pátek 19. července 2013

DIY - Levandulová pletýnka


... neboli návod na levandulovou fusette. Je to jednoduché, efektní a praktické. Žádné kvítky ve skříni. Dlouho voní, ikdyž stébla uschnout. Stačí občas lehce promnout v ruce, pár "zrníček" popraská, uvolní esenci a vůně Provence se dál nese domovem :-)

                                           1.                                                                                    2.

Pletýnku je nutné "motat" čerstvě po utrhnutí levandule, neboť pak stébla zasychají a při ohýbání se lámou. Nejlepší je trhat levanduli postupně (foto 3), ale kdo má běžně za humny lán kam by si odskočil dle potřeby? Můžeme si také natrhat na několik pletýnek najednout a připravit si základ, tzn. do ohýbání stébel a svázat provizorně stužkou (foto 6).   

Nejdříve si stébla očistíme - lehce přejedeme prsty po stéblu dolů, abychom se zbavili lístků a malých odnoží. Připravíme si kytičku (foto 4) tak, abychom vytvarovali rovnovnoměrný "bochánek" z kvítků. Některé kvítky záměrně přečuhují, abychom plynule přešli z pletýnky na ukončení stébel. Já většinou pletu ze 30-ti stébel, fusette se mi tak zdá optimální velikosti. Záleží však na velikosti levandulových květů jaké máte k dispozici. Obecně platí, že květinový bochánek se nám má vejít do dlaně a při lehkém sevřetí se dotýkáme konečky prstů. Já oplétám stužkou přes 2 stébla, vzor tak lépe vynikne, takže podle potřeby můžete množství stébel upravit na 26, 30 či 34. Pokud chcete oplétat po jednom stéble, počet je vždy lichý. 

Vytvořený květinový bochánek podvážeme stužkou a necháme asi 15cm stužky na jedné straně přečuhovat. Tu schováme doprostřed květů (foto 5). Květinový bochánek vezmeme do jedné ruky a držíme v místech kde je omotaná stužka. Druhou rukou jemně ohýbáme jedno stéblo po druhém, pomáháme si nehtem u palce. Ohnutá stébla klademe podél květů až nám květinový bochánek "pohltí" (foto 6). Nesvazujeme stébla - to jen kvůli focení ;-) a nebo pouze pokud si pletýnek připravujeme více najednou.

                                              3.                                                                            4. / 5.

                                                              6.                                           7.                                                8.

Poté jednou rukou držíme stébla, s květy směrem dolů a oplétáme stužkou po 2 stéblech (či jednom) jako když se pletou košíky (foto 7). Stužku lehce a rovnoměrně utahujeme, květy uvnitř trochu seschnou. Postupujeme stejně až na konec květinového bochánku, kdy se nám volná stébla začnou lehce stáček dokola. Vytáhneme uvnitř schovanou stužku, stébla párkrát omotáme a uděláme mašličku, popř. doplníme očkem na zavěšení (foto 8). Nakonec rovně zastříhneme stébla a můžeme se radovat z provensálské fusette :-) 


* * * * *

Já se v neděli chystám do městečka Valensole na levandulový festival a "žně", které oficiálně zahajují sklizeň levandule v Provence :-) Můžete se těšit na fotoreportáž ;-)

Přeji vám krásný víkend a úspěšné levandulové pletení! 

____________
© photos: 1)  http://pinterest.com/pin/507780926706308415 ; 2-8) http://anyzovka-v-zemi-cikad.blogspot.fr


16 komentářů:

  1. Děkuji za super návod, určitě vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vdaka....ja urobim az buduci rok. Teraz nemam material.
    A , prosim, nezabudni na tu "mlhu". Snad sa to bude dat aj zo susenej,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na polštářkovou mlhu myslím :-) Teď bude na mém blogovém programu "levandulový týden" když začínají žně ;-)
      Krásný víkend

      Vymazat
  3. Aný, tak to je skvělé, to musím vyzkoušet :-) Díky za návod! Užij si levandulového trhu... Já chci taky!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Moni! Je to jednoduché, jen to chce trpělivost. A tu ty z aranžmá květin máš ;-)
      PS: tak pojď! sjedeme tam na Vespě :-)

      Vymazat
  4. Levandulová frčí i u mě na blogu :-)) na tvoje fotky určitě přijdu nakouknout a nechám se inspirovat - děkuji ♥Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, děkuji za návštěvu i komentář! Už jsem to u tebe "prošmejdila" - obě jedeme na levandulové vlně ;-)
      Krásný voňavý víkend!

      Vymazat
  5. Díky za návod. Vypadají bezvadně.

    OdpovědětVymazat
  6. Zdeni,a návod na ty dvoubarevné pletýnky by nebyl?Moc prosím.Už se těším na fotoreportáž z levandulového festivalu.Dceři se podařilo najít návod na levandulové koule,tak se na ně chystám.Krásný víkend,Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl :-) U fotky 4/5 uvážeš stužky dvě, propleteš první řadu jednou barvou. U "přechodu" na další řádek stužku vyměníš v momentě kdy proplétáš dole (nejblíž květům) aby "spoj" nebyl vidět a propleteš druhou řadu jinou barvou. Stejně pokračuješ po celé pletýnce :-) Vázání na konci můžeš udělat klasické oboustužkové (viz foto 8) nebo proplést jako já na úvodní fotce. V tom případě se každá stužka omotá kolem stébel po jedné straně, nahoře se překříží a vrací se zpět dozadu.
      Mě by pro změnu zajímalo jestli jsou ty koule tvarované jenom ze stébel nebo při pletení následně dovycpané květy? Viděla jsem je jenom jednou, na vánočním trhu v Aix en Provence, a chtěla si jednu koupit že ji vypreparuju ;-) Ale při zjištění ceny: 28 euros (za kus !!!) mě to preparování rychle přešlo :-)
      Krásný víkend a levandulové pletení :-)

      Vymazat
    2. Děkuji za postup.Vyzkouším.Ale musím sebou hodit,levandule je už skoro odkvetlá.Ta cena za kouličku je opravdu velká.To by byly drahé ozdoby na celý vánoční stromeček.Nezbývá nic jiného,než se o ně pokusit sama.Přeji krásnou neděli,Bára.

      Vymazat
    3. A já děkuji za postup na kuličku :-) Na vánoce si vyměníme foto našich stromečků ;-)
      To mě vůbec nenapadlo že v Čechách už levandulová sezóna končí když tady v Provence teprve dnes začala...
      Krásný nedělní večer a voňavé pletení, Baru!

      Vymazat
  7. Skvělý návod, děkuji! Také už jsem levanduli sklidila, i když mě je líto vždy ostříhat všech 25 keříků, tak ji nechávám vykvétat a pak sestřihnu a většinou ještě obráží, takže 30 stébel na paličku do zimy určitě ještě najdu :-) Loni jsem poslední levanduli stříhala před mrazíkem...

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá to zajímavě, děkuju za návod.

    OdpovědětVymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...