pondělí 11. listopadu 2013

Anýzovka na cestách… v belgickém Gand



Do Gand jsem jela neplánovaně. Provensálec přišel, že jede do Gand. Já jen zahalasila "já taky!". On že tam jede pracovně. Já na to "já taky!". Provensálec jen povytáhl obočí a v bublině nad jeho hlavou se dalo číst jak tam můžu jet pracovně když jsem se o cestě právě dozvěděla. Chlapi, ničemu nerozumí... Ale já tam opravdu musím :-)

Když jsem, ještě v Paříži, studovala na univerzitě, přijela k nám na roční stáž mladá lektrorka z Čech. Byla zlatá, zapálená a její přednášky byly moc fajn. Když v červnu odjížděla zpět do Prahy, složili jsme se jako studenti na dárek na rozloučenou. Ač byla v Paříži poprvé, měla možnost tam rok žít, mluvila plynule francouzsky a pařížskou destinaci si vybrala cíleně, celý rok snila - básnila - o cestě do ... belgického Gand. Tak jsme jí tu cestu dopřáli :-) Říkala jsem si co na tom městě je? Jak někdo může chtít dobrovolně vyměnit nově objevenou Paříž za malé (málo/ne)známé městečko? Co má víc? Od té doby jsem vedla v povědomí, že se tam musím jednou podívat, prozkoumat, zjistit to... Hned mi bylo jasné, že já tam teď jedu taky, a pracovně, prosím ;-)


Gand, Gent či Ghent chcete-li, je kouzelné městečko lidské velikosti, tak akorát na prodloužený víkend (který jsme bohužel k dobru neměli). Říká se mu Benátky severu. Něco na tom je. Ikdyž doslovně se to brát nemůže. Atmosféra, obzvlášť ta večerní, je kouzelná. Středověké domy podél říčních kanálů, v noci rozzářené, se zrcadlí ve vodě, k procházkám po nabřeží jak stvořené. Spousta kulturního vyžití, zajímavá muzea, festival světel. Úžasné obchody s designem a kreativní tvorbou. Belgické speciality, malé útulné restaurace a kavárny, výtečná čokoláda a wafle jako bonus. Co víc si přát? Lepší počasí :-/ Za celý týden bylo hezky pouze jedno odpoledne, kdy vylezlo sluníčko. Jediný den kdy jsem fotila. Jinak stále šedo, sychravo, zima, deštivo. Permanentní LIJÁK...  


Design Museum

Od výrobny, přes obchod, ke mně na stůl ;-)




PS: Belgický Gand vám vřele doporučuji na prodloužený víkend - v sezóně!
PPS: Pracovně jsem do Provence přivezla jeleny ;-) Budou v obchodě :-)

___________
© photos: Anýzovka v zemi cikád


26 komentářů:

  1. tak to bola zaujímavá pracovná cesta - závidím .. a píšem do "cestných snov", kam raz ísť na návštevu.. Vicky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Vicky! Gand rozhodně na seznam cestovatelských snů patří! :-)

      Vymazat
  2. Díky za příjemnou ranní procházku... Tam bych se taky moc ráda podívala :-). Krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Moni! Od tebe mě teší dvoujnásob díky super fotkám a tipům na výlet u tebe :-)

      Vymazat
  3. aaaaaaaaaaaaachhhh.....
    poznám aj iné slová, ale keď ten povzdych je úplne prvý prejav pri čítaní....
    Neviem čo robíš, ale robíš presne to, čo chcem celý život robiť....
    Od mladosti, keď sme chodievali so školou na výlety ma v danom mieste zaujímali iné objekty ako väčšinu...Poobjavovala som zákutia, ulice, výhľady o ktorých nikto z výletníkov netušil. Všetci hľadali obchody s handrami a ja som hľadala najkrajšie šutre, klaciky, blbosti....a hlavne na každom mieste som nasávala jeho energiu...
    a tak ak spomínam na niektoré miesto, ako prvé pocítim jeho vibrácie a až potom ostatok...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak! nejdřív nasát atmošku, sžít se s místem, objevit neobjevené, ochutnat nepoznané... To je to co dělá zda se pro místo nadchnu a nebo z cestovního bloku vyškrtnu :-)
      PS: aaaaaaachhhhhhhhh se mi líbí!! vzdychej dál, Jani :-)

      Vymazat
  4. V dobrem zavidim,jen tak se moci sebrat a odjet si,ale na jednu stranu jsem si taky cestovani docela uzila a ted bych uz deti za cestovani nevymenila.Takze moc preji dalsi tak pekne vylety.Jen by mne jako Jane zajimalo,co delas,cim se zivis.Z poznamky jsem pochopila,ze mas obchudek??A pokud ano,je i virtualni??Promin,ze vyzvidam,ale zajimalo by mne,jak lze takto zkloubit zamestnani a castejsi cestovani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasné, že cestovat s dětmi není jednoduché, obzvášť v našem případě kdy se potulujeme na druhé straně zeměkoule s batohem na zádech nebo brázdíme na lodi oceán. Proto se snažíme toho stihnout co se dá dokud do Provence nepřiletí čáp :-)
      Zkloubit zaměstnání a cestování je dlouhý nesnadný proces, víceméně možný jen pro pár profesí. Ideální je pracovat free lance a on line takovou práci jejíž výsledek se dá poslat mailem: články do novin, psaní knihy, fotograf, web designér, marketingové studie, překlady... Ale to pak při cestování máš "neplacené volno", tedy pokud si nebereš práci s sebou. Pokud máš na mysli práci jejíž náplní je cestování, tak nejdostupnější je v cestovním ruchu. Velmi zajímavá je rozvojová spolupráce, humanitárka, pozorovací mise a taky "válečný" reportér, ale to není o cestě jako takové. Já jsem dělala/dělám vše z uvedeného, kromě tří ;-)
      A teď mě nejvíc bere můj provensálský obchod :-) Virtuální bude ještě než bude hotový kamenný. Doufám že už příští týden! Tedy pokud ten zelený mužíček co sedí někde na kabelu v našem vidieku odkráčí a internet bude zprovozněný... Ale dám vědět!
      První výrobky jsou na mém Instagramu, dneska diáře: http://instagram.com/p/g2rYg6QBUx/

      Vymazat
  5. paani to je paradne...dakujem za fotky...aspon takto som si to pozrela...Zuzana

    OdpovědětVymazat
  6. Nádhera, krásne starobylé mestečko. Bože ako to Ty vieš všetko tak krásne popísať. Ja si normálne pri čítaní predstavujem, že som tam. Už som to raz písala, ale fakt vďaka. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevadí, Andrejko, piš klidně dál!! Pokaždé mě to moooc potěší :-)
      Děkuju <3

      Vymazat
  7. Zdeničko, mockrát děkuji za nádherný výlet. Pokochala jsem se dálkou a úplně cítím tu vůni čokolády. Tvoje báječné cestovatelské zápisky se nádherně čtou a ještě báječněji se u nich sní. Jen ta realita je pak tvrdší, když to čteš v práci:-))) Krásný týden Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Jaruško :-) A moc mě to těší!! Jen příště to chce vankůš na přistání ;-)
      Krásný týden i tobě!

      Vymazat
  8. Krása!! A už se těším na jeleny ... :-) pa Aný!!

    OdpovědětVymazat
  9. Zdeničko, byla jsem tam, byla jsem okouzlena a musím se vrátit. Moc děkuji za nádherné fotky a zdravím! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Helenko, i za zastavení!
      Mávám z Provence!

      Vymazat
  10. Hezký výlet! Mě by zajímalo, jaké jeleny jste přivezla...malé, velké, největší? :-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
  11. Zase super! Anýzovko, vyjet si pracovně pro jeleny, to se muselo :) Jdu prozkoumat, jestli mi taky jeleni nechybí :-D
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  12. Jojo...Tam bylo krásně.. Byla jsem tam vloni v dubnu. počasí studené, vítr, sychravo..Ale naštěstí nelilo. Vypadalo to město, jak středověké filmové kulisy.. Jako v pohádce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne! Kulisy jak malovane!
      V dubnu tedy taky ne... co cervenec? ;-)

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...