pátek 19. dubna 2013

Muffiny z mrkvové natě



aneb na téma: nic se nevyhazuje, vše do zbytku se spotřebuje! Jen na ten kompost není co hodit :-)

Jaro je tu a s ním je zpět i jarní zelenina s mladými výhonky a čerstvým lupením. Konečně! Už se mi ten zimní sortiment zeleniny a ovoce okoukal... V něděli na trhu jsem nevěděla po které jarní zelenině sáhnou dřív, chuť jsem měla na všechno: mrkev s natí, ředkvičky, tuřín s lupením, chřest, malé fialové artyčoky v pugétech, jarní cibulky... Věděla jsem, že natě a lupení tak rychle nespotřebuji začátkem pracovního týdne, přeci jenom v pondělí trávím víc času u počítače než u plotny :-/ Takže to vyhrály naťové mrkve - letos první, chřest, ředkvičky s lupením, špenátové listy a jarní cibulky. Samozřejmě že jsem nešla domů s takhle prázdným košem! To jen jarní, čerstvě pultový sortiment :-) A ano, když vybírám zeleninu, vybírám také její lupení a košťály. Jako bio a eko fanynka, vše se u nás recykluje ;-)

Na víkend vám nabízím rychlý a snadný recept na slané muffiny, které jsou skvělé jako aperitiv nebo se salátem jako lehká večeře. Taky se super šiknou na piknik v olivovém háji nebo s sebou na pláž ;-)



Muffiny z mrkvové natě




150g mouky1 kypřící prášek
špetka mletého kmínu
3 vejce
125g bílého jogurtu
125g čerstvého kozího sýru ("tvarohové" konzistence typu St Pierre)
4 lžíce olivového oleje
2 mrkve
mrkvová nať ze 2 mrkví  
70g strouhaného sýru (Gruyere, Eidam...)
sůl

Mrkvovou nať omyjeme, blanšírujeme 1 minutu ve vroucí vodě a zchladíme. Necháme okapat, popř. osušíme. 

V míse smícháme mouku, kypřící prášek a mletý kmín. V jiné nádobě našleháme vejce, přidáme jogurt a čerstvý kozí sýr a postupně vmícháme olivový olej. Vzniklou hmotu zamícháme do připravené mouky. Přidáme jemně nastrouhanou mrkev, nasekanou blanšírovanou mrkvovu nať, strouhaný sýr a osolíme. 

Těsto nalijeme do vymazaných formiček na muffiny. Z uvedeného množství máme 6 ks muffinů klasické velikosti. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut na 180°C. Podáváme vlažné (nejlepší) nebo studené.


Tipy:
- čerstvý kozí sýr můžete nahradit třeba ricottou, potom doporučuji přidat více mrkvové natě pro zvýraznění chuti 
- můžete také nakonec do těsta vmíchat kousek kozího sýru nakrájeného na kostičky
- mrkvovou nať můžete zapracovat do těsta nadvakrát podle toho jak se vám bude zdát těsto "zelené". záleží na bohatosti objemu použité natě a také do jaké míry máte rádi chuť "lupení" v jídle 
- místo klasických forem na muffiny můžete použít menší formičky ve tvaru košíčku (na fotce), výsledkem bude 12 mini muffinů. nezapomeňte však snížit čas pečení ! cca 18 minut


* * * * *

Používáte taky v kuchyni natě a košťály ? Co z nich připravujete ? 


16 komentářů:

  1. Tak recept s mrkovou natí vidím poprvé. Ukládám do paměti, mrkvičku se chystám teprve dnes nasadit :-) Já zatím použila jen kopřivovou nať do špenátu. Hezký víkend do země cikád přeji M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se bude hodit na sklizeň :-) Já mám obě zahrady z ruky tak zeleninu nepěstuju, jen ovocné keře a stromy, ale chtěla bych moc...
      Děkuji za zastavení a krásný týden přeji

      Vymazat
  2. Vypadá to krásně! Slané muffiny jsem ještě nedělala. A mrkvovou nať taky nikdy nezkoušela, jen petrželovou a celerovou. Takže díky za recept, vyzkouším. Příjemný víkend, Anýzovko! Adriana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Adriano. Já dělám slané muffiny dokonce ještě častěji než ty sladké :-) Mám ráda obě verze, jen u té sladké se musím víc krotit ;-) Z mrkvové natě jsou taky dobré slané koláče nebo variace na pesto k těstovinám.
      Hezký den!

      Vymazat
  3. Taky se mi to líbí. Recept ukládám a hned vyzkouším. Taky přeju příjemný víken Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Helčo a přeji krásný týden!

      Vymazat
  4. Anýzovko, to je ale parádní recept - jen s ním asi doma moc neprorazím. Ale třeba když to nebudu říkat nahlas a dám ji tam míň kdo ví. Já bych si to dala hned a k tomu nějaké dobré bílé vínko.
    měj se fajn Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Věrčo. Hmm, třeba prorazíš ... Provensálec taky není na lupení ale byl si přidat dvakrát :-) Já zásadně "zdravé novinky" nesděluji dopředu ani se neptám "chutná ti to?". To se Provensálec dovtípí že se od něho očekává správná odpověď :-D Trpělivě vyčkávám a sleduji po očku reakce. To se potom jen zapráší ;-)
      Jooo, na letní terásce s chlazeným vínkem, to bych si taky dala říct :-)
      Krásný týden!

      Vymazat
  5. Aný, mám na ně hroznou chuť... Ty musím vyzkoušet, nic podobného jsem nedělala. Díky za recept. Hezký víkend v Provence :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Moni :-) Já se pro změnu odhodlávám na tvé kopřivy ;-)
      Měj se moc fajn!

      Vymazat
  6. Anýýý, byla jsem si nakoupit a večer jdu na to! Snad budou vypadat taky tak chutně, a nejenom vypadat! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Olííí! Tak doufám že se podařilo a chutnalo :-)

      Vymazat
  7. Tak to vypadá skvěle, hned si zapisuji do svého receptáříku na muffiny:-) krásný víkend do Provence!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, já jsem v tvém super luxury receptáři na muffiny !!!! Tak to děkuji, Jani :-)
      Doufám že se víkend vyvedl a zahrada je celá překopaná :-)

      Vymazat
  8. Tak ty hned zítra zkusím teda jestli tady seženu mrkvičku s natí.Irové mrkev jedí na kila dušenou je všude ale velká a dovozová.Takže možná nějaké bylinky budou nat muset nahradit.Zdravím z dálky do dálky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S dušenou, lépe řečeno nedodušenou, mrkví mám své bohaté zkušenosti z UK :-) Zelený hrášek je ve stejné kapitole ;-)
      Místo mrkvové natě můžeš dát nasekané listy koriandru (neblanšírované), ten snad u vás seženeš. Taky dobrý.
      Zdravím do daleka a přeji krásný týden! Slunečný u vás ?

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...