úterý 5. listopadu 2013

Instantanément #3


Trojka letí z Belgie! Ale než jsem sem doletěla já, stihla jsem prolítnout Verdonským kaňonem až do Lille ;-)

V pondělí 28.10. jsme svátek v Provence (logicky) neměli ale o prodloužený víkend jsme ochuzeni nebyli. Pátek 1.11. a Dušičky to jistily. A jelikož jsem v neděli byla nucena pracovat, tak jsem si mazaně vybrala volno ve čtvrtek. Už jen nacpat do tří dnů všechnu práci a hurá na chalupu 



Tohoto výhledu z terasy nemám nikdy dost! Dům po provensálském dědečkovi stojí na skále ve vesničce Rougon a má jeden z nejkrásnějších výhledů na Verdonský kaňon. Je to skvělé místo na výlety, pochoďáky podél kaňonu, lezení po skalách, koupání v horských jezerech... kdyby jsme to neměli tak daleko do práce, tak se tady usadíme.



A protože na horském vzduchu vytráví, to je známá věc, tak nakládám maso na provensálskou specialitu daube. Hovězí maso se marinuje v červeném víně s kořením a bylinkami a pak se velmi pomalu dusí několik hodin. Celý proces trvá sice tři dny ale je to velmi jednoduché a tuze dobré. Po receptu byla sháňka, bude v příštím příspěvku :-)
Taky večery jsou zde chladnější, přeci jenom jsme v 1100 metrech nad mořem. Tak proč si odepřít radost z posezení u krbu. A aby té radosti bylo ještě víc, pečeme si kaštany, k tomu lahvinka červeného Choray-les-Beaune 2003 ze sklípku... I Chatbichou spokojeně vrní :-) 



V pátek ráno za kuropění nemám stání, košík v ruce, popoháním Provensálce. Jde se na houby ღ Kdyby houbová sezóna trvala celý rok, vůbec bych se nezlobila. Pravda, raději sbírám hříbky, klouzky, bedly (protože miluju smaženici a houbové řízky) než provensálské "prašivky" jak jim říkám :-) Ale to mi na tom objevování a radování se z nadílky v mechu nic nebere. V Provence bohužel moc houby nerostou :-/ V košíku tak tradičně končí chanterelles - kuřátka, lišky chcete-li a sanguins - ryzce. První jsou výborné sušené do omáček na těstoviny a na králíka po myslivecku. Druhé krátce podušené a osmažené na másle s česnekem a petrželkou.  



Obtěžkáni košíky, zastavujeme se v Castellane v pekárně na náměstí pro fougasse. Obdoba italské focaccia. Tento provensálský chleba se připravuje z mouky, kvásku a olivového oleje. K dostání je jen tak, nebo dochucený ančovičkami, tapenádou, olivami, bazalkou... na apéro jak dělaný :-)




Z chalupy si kromě pocitu z dobře odvedené práce v sadu a včelínu, odvážíme poslední letošní úrodu: jablka, šípky a kdoule. Kdoulí máme letos málo neboť nějaký "dobrák" si je přišel natrhat :-/ Každý rok z nich připravuji želíčka, která nesmí chybět na žádném provensálském vánočním stole (recept najdete tady). Celé kdoule balím do těstíčka a peču v troubě à la jablečné taštičky. Kdoulová zavařenina je výborná alternativa za fíkovou k foie gras. A taky za řeč stojí kdoulový likér. A syrové, než na ně přijde řada u plotny, úžasně provoní dům :-)



Cestou domů nemůžu jinak než v horských serpentýnách zastavit auto a kochat se ohnivým západem slunce nad jezerem Sainte Croix ღ 



Nedělní rána mám ráda dlouhá, lenošivá, se snídaní na vidličku... Místo toho vstávám v 5h ráno a šinu se na rychlovlak. O čtyři a půl hodiny a 1100 km později jsem přejela celou Francii až na sever, do Lille. To není má cílová stanice ale obligátní zastavení. Celou cestu jsem se těšila až vejdu do cukrárny Meert a zakousnu se do jejich vyhlášené gaufrette. Křehounká, lehounká, plněná vanilkou z Madagaskaru. Cukrárna existuje již od r. 1761, nyní obohacena o restauraci a čajový salonek, a vanilková oplatka se zde peče od 1849. Za zastavení rozhodně stojí :-)



* * * * *

Přeji vám krásný týden! Ten můj bude belgický, v městečku Gand :-)


____________
© photos: Anýzovka v zemi cikád







28 komentářů:

  1. Ach, Any, ty vzdy narobis take chute...ako na jedlo, tak na na cestovanie...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se, to je záměr :-) Krásný víkend a děkuju!

      Vymazat
  2. Aný, zase hltám Tvůj příspěvek... tolik krásných míst... Ten ohnivý západ slunce nad jezerem Sainte Croix jsem už obdivovala na Instagramu... A ta cukrárna. Ach! Užívej!!! Pa pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Moní!! Tvoje komentáře mi vždycky udělají velkou radost ღ
      Měj se krásně! Pa

      Vymazat
  3. Bože, to je nádhera.... a ten západ slunce na jezerem - MUSÍM do Provence znovu.¨
    měj se pěkně Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. MUSÍŠ ! To je jasná věc ;-)
      Měj se krásně, Věrko, a brzy naviděnou u nás v Provence ;-)

      Vymazat
  4. Aný, to je prostě nádhera! Trochu Ti to závidím :-) Užij si belgický týden!

    OdpovědětVymazat
  5. Zdeničko, opět krásné zastavení v Provance. Pořád říkám, že se tam musím vrátit. Moje babička dávala kdoulové jablíčka do prádelníku. Musím se podívat, jestli u nás ještě někde rostou. Asi nasadím stromek na zahradu. Brzy bude malá. Krásný týden Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jaruško, za milý komentář a za tip co s kdoulí :-) To vyzkouším!
      Já v Čechách kdoule nikdy neviděla ale tady rostou jako pláňata, my je máme v horách kde je zima a sněží takže se určitě chytnou i u tebe na chaloupce :-)
      Krásný víkend a měj se nádherně!

      Vymazat
  6. Nádherné povídání, fotky, prostě pohlazení na duši. Letos (vlastně příští rok, nějak plánuji dopředu:-)) máme Provence v plánu, tak sem nakukuji víc než často:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, děkuji za komentář a zastavení u mě... než příjde to opravdové :-) Moc vám to přeju a nakukujte dál ;-)

      Vymazat
  7. Any, predĺžený víkend ste mali nádherný a Tvoje opísanie si vždy vychutnám od začiatku až do konca. A pri čítaní mám pocit ako keby som tam bola naživo ja. Nádhera. Vďaka. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejko, tvé komentáře mě vždy hřejou u ღ Děkuju!!

      Vymazat
  8. Anyzovko, krasny prispevek. Takovou chalupu v Grand canyon du Verdon by brala hned, ja jej znam "jen" ze spodnich pater od reky. Moc me zaujalo to masenko, ja rada masicko na cervenem - uz se tesim na recept. A ta obloha nad Sainte Croix vypada, ze co nevidet vzplane. Tobe krasny tyden v Belgii, Katerina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Katko, za návštěvu! Vážím si ji o to víc, že jsi málem pověsila tvůj blog na hřebík... Jsem moc ráda že sis to rozmyslela!
      Verdon i "jen" od řeky je krásný, navíc když je tam ohnivá obloha. Recept na maso už je na blogu ;-)
      Krásný víkend do Švýcar!

      Vymazat
  9. Proč já jsem si nenašla nějakého Provensálce s takovou chalupou na skále:-) Taková krása!!!! pa Aný a užívej si to:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože pak by jsi neměla půdu plnou starých dveří, okenic a jiných pokladů ;-)
      Díky moc, Jani, a krásný víkend v lesích přeju!

      Vymazat
  10. Mate to tam u vas krasne a s tebou jsem se na chvilku dostala k vam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Ello! Já se zase chystám příští rok k vám ;-)

      Vymazat
  11. šmírujem Ti na blogu už niekoľký krát a už musím pochváliť ... tu to lákavo vonia, farby tu žiaria a odhaľujú sa tu tajomstvá cudzích krajov - nádherné miesto na snívanie :) ďakujem a teraz už verejne priznávam - určite sa vrátim .... krásny večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji za krásný komentář a veřejné přiznání :-) Budu se těšit!
      Krásný víkend přeji z miesta na snivanie :-)

      Vymazat
  12. Aný, na Tebe nemám a už nikdy mít nebudu! Co Ty stíháš...žasnu! Tvé příspěvky mne dovádí do míst, do kterých se asi nikdy nepodívám, proto si jich tolik vážím. Když to všechno čtu, je to jako s knížkama, co mne od dětství vzaly na místa, která v životě nepoznám a přesto TAM jsem.Děkuji Ti! Mávám z dálky do dálky! Věrná čtenářka.M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, tvůj komentář je jedním slůvkem: ღ ღ ღ Děkuju já!! A moc!!
      Mávám z dálky do dálky a doufám že se v Praze za pár dní uvidíme ;-)

      Vymazat
  13. Naaadhera, krasne napsane, a ty fotky!!!To jste se zas meli, vid?Zdravi Aix!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měli :-) Děkuju, mazaný Kulíšku ;-)
      Kdy se uvidíme v Aix my ???

      Vymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...