neděle 27. října 2013

Kaštanobraní v Collobrières


Dnes se koná poslední kaštanobraní sezóny. Jestli jste poblíž nebo projíždíte vesničkou Collobrières, určitě se zastavte! Zdejší kaštanové slavnosti jsou vyhlášené. A pokud to máte do Provence z ruky (což je škoda převeliká ale může se stát ;-) tak si to zapiště do diáře na příští rok, na poslední tři říjnové neděle. Taková podzimní dovolená v Provence je moc dobrý nápad :-) A letos je zde říjen přímo kouzelný!  

Kaštany z Maures rostou v několika obcích departementu Var: Collobrières, La Garde- Freinet, les Mayons, Pignans, Gonfaron a místní klima horského masivu Massif des Maures jim náramně vyhovuje. Pěstování kaštanů zde bylo zavedeno v 10. století a bylo jedinou potravou pro místní obyvatelstvo v chudé krajině. Dnes tato starobylá kultura představuje hlavní produkci Maurského masivu a zabírá 900 hektarů lesů.

V době sklizně jsou každoročně organizovány kaštanové slavnosti a letos se konal 31. ročník Fête de la châtaigne Akce se účastní kolem 150 místních řemeslníků a vystavovatelů a kaštany zde můžete vidět a ochutnat ve všech jeho kulinárních podobách. Vesničkou se line vůně pečených kaštanů, do korzování kolem stánků hraje provensálská hudba, vy nevíte kam a co ochutnat dřív :-) 


A co všechno se z kaštanů připravuje? Kromě obligátních pečených kaštanů, tradičně crème des marrons - taková kaštanová Nutella, výborná k snídani na chleba nebo k svačině na briošku nebo jen tak rovnou lžičkou do pusy :-) Kaštanové pyré, které je k sehnání i v Čechách, a používá se na přípravu dezertů. 



Delikatesou jsou marrons glacés - ledové kaštany, které ovšem nemají nic společného s českou čokoládovou tyčinkou stejného názvu. Pravé ledové kaštany jsou celé kaštany, kandované v cukrovém nálevu, a to po dobu 8 dní. Každý den se musí cukrový nálev koncentrovat na jiný stupeň, projít varem, delikátně do něho ponořit kaštany, nechat okapat a odležet do druhého dne. A to opakovat osmkrát. Poslední den se ještě dělá glaçage, aby se ledové kaštany nelepily. Celý proces je ruční, zdlouhavý a nejtěžší na tom je udržet kaštany celé. Tomu odpovídá i cena: kilo ledových kaštanů první jakosti a velkého kalibru stojí 92€ (2300 Kč). Ani Francouzi je nekupují po kvantech a celoročně, nechávají si je jako vzácnou lahůdku na vánoční svátky. Dobrou alternativou je koupit ledové kaštany brisé, tedy kousky které se během kandování rozpadly. Chuťově jsou stejné a cena je poloviční. Během kaštanových slavností jsou navíc k sehnání za speciální cenu, a to za stadkých 23€ za kilo. No neber to! :-) Z kaštanů se taky dělá zmrzlina. Ta s kousky ledových kaštanů z Confiserie Azuéerenne je nejlepší! 


Co mě při první návštěvě slavností udivilo bylo kaštanové pivo. Teď bez pár lahvinek domů neodjedu. Musím přiznat, že je výborné! Můžete si ho odnést domů nebo si dát skleničku na místě, třeba ke kaštanovým klobáskám, sýru nebo kaštanové paštice :-) Pokud dáváte přednost sladkému tak si také příjdete na své: kaštanové makronky, tarteletky, cakes, nugáty...


Samozřejmě že jsou k sehnání kaštany samotné a to v několika kalibrech. Od 3€ za kilo menší kaštany, které se hodí na pečení nebo vaření až po 6€/kg za největší - ideální ke kandování. Dobrý deal je také koupit si kaštany netříděné, tzn. tak jak nasbírané, za 1,50€/kg. Pár jich doma sice vyhodíte ale je to skvělý poměr kvalita/cena. 


Tip na závěr: až si budete doma kaštany péct, po vyndání z děravé pánvičky je zabalte na chvíli do novin, budou ještě lepší :-) 



____________
© photos: Anýzovka v zemi cikád, ledové kaštany/marrons glacés: Confiserie Azuréenne 

28 komentářů:

  1. mňam - nevím co bych si dala dřív :-)
    a do Provence bych se měla asi odstěhovat, abych stihla všechny ty "akce"
    měj se krásně Anýz a krásný podzim
    Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky vzala to ochutnávání hezky popořádku :-D
      Provence není níkdy dost! Ale po pravdě, ač žijíc tady, všechny akce nestíhám, ani zdaleka! To je na plný úvazek :-)
      Děkuji, Věrko, a tobě také krásný barevný podzim!

      Vymazat
  2. Ahojky...
    opět jedna, pro mě úžasná, reportáž. Zase jsem se dozvěděla něco víc o tom, co mě hodně zajímá ...DĚKUJI !!!!
    Přeji krásný zbytek října, Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji za krásný komentář a zastavení!
      Krásný slunečný podzim!
      Zdena

      Vymazat
  3. Vy mě úplně týráte :) Kaštany miluju a chtěla bych kaštan na zahradu ale u nás je to v celku vzácnost sehnat pár plodů na zasázení..... Ale já ho stejně jednou seženu a pak .... budou hody u nás :)
    Hezký podzim Radana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám že to týraní je snesitelné ;-) Kaštany taky miluju <3
      Když jsme se vrátili ze slavností tak jsem říkala Provensálcovi, že musíme na chalupě vysadit kaštan :-) A přemýšlela jsem kde vzít sazenice protože tady jsem žádné neviděla a ani na slavnostech se neprodávaly. A teď mě trklo, DÍKY VÁM, že na chatě v Čechách máme za plotem planý kaštan a každý rok musíme vytrhávát desítky sazenic co v zahradě vyrostly z napadaných kaštanů. Jdu na to! Jestli se chytnou, pošlu i vám ;-)
      Mějte se krásně a děkuju za návštěvu!

      Vymazat
  4. Moc děkuji za kaštanový blog, i manžel si početl :-) Je to tak krásně nafoceno, že bych hned ochutnala. Kamarádka si v srpnu v Saint Martin-d´Ardéche koupila tu kaštanovou Nutellu :-), měla jsem si ji vzít taky :-) Těším se na další recepty! Jinak Havl. Brod je od nás hodinku autem...:-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda že i muže jsem nalákala :-) Ardèche je další kaštanové království! Taky houbařské :-) Ale ač s Provence sousedí, od nás je 200km a tak se tam často nedostaneme :-/
      Jeden kaštanový recept najedete tady: http://anyzovka-v-zemi-cikad.blogspot.fr/2013/02/oranzove-cappuccino.html A další snad brzo dodám!
      Mějte se krásně, Evo!
      PS: hodinku odkud? :-)

      Vymazat
    2. Recept vypadá skvěle, ale u nás se vaří minimálně 4 litry polévky, to bych měla spotřebu jak dýně, tak kaštanů :-) V Ardéche bylo nádherně (píši špatnou čárku, vím, nemůžu tu správnou na klávesnici najít :-D) a moc se mi líbila vesnička Aiguize.
      PS: Jinak hodinku od Tišnova a v naší dědince by se rybníček Brčálník našel :-)

      Vymazat
    3. Tak já dám nějaký recept vhodný do kastrůlku :-) S čárkou to je v pohodě, na české klávesnici není :-) Já píšu na francouzské tak tady na mě na 7 mrká ;-) Do Ardèche jsme měli jet v létě na pár dní sjíždět řeku ale nakonec jsme museli zrušit :-/ Škoda převeliká!
      PS: tam jsem ještě nebyla! tam se musí túze dobře mlha krájet :-)

      Vymazat
  5. Díky za další francouzskou inspiraci ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Aný, jsi mě navnadila na ty pečené kaštany. Úplně cítím tu jejich vůni, mňam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pečená kaštanová radost je nejlepší :-) Krásný podzim a těším na report z dnešního cestování po "mé" Vysočině :-)

      Vymazat
  7. Maji dalsi krasnou oslavu,jsem moc rada za jsi nam to ukazala .Ja jsem mimo pecenych a cesnekovych nic jineho jeste nedelala a ted kdyz vidim na co vsechno se daji pouzit tak mam co vyskouset.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Česnekové kaštany? To neznám zase já. Sem s receptem, prosím!
      Kaštanové hody nemůžu než doporučit! :-)

      Vymazat
  8. Musím souhlasit s tím,že kaštanová Nutella je skvělá.Loni jsem jednu dostala a letos třeba dostanu taky,prosíííím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli to "prosííííím" bylo na mě tak by to chtělo nějakou indikaci kam kaštnovou Nutellu poslat ;-)

      Vymazat
    2. Posílat nic nemusíš,stačí, když ji za tři týdny dovezeš na Vysočinu a já si jí na 3017 vyznednu.

      Vymazat
    3. O jé! Paparóti jsou o krok dál když znají č.p.! :-) Přihazuju do kufru! Za 4l sušených hříbků si ji zasloužíš ;-)

      Vymazat
  9. Hm, tak ja tedy moc kastanova nejsem a ty pecene si kupuju spis, kdyz jsem zapomela rukavice. Ale to kastanove pivo bych rada zkusila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já za kaštany až na konec světa :-) A ač (téměř) nepivař, kaštanové pivo je fakt dobrý!
      Se zapomenutými rukavicemi jsi mě pobavila :-) A díky Katko za návštěvu!

      Vymazat
  10. úžasné...co všechno lze z kaštanů udělat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je toho ještě víc ale nestíhala jsem fotit jak jsem měla plné ruce laskomin ;-)

      Vymazat
  11. Kaštany, jsem ještě nikdy neochutnala... Musím to někdy napravit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě, Moni! Krásný konec října a hezké výletování :-)

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...