sobota 30. března 2013

DIY Voskovkové kraslice


Minulý víkend jsme tady pořádali skvělou předvelikonoční akci v rámci Spolku česko-francouzského přátelství v Provence. Z Čech speciálně přiletěly drátenice Věrka Studená a Zdena Dufková, která maluje kraslice a po tři dny vedly kurzy zdobení velikonočních vajíček. S Věrkou jsem se seznámila už před vánoci, přiletěla nám ukázat techniku drátování a také vedla iniciační kurzy. Drátování mě tak nadchlo, že jsem prolítala půlku Provence (i Paříže), abych se patřičně vybavila... dost neúspěšně. O drátování ve Francii nemá nikdo šajn, kromě pár umělců, kteří využívají různé techniky drátování na uměleckou tvorbu, sochy a spol. Zlatá Věrka mi vláčela v kufru z Čech velkou část výbavy :* 

Dneska vám představím práci Zdeny, která si připravila na kurz super techniku malování kraslic. V mých očích je to tak úžasné, že se třeba inspirujete na pondělí :-) Tradiční techniku malování kraslic určitě znáte, nejdřív nakreslíte vzory na bílé vajíčko voskem, pak obarvíte v první barvě, necháte uschnout, nanesete další vrstvu vosku, zase obarvíte, opět sušíte a tak dál než máte požadované vzory v několika barvách hotové. Pak ještě musíte vosk opatrně oškrábat. Kraslice jsou nádherné ale zabere vám to celý den. Na to na kurzech nebyl čas, tak na to šla Zdena od lesa :-) Tedy obráceně, nejdřív barví a pak nanáší barevný vosk. Za dvě hoďky máte několik úžasných kraslic! 


Voskovkové kraslice   (Zdena Dufková)

Co potřebuješ: vyfouknutá vajíčka
gelové barvy na vajíčka OVO efekt Mramor (tady)
voskové pastelky
obyčejnou tužku
špendlík
starou lžíci
zátku od láhve na alkohol
čajovou svíčku
bramboru ;-)





Nejdříve vajíčka nabarvíme. Žádné hrnce s vodou a půlka kuchyně špinavá! Jednoduše dáme kapsle s gelovou barvou do hrníčku s teplou vodou, nandáme si rukavice (taktéž v balení), kápneme si 1-2 kapky barvy do dlaně a rychle vajíčko promneme v dlaních tak aby se barva rovnoměrně dostala na celé vajíčko (oproti návodu nám nejde o mramorovaný efekt). Necháme pár vteřin zaschnout. Můžeme postup opakovat pokud by nám někde barva nepřilnula kompletně (třeba na razítku s datem spotřeby). 

Etapu číslo 1 máme zdárně za sebou... 2 minuty ?!








Zdena přišla i se skvělým nápadem na kahánek na nahřívání vosku, v duchu pomož si sám když nemáš. Jednoduše ohneš starou lžíci, píchneš ji do rozpůlené brambory, na lžíci položíš víčko, pod lžíci dáš čajovou svíčku a to nejdůležitější nakonec: do víčka vhodíš nakrájené voskové pastelky. Nahřeješ a máš vosk ve skvělých barvách ! 



Pak už jen stačí vrazit spendlík do obyčejné tužky a s tímto "malovátkem" namáčet ve vosku různých barev a dle momentální inspirace kouzlit kraslice, pěkně jednu za druhou. 







Zdeni, jednoduše geniální !!

* * * *

O Věrce bude příští příspěvek, mám fotky z obou akcí se širokou škálou výrobků a taky bych vám chtěla ukázat co Věrka dokáže udrátovat a můžete pak vidět na výstavách v Čechách. Abych vás naladila, malý závdavek :-)



       

16 komentářů:

  1. Túto techniku s voskovkami celkom ovládam, ale ten zlepšovák s ohnutou lyžicou mi vyčaril úsmev na tvári - vynikajúci nápad !!!
    Drátkovanie je na mňa dosť zložité, tak len obdivujem.
    Anýzovka, prajem ti pekné dni ! Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lžíce s bramborou je dobrá vychytávka :-) Drátování není ve finále tak složité jak se zdá, tedy základní oplety a vzory. Mé druhé vajíčko i s korálky vypadá dost slušně :-) Ale na Věrčiny úžasné kraslice nemá, tedy prozatím ;-)
      I tobě, Jani, krásné dny!

      Vymazat
  2. Nadhera,evokuje to ve me uctu k tradicim a vajicka vypadaji uuuzasne,doufam,ze i ja jednou zkusim takto uzasne kraslice.Obdivuji a akce musela byt super.Krasne dny preji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Katko! Já tradice miluju, obzvlášť ty (staro)české, snažím se je udržovat i tady v Provence. Obohacuji o ty provensálské. Ve finále je to zajímavý mix :-)
      Krásné dny i tobě

      Vymazat
  3. Moc krásná vajíčka :-) Přeji veselé Velikonoce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Magdíku! To je dílo Zdeny, naše nebyly tak výstavní ;-) Ale pilujeme to :-)
      Doufám že jsi prožila krásné velikonoční svátky !

      Vymazat
  4. Anýzovko, nádherné vajíčka,............ tuhle techniku znám, už jsem s ní parkrát vajíčka malovala, ale co mě dostalo, je ten "zlepšovák" s bramborou, :o):o):o) ..... už se moc těším na tvůj další příspěvek s drátkováním ..... pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě byl objev všechno jak tady kraslice neděláme. Ale bramborový zlepšovák je trhák! Když si vzpomenu jak jsem barvívala vajíčka ještě v Čechách... Zdena by měla patentovat :-)
      Drátování už se píše ;-)
      Krásné dny, Marki

      Vymazat
  5. Koukám,že máš stejný problém ,jako já tady v Irsku.Chtěla jsem dělat věnečky a ouha-NIKDE se nedá koupit vázací drát,dekorační potřeby atd.Všude na mne koukali jak z jara,asi proč si nekoupím-např.věneček za třicet euro,proč si ho chci dělat sama?Tady Velikonoce nijak zvlášt neslaví,včera byla mše,dnes bude taky a i v neděli a pondělí.Po vzoru USA jen poschovávají dětem čokoládová vajíčka po zahradě.Výzdoba ve výlohách je,ale naše tradice neznají vůbec.Krásné Velikonoce přeji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, přesně! Vázací drát jsem ještě sehnala i když mi to dalo zabrat. Ale takový věneček z proutí jsem sháněla rok a půl a nakonec loni přivezla z Čech :-) Taky mi bylo dopoučeno koupit věnec hotový nebo ještě lépe: koupit hotový, odstrojit a nazdobit si vlastní !! Za 40 euros korpus, proč ne...
      V Provence se taky nedají velikonoce srovnávat s těmi krásnými českými, psala jsem o nich předchozí článek. V podstatě stejné jako u vás, jen o olivové ratolesti máme víc a kněz nám myje nohy ;-)
      Doufám že jsi prožila krásné velikonoce a že tě i v Irsku někdo vyšlehal ;-)

      Vymazat
  6. Ty vajíčka jsou nádherná! Moc pěkná práce!
    Krásné Velikonoce. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Majunko, práce je to Zdeny, ty naše nebyly tak výstavní ;-)
      Děkuji za návštěvu a přeji krásné dny!

      Vymazat
  7. Anýzovko, vajíčka jsou nádherná. Drátkování bych chtěla někdy vyzkoušet, dokonce jsem se jednou podle příručky na ně chystala, ale nějak mi to nešlo :-( Moc hezký příspěvek. Aný, krásné Velikonoce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Moni! Drátkovaní jsem měla v plánu dlouho, náhoda tomu chtěla, že drátenice Věrka zavítala do Provence :-) Ve finále můžu říct, že drátování není tak složité jak vypadá. Moje druhá kraslice i se vzorem z korálků už je výstavní, tak jako vpichy a mističky :-) Ale určitě je lepší někomu koukat pod ruce než to luštit z příručky - to mě odradilo. Článek o drátkování se už píše :-)
      Doufám že jste měli, Moni, krásné velikonoce a slunce přišlo na návštěvu! Pa

      Vymazat
  8. Fíííha, tož takové workshop s českými holkami čmanilskými bych si nechala taky líbit a eště ke všemu v Provence:o)! Boha jeho, no fanfárově jste si děučátka velikonočně začmanily;-D. Jste šihovné to ženy! Peknučké pozdravení ze zachumeleného Wischau, drahá moja. Páčko Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podobný čmanilský workshop bude letos i u tebe, pokud vím :-) I když jó, děučátka si to v Provence bohovsky užily :-) V plánu je akcí víc, dám včas vědět, kdybys chtěla zalítnout z Wischau do levandulové Provence si začmanit :-)
      Jarní pozdravení!

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...