pátek 28. prosince 2012

Vánoce s chutí chilli


Že nebudu trávit letošní vánoce doma v Provence jsem věděla. Že je budu trávit v Thajsku jsem neměla v půlce listopadu ani šajn. Že je ve finále strávím ve vlaku by mě ani ve snu nenapadlo...

Z různých důvodů jsme nakonce místo Austrálie na poslední chvíli odletěli na měsíc a půl do Barmy. Proč zrovna sem je na dlouhé vyprávění, nicméně Thajsko byla „nucená“ zastávka neboť sehnat v Evropě vízum trvá 6 týdnů kdežto v Bangkoku ho máte za 48 hodin.

Smířena s tím, že opět nebudu připravovat 13 provensálských dezertů, nebudu dělat foie gras z husích či kachních jater, nebudu vařit víno vin cuit ani nebudu pšenici sázet, balím baťoh, na nohy pohorky a hurá za dobrodružstvím. No dobře, Thajsko se dobrodružstvím nedá moc nazvat :-) Spíš fajn dovolená. My konkrétně severně od Bangkoku, takže žádné pláže ale hory poblíž hranic s Barmou a Laosem. Hledáme autentičnost v hloubi džungle ale masová turistika dorazila i sem... Nicméně večeře v královské thajské restauraci Blue Elephant v Bangkoku je srdcovou záležitostí tak jako setkání v horách s etnickými menšinami. Na motorce po cestách i necestách, tvář ošlehanou od slunce, s pocitem svobody, užíváme si dvou týdnů naplněných honbou za kulinárními zážitky, kurzy vaření, krmením slonů co nám zkříží cestu, sušením kávy, sklizní čajových lístků na plantážích a desítkou dalších maličkostí, které však cestě dodají nádech místího života a obohatí... V tom trandění po severní krajině a žijíc ze dne na den, „zapomínáme“ včas rezervovat vlak zpět do Bangkoku, odkud nám letí letadlo do Barmy. Vše je totálně vyprodané, zbývá jen štědrý den a to ještě v páté cenové :-/ Takže štědrovečerní večeře je to co vágónová restaurace dala, plus exotické ovoce. Pro glanc si za ucho zastrkávám orchidej ;-)


Věřím že jste si štědrý den, čas adventní i vánoční užili podle představ, ve společnosti těch nejbližších, v pohodě, kulinárně i kreativně. 

Do nového roku Vám přeji splněná přání, spoustu kreativních nápadů, kulinárního umu, fotografického nadšení a cestovatelského objevování !

                                                          
Anýzovka na cestách t.č. v Barmě















PS: Barmská cenzura mi zabránila publikovat fotky, které zde měly být již před měsícem ... tak tady jsou :-)


8 komentářů:

  1. Úplnou náhodou som dnes našla tvoj blog a s nadšením budem čakať na ďaľšie príspevky.Tento som prečítala dvakrát a s úsmevom som si predstavovala seba v danej situácii :-)... mám totiž od dobrodruha ďaleko :-)
    Šťastné cesty aj v novom roku! Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji, Jani!
      Jsem rada ze jsi objevila Anyzovku Cikadovou a moc me tesi ze se mi podarilo vyloudit na tve tvari usmev :-)
      Krasny novy rok a spetku dobrodruzstvi k tomu ;-)
      Zdena

      Vymazat
  2. Anýzovko, skvěle napsané... Přeji Ti v novém roce mnoho radosti a těším se na další cestovatelské zážitky. Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji, Moni!
      Do noveho roku ti preji jen to krasne a hodne kreativnich napadu abychom se meli dal cim kochat a inspirovat :-)
      Zdena

      Vymazat
  3. Jsem ráda, že jsem narazila na takto zajímavý blog - miluji cestování, dobré jídlo, zajímavé lidi... Tak už se těším na další zážitky a příspěvky :-) Přeji do nového roku jen to nejlepší :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji, Magdiku, za mila slova ktera me moc potesila! Cerstve jsem dorazila z Barmy kde o zazitky vseho druhu nebyla rozhodne nouze ;-)
      Budu se tesit na tvou navstevu a preji taktez do noveho roku jen to krasne :-)
      Zdena & Anyzovka

      Vymazat
  4. Super nové fotky - je to úplně jiný svět...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Magdi ! To je a jeho poznání bylo velmi zajímavé :-)
      Krásný týden

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...