sobota 9. března 2013

Růžovka od Brangeliny


Informace o tom, že Angelina Jolie a Brad Pitt si koupili v Provence zámek Miraval nemohla nikomu uniknout. Před pěti lety jí bylo všude plno, od Olomóce po Hollywood. Loni v létě se zase spekulovalo zda se po jarních  zásnubách vezmou na zámku, neboť na něm probíhaly horoucí přípravy. Mr & Mrs Smith mlžili, že je to na oslavu zlaté svatby Bradových rodičů ... Who knows ? What ever !

Dnešní hot news from Hollywood je jejich růžové víno Château Miraval rosé 2012, které půjde na pulty za 14 dní ... tedy pokud něco zbyde ! Včera ráno v 9h začal na webu (tady) exkluzívní předprodej 50.000 lahví v balení v krabici po 6ks za 105€ včetně poštovného. Za pár kliků bylo vyprodáno ! Ojedinělý marketingový tah ve světě vinařství. Zbývajících 100.000 lahví by mělo být distribuováno do vybraných vinoték a restaurací za doporučenou cenu 15-17€ láhev (obzvlášť jsem zvědavá na finální cenu v restauracích ;-)

  
Samozřejmě že vinice zámku produkovaly víno i před tím a můžete ho koupit pod stejnou značkou - poznáte podle rozdílného packagingu (láhve klasického tvaru) a ročníků 2011 a dříve. 

Co nového tato cuvée z oblasti Côtes de Provence přináší ? Stále je BIO. Práce ve vinařství, vinifikace a uvedení na trh byly svěřeny do rukou rodiny Perrin z Châteauneuf-du-Pape, která má po celém světě velké uznání pro výrobu vysoce kvalitních vín, jako třeba Château de Beaucastel. Jak chutná vám (zatím) nepovím. Oficiálně ho prozatím ochutnal pouze jeden člověk (tedy kromě Brangeliny a Marca Perriniho) a to vinařský kritik Thierry Desseauve. Ten v něm vidí "rosé konzistentní a energické, které si vychutnáte spíše k jídlu, ideálně s mořským vlkem nebo BBQ". Další vína slavného páru by měly následovat: dvě odrůdy bílého a dvě červeného.


PS: A pokud vám uniklo jak takový provensálský zámek páru Jolie-Pitt vypadá (což si nedovedu představit jinak než že jste v inkriminovaném období fárali v dole a bulvár nečtete ani v čekárně u zubaře ;-) tak tady je:


Château Miraval pochází ze 17. století a je na seznamu historických památek. Hlavní budova má 35 pokojů a je obklopena 400 hektary vinic. V rozlehlém parku nechybí fontány, bazény, jezero, kaple a heliport. Panství slavný pár koupil v roce 2008 za 35 miliónů eur a od roku 2011 provedl rozsáhlé rekonstrukce za dalších 10 miliónů €. Zámek se nachází u vesnice Correns v centru zelené Provence (Provence verte), 14 km od Brignoles. Correns je typická provensálská vesnice se 700 obyvateli, vyhlášená  jako bio ráj. Ne nadarmo získlalo Correns titul "První ekologická obec ve Francii".  









20 komentářů:

  1. Tak takový zámeček bych si nechala líbit... a víno bych někdy ráda ochutnala, ale to se mi asi nepodaří. Anýzovko, krásný víkend :) Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já Moni taky :-) Ale vzhledem k těm cenám tady si o tom můžu nechat zdát :-/ Ale to snění o zámku s Bradem taky není špatné :-D
      Pa

      Vymazat
  2. Krásně jsem se u článku zasnila. Zavzpomínala jsem na své putování po Provance a doufám, že se tam ještě někdy podívám. Prosím o nějaké další povídání o zajímavých místech Provance, třebas ze tvého okolí. Krásný víkend Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Rijo :-) Určitě se sem opět podíváš ! Navíc v sezóně teď lítají přímé lety z Prahy do Marseille ... stačí naskočit a za dvě hoďky dýcháš provensálský vzduch a na terase usrkáváš růžové :-)
      Články cestovní po Provence jsou v plánu, teď dvakrát podtrhávám do notýsku :-)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Nádhera ... krásný článek ... a také víno, zámek i Angelina s Bradem! Pěkný víkend Anýzovko a budu se těšit na další příběhy z Provence! Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jani !!
      Krásný den, doufám že už na zahrádce a slunečný !!

      Vymazat
  4. Anyzovko, pochvala za clanek, velmi podrobne info!!Skvely zamek, Brangelina a jiste i vino!Tak aspon uz vime, co budeme v lete pit na aperitif pod provansalskym sluncem!!:-)Zdravi Aix.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Lady z Aix :-) Ale obávám se že tohle si na place de Cardeur do nosu nedáme neboť bude krutě nedostatkové zboží :-/ Jako náhradní program navrhuji víno v zahradách na zámku Vignelaure ;-)

      Vymazat
  5. Anýzovko, super článek, ten zámeček je nádherný ..... a Brad Pitt taky .... Marki

    PS: no nic jdu se opít levným vínem z krabice a snít o Bredovi :o):o):o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marki! Tvým PS jsi mě skvěle pobavila :-D :-D
      Krásné snění,
      Zdena

      PS: Na živé snění stačí zajít 20 metrů k mému řezníkovi ... Brad se stavil na nákup, místní babči ho nepoznaly zato paní řezníková šla do kolen ;-)

      Vymazat
  6. Ten zámek vypadá úžasně :D. Hned bych se nastěhovala, nehledají podnájemníky? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podnájemníky ne ale chůvu pro děti :-) I když hlídat těch jejich 6 vykutálených koblížků zřejmě nebude dream job ;-)
      Děkuji za návštěvu, Kay

      Vymazat
  7. Úžasný blog! Tolik vůní, vjemů, inspirace a francouzské romantiky...tak to si nechám líbit. Zdá se, že dneska večer budu mít o zábavu postaráno (chci tu totiž přečíst všechny články). Zrovna mám na nočním stolku knížku Skorofrancouzka...krásně to do sebe všechno zapadá. ;-)
    Vivi ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Vivi, za krásná slova !! Přeji lehárkové čtení obou exemplářů ;-)
      Krásný víkend,
      Anýzovka

      Vymazat
  8. Páni, to jsou ale exkluzivní informace, navíc doplněné historickým výkladem. Ideální kombinace:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Iri :-) Řídím se heslem: k správnému výletu (i virtuálnímu) je velmi vhodné něco k snědku či loknutí ;-)

      Vymazat
  9. Ahoj Anyzovko,
    az ted jsem se dostala k clanku o vine Chateau Miraval a neda mi to, musim se pochlubit, ze jsem jejich vino ochutnala na Salon de vin Côtes de Provence v Hyères (brezen 2013). Ruzove vubec nebylo spatne, ale ve srovnani s ostatnimi, stejne dobrymi, je prece jen drahe. A jejich bile, vyskolene v dubovem sudu, voni az prehnane moc vanilkou. Takze myslim, ze ti , co lituji, ze nemohli tento zazrak ochutnat, o moc neprisli. A diky za krasny clanek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Blani,
      já pro změnu až teď objevila tvůj komentář... potěšil! Obzvlášť od odborníka na slovo vzatého :-)
      Tak jó, nelitujem! Ale zase, takhle na terase Miravalu, jedna sklenka (dvě, tři???) s Bradem... :-D
      Mávám ještě do hornější Provence a děkuju!

      Vymazat
  10. Nooo, tak já jsem asi ten horník v dole ... a i když mi kde co, týkající se Francie, především Provence, vína nebo Bretagně neunikne, tak tohle jsem zaspala :o))
    Nicméně, zámeček je nádherný... musela jsem se při čtení opravdu zasmát.... 400 hektarů vinic ... :o)) Podívala jsem se z okna z našeho domečku, který nebudu psát kolik má m2 ... mohl by být asi zahradním domkem u tohoto zámečku :o))
    Víno bych ochutnala ...a stačil by mi ročník 2011 :o) určitě bude výborné!
    Krásný článek!
    Měj hezké svátky jara
    papa
    L

    OdpovědětVymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...