úterý 25. září 2012

Slavnosti fíků v Solliès


Když se řekne fík, tak jihnu a má fíková závislost nabírá na obrátkách. Škoda že se jí mohu oddávat pouze jeden měsíc v roce ! Nebo naštěstí ? ;-)


Úplně první fíky mám spojené s ... Prahou :-) V Jindřišské ulici býval francouzský obchod, kam obyčejný smtelník moc nevkročil a když už, tak na čumendu, pokud o existenci obchodu věděl, neboť česká výplata by mu stíží stačila na jeden nákup. Obchůdek byl určený pro cizince a diplomaty (zřejmě aby v Čechách nestrádali), hojně zásobován nejenom francouzskými delikatesami jako foie gras a sýry ale i exotickým ovocem. V té době jsem pracovala na velvyslanectví, a tak se stalo, že jsem jednoho dne stanula v obchodě. Nevěděla jsem, kam se podívat dřív ! Zvláště proutěné koše plné ovoce mě učarovaly, ikdyž jsem neměla ani šajn co by to mělo být a ani jak to chutná. Mezi rambutanem a mangostanem to vizuálně vyhrála karambola (posléze se ukázalo jako ne zrovna nejšťastnější výběr :-) Jako bonus jsem přibrala pár kousků čerstvých fíků. Po ochutnání přišlo velké zklamání... Chuť a vůně nijaká, čerstvé fíky nesahaly ani po kotníky těm sušeným :-(

K fíkové závislosti jsem se však nedopracovala v Provence, nýbrž v Řecku. Tam jsem měla poprvé možnost fíky ochutnat tak jak se sluší a patří : tedy čerstvě natrhané ze stromu, zabalené ve fíkovém listí :-) Na ohmat měkoučké, ještě vyhřáté od slunce, s pronikavou vůní, šťavnaté, lahodné... prostě boží !


Přiznávám bez mučení, od té doby jsem fíkům propadla :-) Ovšem ani ve Francii, potažmo v Provence, není snadné na fíky na trhu narazit. Tedy na ty, nad kterými se budete rozplývat a které slupnete jako malinu. Fíky špatně snášejí dopravu, velmi rychle se kazí (fermentují) a tak na odbyt dál od fíkových sadů jsou sklízené ještě nedostatečně zralé. Pokud budete čekat, že vám fíky v míse na stole dojdou, tak se nedočkáte. Chuťově už lepší nebudou, vzhledově na tom budou ještě hůř... Jediná vaše šance jak fíky vylepšit je buď je upéct v pekáčku v troubě se lžící medu nebo je gratinovat na pánvičce.



A vůbec nejlepší je pro extra čerstvé fíky si dojet na fíkové slavnosti do Solliès-Pont, které se konají poslední srpnový víkend. Letošní Fête de la Figue proběhla 25-26. srpna a na programu toho bylo hodně, namátkou :
- v sobotu dopoledne procházko-pochoďak (8 km) fíkovými sady a prohlídka fíkové kooperativy; inaugurace slavností za doprovodu provensálských tanců; odpoledne defilé v dobových kostýmech; večer bál a fíková večeře na zámku
- v neděli dopoledne Řád fíků ze Solliès (intronizace, velmistři, požehnání v kostele); v poledne Master Fík s šéfkuchařem
- po celý víkend samozřejmě trhy "vše o fících a z fíků" od 9:00 do 19:00 a speciální fíkové menu v restauracích

Největší tahák je však ochutnávka široké škály výrobků z fíků, rady jak a co z fíků připravit a také jak správně pečovat o fíkovník. A samozřejmě možnost si to vše koupit :-) Na Facebooku jsem hned po příjezdu zveřejnila můj fíkový stůl hojnosti ;-) Následné dny jsem pak trávila u sporáku a vařila a vařila, fíková vůně se nám domem linula a my radostně zasedali k fíkové tabuli :-) Ale než dojde na slíbené recepty z fíků a následné debužírování, stojí za to se chvíli pozastavit u ovoce samotného.


  
Fíkové stromy patří k Provence tak jako levandulová pole. Ne všechny fíky jsou však vhodné ke konzumaci. Tak jako cuketové květy, i fíkové květy jsou samčí a samičí. O to aby se fíkový květ převtělil do lahodného fíku se stará vosička stehnatka fíková. Fíkovník vám krásně v zahradě nepokvete jako třeba třešeň nebo mandloň. Malinké kvítky jsou schované uvnitř budoucích fíků, na první pohled to tedy vypadá že  fíkové plody vyrůstají rovnou z větví. Vosička samčí květ "navrtá" a uvnitř plodu naklade vajíčka. Takto obalená pylem se přesune do květu samičího aby se posilnila, čímž květ opyluje (ale vajíčka zde neklade). Jak od sebe stromy poznáte ? Jednoduše : v době sklizně, stromy obalené malými, zelenými fíky jsou samčí, plod je uvnitř suchý. Samičí plody fíkovníku jsou velké zralé fíky, jejichž květ se přeměnil na lahodnou a sladkou dužinu. Prostě ty co se prodávají. A nemusí být jenom tmavě fialové, barevná škála jde od žluté, přes zelenou k bledě fialové až témeř černé. Různým křížením se také dosáhlo u některých odrůd samoopylování. A pak jsou odrůdy co plodí dvakrát ročně - nejdříve v červenci a poté v září/říjnu a ty co mají pouze jednu úrodu - nejranější začátkem srpna, valná většina na podzim. Na trhu však máte šanci objevit fíky více méně pouze v září, určitě nepropásněte !! Ve světě existuje více jak 600 druhů fíkovníků. V Provence ve Vaucluse si můžete v zahradní školce Baud vybrat váš fíkovník mezi 300 druhy. Nicméně "běžně" k dostání je asi 25-30 druhů fíkovníků (Violette de Solliès, Noire de Caromb, Bourjassote...) K dostání třeba ve školce Pépinière Labatut v Solliès-Pont (tam jsem si je koupila i já :-)




Vůbec nejznámější je fík Violette de Solliès - fialový naducaný plod. Ne nadarmo se fíkové slavnosti odehrávají v Solliès, místní fíkové sady totiž dodávají 3/4 francouzské produkce ! A tak na trhu narazíte s velkou pravděpodobností právě na fík odsud :-) A proč se jim zde tak daří ? Díky místnímu mikroklima : hodně slunečních dní, teploty vyšší než průměrné v Provence a dostatek vody. Dřív tomu však tak nebylo, staří Řekové a Římani primárně pěstovali fíky v okolí Marseille ale jak se město zvětšovalo, pěstitelé museli hledat nová vhodná místa na založení sadů a došli až do Solliès. A fíkům se zde tak daří, že obdrželi v červnu 2006 ochranou známku A.O.C. tedy Appelation d'Origine Contrôlée (Chráněné označení původu. Zaručuje spotřebiteli geograficky vymezené území, tradiční postup výroby a časté kontroly kvality) - graal každého pěstitele a chovatele.

Tak až se vám poštěstí projít se fíkovým sadem, natrhejte si pár lahodných fíků rovnou do pusy. Nezapomeňte že ideálně zralý fík se jí i se slupkou. Přibalte pár fíků do listů a cestou zpátky nasávejte slastnou vůni linoucí se ze sadu a představujte si co všechno si připravíte : fíkový džem, celé fíky v sirupu k foie gras, pečené fíky s medem jen tak nebo s čerstvou 'brousse', fíkové víno na aperitif, fíkové tarteletky s mandlovým krémem, fíkový sorbet, gratinované fíky ke kachnímu 'magret' ... :-)




PS: Nemusím snad připomínat, že během zářijového fíkobraní je nejlepší se vydávat do fíkového sadu obden, když ne denně ? :-D



2 komentáře:

  1. Prohlížím si Tvůj blog a při pohledu na ty tuny fíků mi už tečou sliny... také mám závislost... a potvrzuji, že nikdy nechutnají lépe než čerstvě utržené!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, ještě pod stromem :-)
      A děkuju za návštěvu!

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...