pátek 29. března 2013

Zelený čtvrtek


Tak ten v Provence nemáme... nám včera uletěly včely zvony :-) Na Zelený čtvrtek - tady svatý čtvrtek Jeudi saint - stichnou zvony aby nevyzváněly po dobu dvou následujících dnů na znamení smutku. Podle tradice se dětem říká, že zvony odletěly do Říma a vrátí se na velikonoční neděli a cestou zpět trousí velikonoční vajíčka jako symbol života a znovuzrození. V neděli se proto pro děti pořádá honba za pokladem v podobě čokoládových vajíček různě poschovávaných na zahradě :-) Pro mě to je na celých francouzských velikonocích jediná zábava... zbytek je liturgický a odehrává se v kostelech. Žádné barvení vajíček, žádné kraslice, nikdo vás tu nevyšlehá pomlázkou... 

Pravda, můj Provensálec zaregistroval moooc dobře akci zvanou pomlázka :-) A natěšeně mě řeže dvakrát !! Poprvé na květnou neděli kdy se v kostelech světí palmové ratolesti -  v Provence tradičně olivové haluzky. To si jako přetvořil tradici k obrazu svému ;-) A pak po našem, na velikonoční pondělí, českou pomlázkou ... kterou jsem si já hlupačka sama z Čech přivezla !! Tedy původní záměr byl na dekoraci, že ano :-) 

Zpět k místním tradicím. Během večerní mše se na Svatý (zelený) čtvrtek koná speciální obřad Mandatum. Dvanáct mužů nastaví nožky a kněz jim je umyje svěcenou vodou. Občas se to zvrhne a chudák kněz myje nohy všem kdo je vyndá z galoší :-) Já své nožky svěřuji do péče jedině mé "osobní" pedikérce Françoise, takže kněz má smůlu...

Ale aby bylo tradici (alespoň té české) učiněno zadost, tak jsem připravila zelenou večeři. A rovnou pro "svatou trojici" :-)  

na menu byla krémová polévka z jarního ředkvičkového lupení

letos první chřest

mâche, tedy salát z kozlíčka, se zálivkou vinaigrette


Já jdu bílit vajíčka neboť bílé skořápky jsou nedostatkové zboží, vyrábět vajíčka čokoládová abych měla v neděli co hledat v zahradě :-) a psát další článek neboť vám musím poreferovat o velikonoční akci, kterou jsme minulý víkend v Provence pořádali. Čekají na vás úžasné kraslice zdobené drátkováním a voskovkami :-)

  

14 komentářů:

  1. Milá Anýzovko, moc hezký příspěvek o tradicích a o tvém provensálci,co tě řeže:-)) a ty dobroty bych si dala, krásně jednoduše naaranžováno, sliny se sbíhají:-)). A ještě ti musím napsat něco o telepatii(nebo blogopatii?)odepisovala jsem ti u mě a prosila o voňavý príspěvek a sotva jsem dopsala, tak mi od tebe tento přihupkal na blog:-)) tak děkuji a těším se na další pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Jani! Věděla jsem že řezající Provensálec zabere ;-) Jak na tradice není, tahle se mu tuze líbí :-) Na ředkvičkovou polévku bude brzo recept na blogu. Jak se vaří chřest se snad ví (?) a určitě přidám návod na pravou vinaigrette, hezky hustou :-)
      Jsem ráda že mi posíláš do Provence blogopatické vzkazy :-D Ty virtuálně se krásně střetly někde po cestě mezi levandulovou loukou a Brdskými lesy ;-)
      Měj se moc krásně, Jani

      Vymazat
  2. Taky se mi velikonoční post moc líbí, hlavně ta poznámka o pomlázce.)) Jídlo vypadá krásně, ten chřest (politý máslem?) ..mnam. Hledání čoko vajíček na zahradě zní skvěle, škoda jenom, že žádnou nemáme:) Budu je muset poschovávat po pokoji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Iri! Pomlázka má u nás velkou oblibu ;-)
      Chřest je s vinaigrette, původně byla krásně hustá ale než jsem večer nastavila foťák, u toho odhánějíc Provensálce od stolu, tak mi na vlažném chřestu "pustila"... To u salátu jsem to měla vychytané :-)
      Hledat vajíčka je dobrá sranda! Loni jsme byli na velikonoce v Itálii a tak jsem hledala taky čokošku v pokoji a bavila jsem se u toho stejně dobře :-)
      Dobrý čoko hon!

      Vymazat
  3. Hltam tve psani a zvyky v Provance,nebo to jsou zvyky Francie??Pis Anyzovko pis,budu cist o sto sest,polevka vypada jako moje spenatova,ale tva ma zase urcite novou chut a chrest??Ten miluji,takze zavidim a zdravim do zamilovaneho kraje.Ale ty Velikonoce tu mame opravdu krasne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, hltej o sto-šest, já se budu snažit psát stejnou rychlostí :-) Píšu o zvycích v Provence, pokud není uvedeno jinak. Ale třeba velikonoční svátky jsou tady dost církevní, a to se vztahuje na celou Francii, konkrétně že uletěly zvony a hon na čokoládová vajíčka. Ratolesti se světí taky všude, ale v Provence speciálně olivové. Nohy jsem nikde jinde než tady na Zelený čtvrtek mýt neviděla. Dřív se ještě na svatý pátek chodilo v procesí s křížem, v Provence více méně zaniklo ale chodí se stále třeba na Korsice. V regionu Alsasko slaví velikonční svátky zcela jinak, dost podobně jako v Čechách. Prostě co region, to většinou jiná tradice a zvyk na "stejném" podkladě :-) O to je to bohatější!
      Recept na polévku s ředkvičkového listí bude brzo na blogu, jen co se u vás zazelenají.
      Pravda pravdoucí, velikonoční svátky v Čechách jsou úžasné !!! Zdravím na rodnou domovinu :-)

      Vymazat
  4. Anýzovko, cítím z Tvého příspěvku velikonoční Provence. Nikdy jsem v Provence nebyla a je mi to tak blízké. Popsala jsi nám to tak poutavě, že jsem si to musela přečíst dvakrát po sobě. Tvé dobrůtky vypadají lákavě... Bílá vajíčka jsem taky nesehnala, tak budu bílit. Krásné Velikonoce v Provence! A těším se na ty drátkované kraslice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Moni! Tvá slova mi udělala velkou radost :-)
      Není možné že zrovna ty jsi v Provence nebyla !!! Nevěřím !!! V Paříži tedy ? Jinak si tvůj francouzský šmrnc nedovedu vysvětlit :-)
      Drátkování už je v psacím stroji :-) Ale nejdřív jdu prolistovat tvé stránky neboť v horách nebylo spojení, takže jsem viděla jenom upoutávky přes mobil a nic víc :-/ Podle toho vypadají velikonoce u vás velmi vydařené :-)
      Měj se moc krásně!

      Vymazat
  5. Milá Anýzovko, hezké počteníčko.U nás padá sníh a vůbec to nevypadá na velikonoce.Já ležím v pelíšku s chřipkou a léčím se babskými radami,abych mohla jet v neděli k mamince na pečené jehněčí.V pondělí se nechala sešlehat a opět ulehla :-))).
    To nelibě nese můj manžel. Tento zvyk přímo nesnáší a brání mne před každým příchozím.
    Budu se těšit na nový příspěvek a přeji krásné velikonoce.
    Závidím i 20min slunce .
    Krásný večer všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to mě moc mrzí !! Doufám že chřipka odešla a spolu s ní i sníh !!
      Tvůj muž je česká rarita !!! Naštěstí Provensálec, ač ho to nesmírně baví, nikdy neviděl v reálu jak do nás v Čechách obvykle řežou, takže si nedovolí přitlačit na pomlázku :-)
      Posílám sluníčko a přeji brzké uzdravení!

      Vymazat
  6. Tohle mě moc bavilo! Super příspěvek a moc zajímavé je mít možnost srovnání! Děkujeme :)

    OdpovědětVymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...