pátek 28. června 2013

Maková pole a třešňové sady

... neboli Provence začátkem června :-) Makové kvítky kam se podíváš, levandulové lány, ještě zelené, a sady plné třešní dozrávajících pod provensálským sluncem...  

Než se zmátořím z ultimátního jet-lagu, který jsem si přivezla z mé třítýdenní cesty po USA, tak se s vámi podělím o fotečky a tipy, které jsem nestihla publikovat před odletem neboť mi odešla klávesnice na mém notebooku :-/ Přísahám, že teď jsem noťas čajem nezalívala !! To samo ;-) Čestný pionýrský ☺ 

Týden před odletem do Los Angeles byl velmi hektický, najeto stovky kilometrů (konkrétně 2.632km !) ale i tak jsem si ho užila, spousty toho viděla a nového objevila:

  • středa 29. května: TGV neboli rychlovlak Aix en Provence -> Paříž; ubytování v apartmánu na mém vysněném Montmartru ♥
  • čtvrtek 30. května: Paříž; krapet prácovních schůzek a hodně courání po uličkách a zákoutích čtvrti Montmartre brodíc se vodou neboť nonstop leje... to mi ale úsměv ze rtů nebere! Stíhám i aperitiv a večeři s kámoškou a pak ještě druhý nášup na Montmartru... to je tak když máte nabitý program a času málo :-)
  • pátek 31. května: Paříž; předání bytu :-( a odjezd autem směr region Centre; noc v bývalém relais de Poste Cheval Noir v Argenton sur Creuse (1), předělaném na skvělý hotel.
  • sobota 1. června: schůzka v La Souteraine; jen co je vše vyřízeno, pokračuju v cestě na jih; náhodná obědová zastávka v restauraci Coq en Pâte v Guéret (2), která má od Michelinu ocenění 3 vidličky a od pondělí do soboty nabízí speciální kompletní obědové Michelinské menu za 18 € !! Skvělé jídlo, efektivní obsluha, příjemný interiér ... neber to :-) Pozdě večer projíždíme přes Sisteron, umírám chutí po vyhlášeném sisteronském jehněčím agneau de Sisteron, mému přání je vyhověno u Grand Hôtel du Cours (3) :-) O půlnoci příjezd domů à ma petite maison.
  • neděle 2. června: je oddychovější; nedělní trh ve Vinon sur Verdon; poobědové setkání s JP - "starý" známý co se čerstvě přestěhoval z Paříže do Provence (jednou tady všichni budem ;-) a společný pohárek na Cours Mirabeau v Aix en Provence.
  • pondělí 3. června: převelikánské zklamání v úžasné vesničce Mane kde se dozvídám že jsem po roce a půl definitivně prohrála spor s radnicí a místním průmyslníkem a můj vysněný dům-ateliér-business v jednom - má srdcová provensálská záležitost ♥ nebude můj :-(((( Mám chuť vraždit neboť vím že jednání nebyly ani trochu férové, holt jsem pod stolem nestrkala tučné obálky a věřila že můj projekt s ekonomickým přínosem pro region bude stačit... Mrzutou náladu si spravuji cestou k Lence C. (4) do Saint Saturnin les Apt a po zámku St Quentin mám tak čest shlédnout dům mémé a Lenčin ateliér. Cesta z Forcalquier k nim je kouzelná ! Fotím jak divá :-) S ohodně lepší náladou a povzbuzením k lepším zítřkům (díky, Leni !!) vyrážím do Rognonas kde si vyzvedávám skvělý starodávný sekretář, i (prozatím) bez plánované patiny na bílo vypadá v naší hale skvěle :-)
  • úterý 4. května: vyrážím do přímořského rybářského městečka Sanary sur Mer; několik vyřízování, hodinová pauza u mé úžasné pedikérky Françoise; cestou se zastavuji na kávu v mé oblíbené "zavěšené" vesničce Cadière d'Azur; přemísťuji se o pár kilometrů do Bandol kde máme letní byt; mimo zařizování pro tchýni která zde je, stíhám ještě zalít naši přímořskou zahrádku kde úžasně voní kvetoucí citronovníky a pomerančovníky ♥ Se snítkem vonících větévek se vydávám do Fuveau ke kamarádce Giulianě pro kabelky First of Tula (5) které navrhuje, neboť nutně potřebuju na US cestu její violet Thelma (ta v Hollywoodu u předchozího příspěvku ;-) Stíháme i apéro u bazénu... malé letní radosti :-)
  • středa 5. května: poslední vyřizování  a schůzky v Aix en Provence; dávám comp do opravny neboť stále v záruce; vracím auto z Pařížské půjčovny a  vydávám se směrem k ma petite maison;  balím v noci (jako obvykle); připravuji dům na absenci a kytky na sucho; Provensálec dostává seznam co vše musí udělat a přívést (jinak by polovinu zapomněl ;-) Spát jít nestíhám (jako obvykle)...
  • čtvrtek 6. května: ve 3:00 ráno odjíždím na letiště do Marseille, naskakuju na první let do Paříže a po deseti hodinách letu mě čeká slunná Kalifornie, L.A. a kamarád Juraj :-)


La vie est belle ! I když čas od času kope a kouše... mais c´est la vie, non ?*


        










_______________
* život je krásný! i když čas od času kope a kouše... ale to je život, ne?

(1) hotel & restaurace Cheval Noir, Argenteuil sur Creuse: http://www.le-chevalnoir.fr/index.php
(2) restaurace Coq en Pâte, Guéret: http://www.restaurant-lecoqenpate.com/fr
(3) hotel & restaurace Grand Hôtel du Cours, Sisteron: http://www.hotel-lecours.com
(4) Lenka Horňáková-Civade & knihy a kresby: http://www.lenka-civade.com
(5) Giuliana Jorrot & kabelky FirstOfTulla: http://firstoftulla.fr



19 komentářů:

  1. Anýzovko , zdravím! Super program, miluju když jsou dny nabitý do poslední minuty (samožřejmě včetně pauziček na dobré jídlo a pití:-)). A ještě jedno super k cestě do USA, od odby co jsem nedostala 3x vízum (před asi 10ti lety) mě přešla chuť to zkoušet...ale možná , že to zase zkusím, fotečky mě naladily:-) Krásné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Luci. Máme to stejně, hlavně do toho natřískaného programu zdárně zakomponovat food pauzy :-)
      S USA bych to nevzdávala !! Mně taky několikrát nedali vízum, před lety, na ambasádě jsem vystála pár ďolíků, dokonce jsem měla pohovor s velvyslankyní (spíš výslech), která mi dala jednu jedinou odpověď proč ne: prý se tam jedu vdát :-) Já namísto vdavek měla domluvený rok v Los Angeles a dostala stípko na místní univerzitě ale ani to nepomohlo... Od té doby už jsem tam byla několikrát, žila rok v New Yorku a víza lemují můj pas. Tak vzhůru do toho ! Cestování po US za to stojí :-)
      Krásné léto 

      Vymazat
  2. juuuuuuuu
    našla som Tvoj blog a čítam a čítam a cítim sa ako v rozprávke...
    žiť v provensálsku( a cestovanie po svete)....hmmm...pre mňa rozprávka
    tak aspoň sprostredkovane nasávam....
    super
    našla som u Teba aj nejaké návody na výrobu tuším niečoho z levandule....nemáš v talóne niečo ako osviežovač vzduchu?
    pridávam si ťa do obľúbených...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc se mi zamlouvá že si u mě ako v rozprávke :-) Násávej, nasávej, tento týden levandulově ;-) Pletýnka i mlha na polštář budou :-)
      Já to jdu omrknout k tobě ;-)
      Krásné dny 

      Vymazat
    2. teším sa....presne na tú mlhu na vankúš
      na pletenie ešte nemám dosť materiálu, ale pracujem na tom....na budúci rok sa snáď už podarí...

      Vymazat
  3. Anýzovko ty jedeš,vlastně lítáš skoro jako motorová Provensálská myška!Fotky nádherné,úplně něco jiného než tady Irsko.Tady fučí vítr a prý-podle Irů už začal podzim.No vypadá to tak.Sluníčko už jsem neviděla dva týdny.Měj se krásně a těším se na Tvé další psaní a mávám do dálky z dálky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo já furt někde rajduju :-) 
      Tady taky fičí, ale mistrál. Na té nepříjemnosti je dobré že vždy rozfouká mraky a přinese azurové počasí. U vás podzim ??? Tak si Irsko vůbec nepředstavuju !! Já vidím všude zeleň, pasoucí se ovce, malá políčka lemovaná kamennými zídkami a všude "divoko", obzvlášť večer v hospodě u piva :-) Irsko je na mém wishing listu - jedna z málá zemí Evropy kde jsem nebyla a moc bych chtěla...
      Posílám sluníčko a vánek provoněný levandulí !! 

      Vymazat
  4. Aný, tvé články a příběhy hltám... Krásné fotky! Měj skvělé léto :-) Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, moc se mi zamlouvá a až se rdím, že mé příběhy někdo hltá :-)
      Děkuji ♥ a přeji krásnou dovolenou v Itálii ! 

      Vymazat
  5. Krásné povídání a ještě lepší plán cesty! Těším se na další, ať je plná hezkých zážitků a šťastných návratů!;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Šárko!
      PS: místo kufru bude námořnický vak, místo tam ještě je ;-) 

      Vymazat
  6. To je prostě nádhera ... fotky, zážitky i plány.)

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherné fotky a to cestování.... paráda největší :-) krásné dny do Provence!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky! Cestováním já žiju, ba přímo ožívám :-) A klidně mi k radosti stačí zajít za humna... levandulová ;-)
      Krásné léto do lesů!! 

      Vymazat
  8. ... wau ... nemam slov ... budu to muset cist jeste nekolikrat ... vitej zpet doma

    OdpovědětVymazat
  9. Krása, krása, krása, fotky ma nadchli na prvý pohľad!!!!!!!
    Krásne voňavé leto a šťastné cestovateľské návraty.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc dekuji za krasny komentar a preji nadherne leto!

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...