čtvrtek 25. října 2012

DIY - Podzimní aranžmá na stůl


Už týden nedělám nic jiného než máchání-sušení-spařování-loupání kaštanů ... Bože, připravit JEDNO kilo vyloupaných (celých!) kaštanů zabere JEDEN (celý!) večer. Ani se mě neptejte kolik těch kil z Kaštanových slavností v Collobrières doma máme ! A protože mi už z kaštanové nadílky začíná seriózně šibat ;-) tak jsem to musela proložit nějakou jinou, kreativnější čiností.


Z víkendu na chalupě ve Verdoňském kaňonu jsem si domů přivezla kromě kdoulí z naší zahrady i krásně barevné lupení a plody podzimu. V plánu byly i hrušky ale ty nám v mezičase drze sklidil divočák ;-) A jelikož jsem sobotu strávila řezem stromů, tak jsem přibalila i pár větví na špalíčky ... Provensálec nestačil zírat když jsem větve táhla v něděli večer k autu :-D

Takže patřičně z lesa i zahrady vybavená, vrhla jsem se do tvořící práce. Představu o finálním výrobku jsem neměla přesnou, ale chtěla jsem něco ze špalíčků a aranžmá inspirované ikebanou aby se dalo položit na jídelní stůl. Dalším kritériem bylo použít jen to co dům dal – než bych se totiž dostala do města na nákup, vše by mi dávno zvadlo... Postup nemůže být jednodušší :-)

Co je potřeba: větve na špalíčky, mech, větvičky a podzimní plody
Co je doma: mísa, karton, alobal, vteřinové lepidlo, drátek, lýko

Špalíčková dóza: zahradnickými nůžkami nastříháme špalíčky, z kartonu vystříhneme kolečko o trochu vetší než je mísa (tak aby se na něj daly stavět špalíčky ale karton nebyl vidět), mísu obalíme alobalem (to sice není nutné ale nechtěla jsem si pokapat lepidlem mísu a pak jí po odstrojení několik hodin čistit ;-) Pak už jen stačí nalepit špalíčky jeden vedle druhého k sobě a počkat až řádně zaschnou - já jsem si k tomu dopomohla kolíčky na prádlo.



Aranžmá: mísu vyložíme vlhkým mechem (podložila jsem ho kousky kůry co používám na záhonech, tak aby mech z dózy vykukoval). Naaranžujeme větvičky, plody a listy podle chutě a "sklizně" – v mém případě žaludy a dubové listí, šípky, bobkové listí, planý břečťan s plody. Z červených listů okrasného javoru jsem ještě umotala růžičku a za pomocí drátku píchla do mechu. Pár kousků mechu jsem vtlačila mezi špalíčky, ty omotala lýkem, zastrčila kytičku z bobkového listu a šípku a je to :-) 

Jak vypadá podzimní aranžmá na stole u vás ?


9 komentářů:

  1. mooc krasne aranzmaaa..si mooc sikovna,Anyzovka :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zdendo, ty jsi ale opravdu velice sikovna holcina!!:-D Tve clanky hltam, a tvurci cinnost
    hluboce obdivuji!!Jen tak dal!
    Proste, mas styl pro dekoraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi dekuji za pochvaly !! Budu se snazit dal :-)
      Anonymne typuji na Aix ? ;-)

      Vymazat
    2. Zase to uhadla, zenstina jedna!

      Vymazat
  3. krásná dekorace, je fakt skvělá!
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  4. Moc krásné a ty javorové listy tam krásně zapadají. Hezký večer :) Monika

    OdpovědětVymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...