úterý 12. června 2012

To opravdu NENÍ lečo !


Nevím kdo ani jak v Čechách přišel na to, že ratatouille je lečo ale tento "nápad" se ujal... Lečo nemusím, ba přímo polykám s nechutí a nevolí pokud není vyhnutí. Po ratatouille bych se umlátila, klidně dvakrát denně a ještě budu žadonit o další nakládačku :-)

Jako pádný důkaz vám to nestačí ? Dobře, opráším vám krapet paměť : osmahněte cibulku na sádle, přidejte kousky klobásy, poté rajče a papriku pokrájené na kousky. Nechte podusit a na závěr vmíchejte vejce. To JE lečo ! Pravda, v ratatouille je také cibule, rajče a paprika. V jakém zeleninovém receptu nejsou ? Ale tím podobnost končí. Žádné sádlo, klobásy ani vejce. Navíc olivový olej, tykvičky a lilek. Jako bonus česnek a provensálské bylinky.

Stačí ? Kdo nevěří ať ... si uvaří lečo A ratatouille ;-) Jak na to ? Jednoduše, zkazit se to snad ani nedá. I když přesný recept už ? neexistuje, každý má vlastní, ani já vám nevykouzlím pokaždé identickou ratatouille. Prostě dáte do rendlíku čtyři druhy zeleniny v množství jakým disponuje vaše spižírna a dochutíte jak to máte rádi. V Nice se sice bijou do hrudi a tvrdí že ratatouille pochází právě z jejich města a to z 18. století, černé na bílém to však nikde nemají... Pro info, ratatouille niçoise je ochucená pouze muškátovým oříškem - žádné provensálské bylinky a navíc se přidávají černé olivy.

Jak tedy na ratatouille ? Na výběr máte dvě "školy" :
1) dát vše najednou do rendlíku tak jak již od r. 1897 hlásá Jean-Baptiste Reboul ve své "Provensálské kuchařce" - bible každé místní gazdiny à la Rettigová
2) opéci každou zeleninu zvlášť a nakonec smíchat s rajčaty. Říká se tomu "tradičně provensálsky" ... ikdyž tradičně znamená podle Reboula ;-)

Já to dělám tak i onak, záleží na mém kulinářském rozpoložení a časové dostupnosti ;-) Výsledek je stejný, respektive pokaždé jiný :-) Tak jako tak, lilek VŽDY opékam zvlášť neboť nasává hodně oleje a orestovaný dodá jídlu lepší chuť. A ještě něco : aby se vám ratatouille "vysušilo" a krásně "připeklo" potřebujete buď vysokou pánvičku nebo hrnec se silným dnem, oboje s padnoucí pokličkou.

Na ratatouille podle Anýzovky potřebujete (pro 2) :


          1 lilek
          2 tykvičky (mladé cukety)
          1 papriku (červená dodá barevnosti)
          4 rajčata
          1 cibuli
          3 stroužky česneku
          tymián (pokud možno čerstvý)
          olivový olej
          sůl



Na 2-3 lžicích olivového oleje pomalu orestujte nakrájenou cibuli aby změkla ale nezabarvila se. Když už je témeř hotová, přidejte prolisované stroužky česneku a ještě chvilku osmahněte. Odstavte z ohně.

Papriku pokrájejte na proužky a orestujte v jiné pánvičce 3 minuty na trošce oleje (papriku můžete i oloupat - fuška ! Nebo ji opálit nad ohněm. Já to nedělám). Přendejte do pánvičky s cibulí.

Oloupejte cukety a lilek, nakrájejte na malé kostičky. Orestujte na 3 lžících oleje až zezlátnou. "Tradičně" mají být restované zvlášť, já je dělám dohromady neboť to trvá stejně dlouho, tak 8 minut. Přidejte do pánvičky s cibulí.

Oloupejte rajčata (proti paprice to je rychlovka - slupku naříznout na kříž, spařit vařící vodou, po minutě postupně vyndávat a "svlékat") a nakrájejte na malé kostičky.

Pánev s orestovanou zeleninou vraťte na mírný oheň, přidejte pokrájená rajčata, trošinku je pocukrujte. Přihoďte snítka čerstvého tymiánu (pokud nemáte tak sušeného), osolte.




Přikryjte pokličkou a nechte půl hodiny na mírném ohni dusit. Voda z pokličky by vám měla zeleninu "podlévat", kdyby ne využít systému "pomož si sám" :-) Ratatouille je hotové když je měkké ale ne rozvařené (!) ani tekuté. Když je zelenina dostatecně měkká, sundejte pokličku a nechte 5 minut šťávu redukovat a zeleninu odspodu lehce "přismahnout". Před podáváním vyndejte snítka tymiánu.

Servírovat teplé třeba ke grilovaným kotletkám nebo k rýžovému pilafu (rýže vařená ve vývaru s máslem) :




A nezapomeňte že ratatouille je lepší když se nechá přes noc uležet v ledničce. To je pak skvělé studené, jen tak s chlebem a skleničkou rosé, k obědu pod olivovníkem :-)




Tak co, přesvědčila jsem vás že ratatouille není lečo ?!?


PS: Když už tedy hezky česky tak prosím zeleninové ragú ;-)


6 komentářů:

  1. Zdenko, teda ty nam delas chute!!A kdyze mame prijet k tobe na hody??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snazim se :-) Kdy chcete ! Ruzovka se chladi permanentne a nejake zobky vytvorim ;-)

      Vymazat
  2. Ahoj Zdeno, tak jsem dneska ratatouille varila. Zapomnela jsem, zes tu psala rcept, a tak jsem si nasla jiny od Julie Child a byla to lahoda. Sice jsem od Michala celou dobu cekala prirovnani k lecu, ale kupodivu nezaznelo. Je to opravdu neco jineho. Tak nas zase nekdy inspiruj nejakou ryze francouzskou naminou! Ida

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ido,
      Skoda ! Mohla jsem napsat: "whaou, vari podle me uz i v New Yorku !!!" :-D :-D
      Vybrala jsi pionyrku francouzske kuchyne v US - to by bylo aby to nebyla lahoda :-)
      Ja cele leto aktivne sjizdim kulinarske akce v Provence, pak poletuji po kuchuni, zurive fotim co jsem vykouzlila ale vyvesit jsem nic nestihla :-( Nefungoval doma web - jen pres mobil, a bez fotecek to neni ono ...
      Ale v zaloze je ted toho dost ! Muzes se tesit na cuketove kvety, fikovo-mandlove tarteletky, magret de canard a jine laskominy :-)
      Zdravim do NYC !

      Vymazat
  3. To musí být výborné. Moje babička mě naučila jíst české lečo bez vajec (nevím jak jinak to nazvat). Je to podobné jako ratatouille jen tam není lilek a tykvičky, ty babička na zahrádce neměla.
    Miluji to s chlebem, rýží, ale nejvíc českou verzi a to s knedlíkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já přiznám že českému leču ne a ne přijít na chuť. Na moji obhajobu, verzi bez vajec u nás nikdo nedělal a klobáse jsem v mládí taky neholdovala. A od té doby co znám a dělám ratatouille, tak to už ani nezkouším :-)
      Už aby bylo léto!

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...