné dny Dita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dituš, jaro k nám už došlo ... ale taky si dalo načas! Tak snad už se došourá i k vám !!!
      Jo jo hledání čokošky jsem si nádherně užila i pak následnout konzumaci za to lezení po čtyřech po zahradě ;-)
      Děkuji za návštěvu a přeji krasné jarní (!!) dny

      Vymazat
  9. No tak to je fantazie! Vlilo mi to energii do žil a duši dalo naději, že jaro sleze z hor i knám do údolí, ááách:-). Já to radši celé prospala, moje nálada byla s teploměrem na bodu mrazu. Příští víkend se budu léčit v lázních a pak už to prostě přijít musí!!!!! Děkujeme za tu krásu:-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, Šárko, jsem ti vehnala mízu do žil :-) Jaro k vám už je stopro na cestě, posílám po kousku každý den :-) A takové nicnedělání a lelkování za pecí má taky hodně do sebe :-)
      Užij si lázně a pak už jen pokvetěš jak ty jarní haluzky ! Pa

      Vymazat
  10. A já Ti tak závidím fialky,miluji jejich vůni,co já už nakoupila parfémů,slibujících jejich vůni a NIC!Tady jsem našla alespon mýdlo s vůní fialek,je boží.Recept na linecké Ti večer šoupnu na blog,měli jste se krásně.Já měla včera pyjama party s háčkem,vlnou,capučínkem a lineckým.Nikdo nepřišel na koledu,tak mám asi o kilo víc!A představa Tebe lezoucí a hledající vejce mne rozesmála,mělas na hlavě čelenku s ouškama ,jako tady děcka?Krásně jste si to užili,měli jste to jak v pohádce.Už se taky těším na nějaké květy tady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já bych zase chtěla sněženky :-) Ale co naděláme? Ikdyž fialky v naší zahradě úžasně voní! Teď mě teprve napadlo že jsem jich pár mohla natrhat a udělat home made toaletku! A parfémy od Annick Goutal jsi vyzkoušela ? Jeden mají i violkový ;-)
      Pyžamo párty s cappuccinem a lineckých bych si taky nechala líbit :-) K tomu nějaké tvoření a DVDéčko, i to kilo jako bonus :-D Bez toho se to lehárkové debužírování špatně dělá :-) Ale to si nejlíp užívám když jsem doma sama...
      Čelenku jsem neměla, ale podívaná to musela být tuze nádherná! Já lezoucí roštím a maliním, šplhající po stromech (u Provensálce jeden neví - a taky že jo! jedno tam bylo!!), kurník prolítnutý, jak jsem po tom vypadala, ani se neptej! Provensálec si prozatím pohupoval nožkou v křesílku na terase, v ruce vínko, úsměv do široko a za občasného "přihožííívááá" mě posílám po "hřišti" tam a zpět... asi abych to kilo čokolády nejdřív vyběhala ;-)
      Krásné jarní dny do Irska !

      Vymazat
  11. Wouw, jááááá chci takýýýý:o)! Tiše hávšak přejícně závidím;-d. Tady to vypadá na únor, stromy a vrubjelci stále zimně chrupkají, nebe zadeklováno, oskar raději nevylézá.... Bohousky jste si to užily, jen čo je prauda! Huž potřebuji vlít trochu tepla a slunka do té své maďarsko-slovácké krve;=). Boskávám, drahá moja. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimosko, tak přijeeeeď !!! O jaro se s tebou podělím :-) A možná i ráno jógu zacvičím ;-) Teď jsem rozlítaná :-D
      Prauda, bohousky jsme si to užili :-)
      Boštěkujem a jarní pozdravení posílám!

      Vymazat
  12. no tedy paráda...tak dobře se tedy nemáme :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) ale znáš to přísloví že tráva se zdá vždy zelenější u sousedů ? ;-)
      Děkuji za návštěvu, Evíku, a přeji parádní dny :-)

      Vymazat
  13. Anyzovka jedna :)ved toto je vacsie trapenie ako tie moje lievance :) ja tu slintam nad tvojim kuzelnym zivotom v Provence :) snad ten vymenny pobyt este stale plati :) ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, jasně že jo !!! Já jen čekám až zařídíš novou kuchyň a navaříš než přijedu :-D
      Krásný víkend !
      PS:tvé lívance jsou ve starting boxu na nedělní snídani ;-)

      Vymazat
    2. Kuchyn uz je zariadena ,tak mozes prist na nedelne lievance rovno k nam :)

      Vymazat
    3. A to mi říkáš při pondělí !!! Příští neděli tam jsem :-D

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...