neděle 24. srpna 2014

Vůně provensálského koření a levandule

Z New Yorku jsem si odskočila na pár dní na chalupu do Verdonského kaňonu. Hektické, hlučné, věčně tepoucí velkoměsto jsem vyměnila za provensálský vidiek, klid a pohodu pod staletou lípou. Nožky jsem měla z Manhattanu a Brooklynu značně ušoupané, ale ani to mi nezabránilo vydat se na pochoďák do Verdonských hor. Do čarokrásné přírody kde úžasně voní provensálské koření a kvete divoká levandule 



Kopcovitá krajina, skalnaté masivy staletími tvarované a tyrkysově zelená voda kaňonu nabízí pohled, který se vám nikdy neomrzí. Když si k tomu představíte teplem se tetelící vzduch, sluníčko které se vám opírá do ramenou, divokou levanduli, tymián a saturejku, které se mísí s houštím garrigue a odkud se k vám line omamná vůně, jste v ráji  









Bez provensálských bylinek si nejde představit Provence a spolu s česnekem a olivovým olejem tvoří základ provensálské kuchyně. Ty pěstované zaplavují trhy pronikavou vůní, bohužel stále častěji ani lístkem provensálské sluníčko neviděly, neboť jsou dovážené z Polska či Bulharska :-/ Bylinky divoce rostoucí ve středozemské lesostepi jsou v obchodech k nenalezení. O to jsou vzácnější, chuťově výraznější a plné vonné silice. Snítko horské saturejky se přidává do některých kozích a ovčích sýrů a také při vaření luštěnin. Tymián a bobkový list dochucují ratatouille, dušené a grilované maso a dohromady tvoří bouquet garni. Z divoké levandule se destiluje levandulová esence s medicinálními účinky, vyrábí přírodní kosmetika a najde využití i v kuchyni. Vše je vymazlené sluncem, provoněné a v BIO kvalitě.   

Co je k mání a co ruce Anýzovky nasbíraly ve výšce 1500 metrů na verdonských kopcích?


* Tymián *
- používá se k masu, do sýrů, do mletého masa, ke zvěřině, do salátů, do luštěninových pokrmů, k nakládání okurek a rajčat, do omáček, k zelenině, k přípravě ryb... a je nezbytnou součástí bouquet garni
- působí protizánětlivě a antioxidačně, podporuje uvolňování látek, které ucpávají dýchací cesty. je proto vhodný při léčbě zánětu dýchacích cest, jako jsou bronchitida, kašel, nachlazení 

- může být také použit ke zmírnění zažívacích problémů jako je nadýmání, poruchy trávení



* Horská saturejka *
- díky výrazné chuti může nahradit pepř, v Provence se jí lidově říká oslí pepř
- hodí se k masitým pokrmům, do sekané, do nádivek
- obzvlášť vhodná je do luštěninových jídel v jejichž kombinaci předchází nadýmání


* Divoká levandule *

- pravá lékařská levandule Lavandula angustifolia
- má uklidnující, antidepresivní, antiseptické vlastnosti, působí proti křečím a pro relaxaci svalů, regeneruje externě pokožku při popálení, ranách, bodnutí hmyzem, reguluje nespavost, silné analgetikum
- vhodná k výrobě kosmetických přípravků (relaxační olej, pleťová voda...) a pro vaření (bylinný nálev, do dezertů a zavařenin...) 
  

* Bobkový list *
- z velkého vavřínu, který máme v sadu na chalupě ve výšce 1050 metrů, čerstvě trhaný, také v BIO kvalitě
- podporuje trávení a chuť k jídlu, používá se při dušení a pečení masa, zvěřiny, při dušení zeleniny, do polévek a smetanových omáček, nakládání zeleniny, okurek, hub, konzervaci masa, do směsí koření, k přípravě marinád a do terin... a je nezbytnou součástí bouquet garni
- nejlepší je ho použít čerstvý ale můžete ho v kuchyni zavěsit, nechat usušit a trhat lístky podle potřeby 



* Bouquet garni *
- je kytička bylinek bez které se v Provence neobejdete a používá se téměř do všeho: do vývarů, polévek, ratatouille, k dušeným masům, k rybám, do omáček...
- skládá se z bobkového listu a snítek tymiánu, svázaných provázkem ještě čerstvé  
- před použitím můžete doplnit o čerstvý list řapíkatého celeru a zelený list pórku 



* * * * *


Kdyby se i vám zachtělo divokých provensálských bylinek a pravé levandule, stačí si přát :-) A když si budete přát do pondělního večera (25.8.), tak je přihodím do kufru a pošlu extra čerstvé za české poštovné ;-)

Bylinky jsou celé, na větvičkách, nedrhnuté, tak jak se v Provence používájí. Zachovávají si tak plné aroma. Před použitím stačí lehce promnout v dlaních nad hrncem, přihodit do jídla a před podáváním holou větévku vyndat. Pouze levandule je ručně, šetrně obraná ze stébel. 

5 ks bouquet garni 49 Kč 
sáček bylinek (tymián, saturejka či bobkový list) 99 Kč
sáček pravé levandule 149 Kč


* * * * *

Krásnou voňavou neděli!

_____________________
© photos: Anýzovka v zemi cikád, Adriana Lafeta (17)



42 komentářů:

  1. Jéé ty jsi poklad, bylinky já miluju a tohle se mi jen tak nepoštěstí nechat si poslat divoké z tak okouzlující krajiny. Tak si přeju bouquet garni a levanduli, prosím, protože saturejku i tymián mám vlastní. Děkuju! Pošli mi, prosím, kam poslat peníze a kolik za poštu, děkuju moc! Krásný zbytek neděle a ty fotky jsou luxusní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, uz jsou v kufru :-)
      Detaily poslu pak z Cech.
      Krasny tyden a moc dekuju!

      Vymazat
    2. Pošťák je na cestě s voňavým balíčkem :-)

      Vymazat
    3. Přišel jako na zavolanou, dnes v tom deštivém dni popíjím levandulový čaj místo kafe, mám zavřený oči a představuju si místo, odkud divoká levandule je. Je totiž jiná než tady u nás. Děkuju pěkně!

      Vymazat
  2. Jen si ho nechej vyčistit, koukám, že tam asi máš nějaký nečistoty na zrcadlech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky koukam :-0
      Nastesti je to jen na objektivu, to je tak kdyz nekdo hodi fotak jen tak do batohu... :-)

      Vymazat
  3. Zdeničko, tak to je nádhera! Opravdu se kochám a cítím tu vůni...
    Pohodový voňavý večer přeji, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Asi bych do NY z toho ráje měla potíže najít cestu:-) A to teplé sluníčko... si teď ,tak akorát můžeme užívat z tvých foto.
    Díky za tu krásnou voničku:-D!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Priznam se, ze se mi odtud nechce ani domu, pouhych 100 kilasku niz...
      O je! Jako mam do kufru pribalit gumaky a usanku?? :-D
      Krasny tyden a dekuju!
      PS: slunicko pro sichr balim s sebou ;-)

      Vymazat
  5. Aný, ještě jsem tu já! :-D
    Málem jsem kvůli seleti promeškala příležitost ovonět si kuchyň, ba i jídlo a nechat na sebe dýchnout milovanou Provence...áchjo...za pět minut dvanáct (máš ještě kufr pootevřený, že JO?). Píšu do zpráv.
    Nádherné psaní....díky.....
    Hanka R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si někdo debužíruje na Chebsku :-)
      To víš že mám a ještě na něm ani nesedím abych ho zavřela ;-)
      Děkuji, mávám a dej si kousek čuníka i za mě :-D
      Pa

      Vymazat
  6. Juuu Aný, to je voňavé čtení. Miluju opravdové věci ♥... a koření sluncem provoněné k nim určitě patří ..... já si přejuuuu :-) Alice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme stejnou lásku pro opravdové věci, Alice :-)
      To je hezké, že si přeješ :-) Ale cooo? Co mám přihodit do kufru? :-)

      Vymazat
    2. Any a na mozek do polevek pouzivam hodne rapikaty celer,kvuli Nikousovo 2 operacim.Kvuli obnove.Rada se ucim stale nove a novw veci.Moc dekuji.Jsi gurman.

      Vymazat
    3. Máš je mít, Alice :-)

      Vymazat
  7. Aný, úúúžasné, všechno!
    Ještě nemáš zavřený kufr?
    No, tak jestli nemáš, tak moc a moc prosím o pravou divošku levanduli .o)))
    Díky moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Eliannko,
      ještě do něho stále přihazuji :-) Tak tam je jedna divoška pro tebe ;-)
      Krásný večer a děkuji!

      Vymazat
    2. Elianko, pošli mi prosím tvou mailovou adresu na anyzovka@gmail.com abysme se domluvily na pošťákovi :-)
      Děkuji!

      Vymazat
  8. Sacek divoke levandule
    ..jestli zbyde pro Nikyho na uvolneni rucicky.....tymianovou mast uzivame pri nachlazani.Dekuji.Ivana Ubl

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jestli to jde jeste napravit, tak saturejka a bouquet ♡ Musim zvolnit tempo, abych nezmatkovala. Jinak ale budu vdecna za cokoliv ♡

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevadí, já vzala pro sichr od každého jedno :-) Takže napraveno ;-)
      Dobrou!

      Vymazat
    2. Alice, poslala jsem mail na Anima nábytek se všemi detaily + doplnění adresy.
      Děkuji a hezký pátek!

      Vymazat
  10. Mila Anyzovko, mam podobny vkus jako vy (na styl zivota, na hezke kamenne veci ....), jen nemam tolik odvahy. Prozatim opravuji v CR stary kamenny dum :-) Nedavno jsem zalozila vlastni blog :-) Zavidim Provence a gratuluju ke krasnemu zivotnimu stylu. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Petro,
      Myslím, že i na handmade opravy starého kamenného domu musí být kopec odvahy ;-)
      Děkuji za zastavení se u mě v Provence a já to jdu omrknout k vám :-)
      Krásné babí léto!

      Vymazat
  11. Provence....to je moje láska, letos mně to nevyšlo, ale příští rok se chystáme s kamarádkou:)))....Anýzovko, nenašel by se u Vás ještě nějaký sáček s divokými bylinkami?
    Mějte krásně pozdně letní dny a budu se těšit:))) Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám že závan voňavé Provence u vás doma zpříjemní čekání na cestu do země cikád :-)
      Moc zdravím z pod azurové oblohy, Evi!

      Vymazat
  12. Zdeni, to je krása ...... bylinkama to voní až sem ....Marki

    OdpovědětVymazat
  13. Milá Anýzovko, pokaždé, když čtu zdejší článek, tak se na mě doma trochu zvláštně dívají. To je od počítače samé "ááááách" a "jéééé" a "pojďte se podívat!"... :-D
    Moc děkuju za pěkňučkou obrázkovou procházku po verdonských výšinách. Moc jsem si to užila a těším se na další! :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D :-D
      Mám moc radost, že se ti u mě líbí, Bebe <3 Vzdychej dál ;-)
      Moc děkuju a voňavý pozdrav posílám!

      Vymazat
  14. Wow, to je nádhera, ta příroda, volnost !! Bylinky mám moc ráda, na naší zahrádce je jim věnován velký květináč a už si taky suším na zimu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve Verdonském kaňonu je ještě neposkvrněná příroda ♡ Moc děkuju a ať krásně xelou zimu voní!

      Vymazat
  15. Keďže som vo Francúzsku (okrem Paríža a Versailles) nikdy nebola, opájam sa krásou Francúzska aspoň pri fotkách vášho blogu a rovnako tak pri etapách Tour de France :-) Nádhera. A ešte čosi ma zaujalo v tomto príspevku. Vidiek je naozaj aj české slovo? Myslím, že som ho doteraz nikdy v češtine nepočula, myslela som, že po česky je to venkov :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za návštěvu u mě v Provence! Odletem na Reunion se váš krásný komentář "ztratil" v upozornění na mailu :-( Sice později o to s větší radostí napravuji :-)
      Vidiek je po slovensky ;-) Za to můžou mé slovenské kamarádky z Paříže. Ráda používám, pro mne lépe evokuje malou ztracenou vesničku v Provence :-)
      Přeji krásné dny a budu se těšit a viděnou!

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...