úterý 30. dubna 2013

Anýzovka na cestách ... v Chorvatsku



a bohužel už zpět doma a v plném pracovním procesu  :-(

Mít home office je skvělé, jste pánem svého času ... tedy více méně. Záleží na klientech. Někteří ne a ne pochopit, že i kancelář doma má otevírací hodiny, a že mail který se objeví v mé schránce o půlnoci na ně nebude čekat vyřízený druhý den ráno u kávy.

„Opravdu nepracujete přes víkend ?“
„ Ne.“
„ No to to !“

I tak pracuju poslední měsíc v průměru 90 hodin týdně, když oficiální pracovní doba ve Francii je 35 hodin. Někdy jedu 48-72 hodin v tahu, abych všechny deadlines stihla. Ne, tak jsem si to opravdu nenaplánovala, to jen někteří stále přihazují další a další práci. Průběžně. Myslí že nenápadně. Když to nebude hotové tak jak si představují vysnívají, zemegula se zřejmě přestane točit. Po nás potopa...

Tak jsem to ve čtvrtek po půlnoci zabalila, hotovou práci odeslala a o půl třetí ráno se vydala směr letiště Marseille. S sebou jen sluneční okulky, sandály, foťák. Ani knížku jsem nepřibalila. Chtěla jsem jet tak lelkovat, pozorovat, kochat se, popřípadě očka zavřít. Žádné lejstro, ani čtivé. Jo, Provensálce jsem přibalila ;-) Destinace Zadar. Hlavně jinam, z dosahu telefonu a mailů. Za sluncem. K moři. Za víkendovým lelkováním. Nízkorozpočtové aerolinky mají jednu jedinou výhodu : cenu letenek. Za pár euro vás svezou téměř kamkoliv. Proč si takový prodloužený víkend nedopřát ;-)

Zadar jsem neznala, je to moc příjemné město,  s třítisíciletou historií a cenným kulturním dědictvím  Ostrovy nacházející se v okolí jsou ideální pro výlety, my jsme se vydali prozkoumat ostrov Pag, je spojený s pevninou mostem a není třeba se naloďovat s autem na trajekt. V okolí Zadaru je také několik národních parků, doporučuji na celodenní výlet a pochoďák kolem jezera Plitvička. K ubytování jsme si pronajali apartmán v historickém centru Zadaru, ve čtvrti Varoš, která je plná restaurací, kaváren a teras a jen pár metrů od přímořské promenády. Byla to moc dobrá volba. Kromě výletů jsme samozřejmě nemohli ošidit debužírování :-) Vedle grilovaných selat a jehněčího masa ze solných luk, mě nejvíc potěšilo čevapčići. K tomu pivo Karlovačko. Skoro jako doma :-)

Převozník v Zaradu, aneb jak pohodlně "přejít" z pevniny do staré části města, 
která se nachází na poloostrově a neobcházet celé město než narazíte na most (jen o tom vědět ;-)  

Líbí se mi jak jsou antické památky a římské sloupy jen tak rozesety po městě, 
žádná zábradlí, žádná omezení. Skvělá "společnost" při ranní kávě

 

 Trh v Zadaru jsem si nemohla nechat ujít - od ovoce přes zeleninu, ryby, olivový olej, po květy a sazenice.
Jahodová a šeříková sezóna v plném proudu ... neodolala jsem :-) 
Přivezla jsem si i sazenice stévie na zdravý "cukr" 

Celodenní výlet do národního parku Plitvička Jezera rozhodně stojí za to! 

 Tuto jsem si půjčila od Jacka ;-) Jednak jsem nad jezery neletěla vrtulníkem - bohužel :-/ a jednak Provensálec otočil na foťáku gombíkem a je po fotkách... Tak hlavně že to máme vryté v paměti :-)

V okolí Zadaru je více jak 200 ostrovů a ostrůvků, skvělé musí být jen tak proplouvat lodí a užívat si zátok. Provensálec má nápad ! My se vydali na ostrov Pag. Prozatím ;-)

"Hlavní město" Pag stejnojmeného ostrova. 
Velmi tradiční, folklórní, vyhlášený pro krajkové dečky a mořskou sůl.


Na severním cípu ostrova u vesničky Lun jsou úžasné olivové háje se staletými olivovníky. 
Místní olivový olej je také vyhlášený, úžasně voní a 2 litry cestovaly do Provence :-) 


Ostrov Pag má taky specialitu Paški sir. Velmi dobrý ovčí sýr.

Ovce spásají trávu "ochucenou" mořskou solí, která dodává jejich masu speciální chuť. 
Jehňata pak končí na grilu, já vím ... ale je to opravdu skvělé 

 Obzvlášť zapité místním Karlovačko :-)



PS: Já vím že vám ještě dlužím Řím, narozeninovou Paříž, víkend plný mořských potvor v Normandii, povídání o drátenici Věrce, výlet na hrad Grignan, květinový trh v La Tour d´Aigues, novou knížku kamarádky Lenky o Provence ... Já to brzy napravím, jen co mi to práce dovolí ! Tak se máte alespoň na co těšit :-)

  

11 komentářů:

  1. Jééé, já tu slzím.Zadar je náš druhý domov.Jezdíme tam na 2 měsíce .Miluji jídla ve Stomorici nebo ve Foše.Výborná je pizza do ruky u Donatu, sedět tam a poslouchat zvuky zvonů.Na Pagu kupuji ruční krajky od babiček.Nebo jet trajektem na Ugljan. Ach , hned bych jela s Tebou......Nejlepší jehněčí mají v Kožinu, dělají ho, jak říkají ,,pod pekou".Krásně přikryté zvonem a zahrnuté uhlíky.Na jahodách jsem tam žila v období těhotenství asi měsíc a půl a tak se doma nedivíme, že je naše Aninka jahodová holka:-)))Psala bych a psala. Příště dej vědět a my Tě tam všude protáhneme. Děkuji za krásnou reportáž .Hezký zítřejší den přeji.

    OdpovědětVymazat
  2. Anýzovko já na svém blogu před chvilkou dopsala o dešti a Ty na mne s tímhle!Slunce,moře,jahody....Jak já miluji teplo a jak mi chybí! Krásné fotky,v Chorvatsku jsem byla ve Vodici, bylo tam krásné moře, chutné jídlo ,jen možná jsem se bála do vody díky množství ostrých kamenů.Doufám ,žes během tohoto výletu načerpala spousty energy do dalších dnů.A na všechny Tebou slíbené psaní se moooc těším.Z dálky do dálky pozdrav od Marcely letí!

    OdpovědětVymazat
  3. Anýzovko, krásný výlet sis naplánovala, hned bych jela také... Tvé fotky ve mne vyvolávají pocit, že už to léto tady brzy bude... a já také, se (možná) dostanu do těchto přímořských krajů. Moc se na to těším. Díky za krásný příspěvek. Hezké májové dny :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Samá známá místa, chutě a vůně. Díky za připomenutí. M.

    OdpovědětVymazat
  5. Anyzovko,
    v Zadaru jsem byla coby male dite. Nepamatuji si skoro nic. Bohuzel byvala Jugoslavie neni destinace, kam bych dostala sveho manzela. Takze jsem rada, ze jsi mi tento krasny kus sveta ukazala alespon takto. Mej prima den pokud mozno bez stresu, Katerina

    OdpovědětVymazat
  6. Zdeničko, nádherné fotografie. Hned to člověka nutí sbalit kufry a někam vyrazit. Miluji to letní modré nebe to je pak fotka jedna hezčí než druhá. Je kouzelné jak se právě v tomto městě potkávají různé kultury. Děkuji za reportáž. Pá drahá Lea

    OdpovědětVymazat
  7. Anýzovko, krása - pořád přemýšlím jestli tam s dětmi v červnu jet nebo ne.... hodně jsi mě navnadila i když já se chystám na Trogir.
    Krásné fotky ... a moc se těším na všechny ty další výlety v PS.
    Věrka

    OdpovědětVymazat
  8. Měli jste moc krásný prodloužený víkend, určitě jste si výborně odpočinuli :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc díky za krásné obrázky. Zavzpomínala jsem si na naši dovolenou na ostrůvku Vir. Udělali jsme si výlet jak na Pag tak do Zadaru. Moc krásný prodloužený víkend jsi si užila. Rija

    OdpovědětVymazat
  10. Anýzovko, krásná reportáž! Můj muž má k Chorvatsku trošku averzi, plné cesty a pláže hulákajících Čechů. Ale z Tvého pohledu, krásná historie s velkou pohodou. Měli jste úžasný prodloužený víkend! Moc jsi mě nalákala, letos snad tím směrem taky vyrazíme...Adriana

    OdpovědětVymazat
  11. Nádherná dovolenka. Na Karlovačko si dobre pamätám. Andrea

    OdpovědětVymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...